biogos napisał: Co ja się łudziłem że z polakami ogarnie się coś bardziej skomplikowanego
biogos napisał: Albo może komus by się chciało odpalić oryginalny sterownik?
Jak to sobie wyobrażasz?
Należę do ludzi którzy mają doświadczenie w reverse engineeringu oraz hackowaniu/przerabianiu, ale to są po prostu długie dupogodziny. To jest robota którą czasem ktoś robi dla frajdy (dla siebie), ale z zasady większość ludzi nie chciała by tego robić za pieniądze. Było na forum kilkudziesięciu pytających, którym mówiłem jak to się robi i żaden nie zdecydował się reverse engineering.
To nie jest jak na filmach, że przychodzi geniusz który wszystko wie (bo zna pinout każdego urządzenia wyprodukowanego na świecie) i podłącza w 5 min, tylko ktoś siedzi i analizuje połączenia na płytce aż rozpracuje wejścia/wyjścia, a część i tak musi ustalić metodą prób i błędów.
Zadaj sobie pytanie ile godzin pracy był byś w stanie poświęcić dla nieznajomego z internetu, który się nie zrewanżuje i jeszcze będzie obrażał.
biogos napisał: Znalazłem na jakiejs plytce 2 pelnomostkowe sterowniki silnika krokowego i jeden podwójnie pełnobramowy.
Jeśli masz niezależnie sterowane półmostki i mikrokontroler to mógł byś użyć, ale nie scalak który generuje przebiegi ściśle dopasowane do silnika dwufazowego i żadne inne, sprawdziłem wszystkie scalaki o których do tej pory pisałeś, a ty zrobiłeś cokolwiek? ściągnąłeś choćby dokumentację? zajrzałeś do niej? i kto tu jest polaczkiem, cwaniaczkiem?
Mogę ci pomóc skonstruować driver, będzie ci się chciało? Bezie trzeba kupić elementy i zmontować na płytce uniwersalnej, napisać program, mogę pomóc ale nie zrobię za kogoś.
Cytat:
Lece na redit posiedzieć wsrod anglosasów, panów swiata dla których ogarniecie tego silnika to było 5min lel xD
Pochwal się sukcesem, tak żebym wiedział ile to zajęło i czy się udało.
Realne szanse, w walce z japońskim produktem, bez dokumentacji, miał byś pytając Japończyków. Może ktoś ma schemat maszyny w której był użyty, albo dokumentację od podobnego, niestety bariera językowa jest realną przeszkodą i automatyczny translator nie pomaga.