logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie NEMA34 5-fazowym z płytą SLA7026/SLA4061/TA8435/STK673-10 - podłączenie i możliwości

biogos 17 Wrz 2022 03:07 603 15
  • #1 20193909
    biogos
    Poziom 5  
    Ocena: 9
    Witam. Mam silnik krokowy NEMA34 5-fazowy, step-syn 103-8572 0,72/0,75 A. Aktualnie nie mam sterownika, bo został w firmie. Mam za to taką płytę, na której jest kilka innych sterowników silników krokowych. Dałoby radę jakoś to podłączyć, żeby w weekend sobie tym NEMA34 pokręcić? Jak by było mało, to mam w szafie układy SLA7026M, których mogę dodatkowo 3 dolutować w razie potrzeby. Sterowniki, jakie są na płycie, to 3× SLA7026, 4× SLA4061, 1× TA8435 i 1× STK673-10.

Sterowanie NEMA34 5-fazowym z płytą SLA7026/SLA4061/TA8435/STK673-10 - podłączenie i możliwości
  • #2 20194040
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6134
    Potrzebujesz pięciu półmostków, a masz kompletne drivery silnika dwufazowego (nieprzydatne) i klucze low side, te drugie, od biedy, dało by radę wykorzystać, gdybyś dorobił high side samodzielnie.

https://www.orientalmotor.com/stepper-motors/...nology/2-phase-vs-5-phase-stepper-motors.html
    https://www.orientalmotor.com/stepper-motors/...gy/stepper-motor-pentagon-bipolar-driver.html
    Takie przebiegi są potrzebne
  • #4 20194284
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    biogos napisał:
    Może się nie znam ale ta8435 i stk673-10 to sa chyba ac drivery
    Zawierają dwa półmostki podobnie jak A4988 i co z tego, kiedy nie możesz sobie wykroić kawałka z układu scalonego i użyć jak byś chciał.

Umiesz programować mikrokontrolery? bo przecież z czegoś musiał byś tę sekwencję wygenerować, jeśli nie masz specjalizowanego scalaka, który zrobi to za ciebie.
  • #6 20194955
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Czyli programować dopiero będziesz się uczył, a półmostków nie masz. Tranzystorów pewnie też nie masz, żeby coś zbudować, więc sam widzisz...
    biogos napisał:
    ... weekend sobie tym NEMA34 pokręcić?

pokręcić możesz co najwyżej palcami.
  • #7 20194965
    biogos
    Poziom 5  
    mam sterownik od tego silnika, znaczy sie niby od niego. Czy tu można jakoś sterować step/dir?

Sterowanie NEMA34 5-fazowym z płytą SLA7026/SLA4061/TA8435/STK673-10 - podłączenie i możliwości Sterowanie NEMA34 5-fazowym z płytą SLA7026/SLA4061/TA8435/STK673-10 - podłączenie i możliwości

Dodano po 1 [minuty]:

biogos napisał:
    ... weekend sobie tym NEMA34 pokręcić?

biogos napisał:
    pokręcić możesz co najwyżej palcami.

Twoją starą mogę pokręcić baranie. I nie udzielaj sie już w tym temacie bo jeszcze jedno glupie slowo i cie znajde.

Moderowany przez Felini:

3.1.9. Nie ironizuj i nie bądź złośliwy w stosunku do drugiej strony dyskusji.

• #8 20195447
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    biogos napisał:
    mam sterownik od tego silnika, znaczy sie niby od niego. Czy tu można jakoś sterować step/dir?

Masz dokumentację?
    biogos napisał:
    I nie udzielaj sie już w tym temacie bo jeszcze jedno glupie slowo i cie znajde.
    Początek tematu potraktowałem jak poważnego człowieka i szukałem rozwiązania. Nie możesz mi niczego nakazać ani zabronić.
    Stwierdziłem fakt, że nie jesteś przygotowany żeby cokolwiek zrobić samodzielnie. Oczywiście da się mnie znaleźć, ale jeszcze żaden zdrowy psychicznie człowiek, nie ścigał nikogo w realnym życiu, za wydumane zniewagi internetowe. Jeśli chcesz mnie skutecznie nastraszyć, to musisz wykazać że jesteś wariatem - wtedy będę się bał :D
  • #9 20196284
    biogos
    Poziom 5  
    Jeżeli miał bym dokumentację to bym nie pytał jak to podłączyć. Co do silnika to też nie jestem pewny czy ma 10N czy 20N bo w internecie nie ma nic o tym modelu.

Wczoraj może troche za ostro zareagowałem na twoje szydery ale, ale ja też z początku myslałem że piszę z kims kto ma trochę kultury.
  • #10 20196921
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 20197169
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Adamcyn napisał:
    Groźba karalna, jak sądzicie?
    Starał się, ale wyszło tak sobie.

Producentem sterownika jest ta firma, wyszukiwarka nie znajduje AK-BX580, inne modele sterowników na ich stronie mają inne złącza, zostaje reverse engineering albo próba kontaktu z Japończykami
    https://www.asahi-engineering.co.jp/
  • #12 20197230
    snow
    Poziom 31  
    Ocena: 201
    biogos napisał:
    o do silnika to też nie jestem pewny czy ma 10N czy 20N bo w internecie nie ma nic o tym modelu

A ile waży ten silnik?
  • #14 20204690
    biogos
    Poziom 5  
    Znalazłem na jakiejs plytce 2 pelnomostkowe sterowniki silnika krokowego i jeden podwójnie pełnobramowy. Z tego już da się wysterować tym fazowym silnikiem? Albo może komus by się chciało odpalić oryginalny sterownik? Przegladalem go ostatnio i ten sterownik to tylko przetwornica impulsowa, kilka portów do komunikacji, mikrokontroller i bramki tranzystorów do sterowania silnika. Może ktoś tu jest bardziej biegły i by coś doradził?
  • #15 20205754
    biogos
    Poziom 5  
    Co ja się łudziłem że z polakami ogarnie się coś bardziej skomplikowanego, haha, z polaczkami to mozna co najwyżej zaoliwić sobie defekację w krzakach xD Lece na redit posiedzieć wsrod anglosasów, panów swiata dla których ogarniecie tego silnika to było 5min lel xD

Moderowany przez Felini:

3.1.9. Nie ironizuj i nie bądź złośliwy w stosunku do drugiej strony dyskusji. Uszanuj odmienne zdanie oraz inne opinie na forum.
    3.1.5-3.1.7 Nie wysyłaj treści, które powodują celowo konflikty na forum i naruszają dobre obyczaje. Nie wyzywaj drugiej strony dyskusji, nawet jak posiadasz odmienne zdanie.

• #16 20205833
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    biogos napisał:
    Co ja się łudziłem że z polakami ogarnie się coś bardziej skomplikowanego

biogos napisał:
    Albo może komus by się chciało odpalić oryginalny sterownik?

Jak to sobie wyobrażasz?
    Należę do ludzi którzy mają doświadczenie w reverse engineeringu oraz hackowaniu/przerabianiu, ale to są po prostu długie dupogodziny. To jest robota którą czasem ktoś robi dla frajdy (dla siebie), ale z zasady większość ludzi nie chciała by tego robić za pieniądze. Było na forum kilkudziesięciu pytających, którym mówiłem jak to się robi i żaden nie zdecydował się reverse engineering.
    To nie jest jak na filmach, że przychodzi geniusz który wszystko wie (bo zna pinout każdego urządzenia wyprodukowanego na świecie) i podłącza w 5 min, tylko ktoś siedzi i analizuje połączenia na płytce aż rozpracuje wejścia/wyjścia, a część i tak musi ustalić metodą prób i błędów.
    Zadaj sobie pytanie ile godzin pracy był byś w stanie poświęcić dla nieznajomego z internetu, który się nie zrewanżuje i jeszcze będzie obrażał.

biogos napisał:
    Znalazłem na jakiejs plytce 2 pelnomostkowe sterowniki silnika krokowego i jeden podwójnie pełnobramowy.
    Jeśli masz niezależnie sterowane półmostki i mikrokontroler to mógł byś użyć, ale nie scalak który generuje przebiegi ściśle dopasowane do silnika dwufazowego i żadne inne, sprawdziłem wszystkie scalaki o których do tej pory pisałeś, a ty zrobiłeś cokolwiek? ściągnąłeś choćby dokumentację? zajrzałeś do niej? i kto tu jest polaczkiem, cwaniaczkiem?
    Mogę ci pomóc skonstruować driver, będzie ci się chciało? Bezie trzeba kupić elementy i zmontować na płytce uniwersalnej, napisać program, mogę pomóc ale nie zrobię za kogoś.
    Cytat:

Lece na redit posiedzieć wsrod anglosasów, panów swiata dla których ogarniecie tego silnika to było 5min lel xD
    Pochwal się sukcesem, tak żebym wiedział ile to zajęło i czy się udało.
    Realne szanse, w walce z japońskim produktem, bez dokumentacji, miał byś pytając Japończyków. Może ktoś ma schemat maszyny w której był użyty, albo dokumentację od podobnego, niestety bariera językowa jest realną przeszkodą i automatyczny translator nie pomaga.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada silnik krokowy NEMA34 5-fazowy (step-syn 103-8572) i poszukuje sposobu na jego podłączenie do płyty z różnymi sterownikami (SLA7026, SLA4061, TA8435, STK673-10). W dyskusji poruszono kwestie dotyczące braku odpowiednich półmostków oraz możliwości wykorzystania istniejących układów. Użytkownicy wskazali, że do sterowania silnikiem potrzebne są odpowiednie drivery, a także umiejętności programowania mikrokontrolerów. Pojawiły się również sugestie dotyczące reverse engineeringu oraz trudności w realizacji projektu bez odpowiednich komponentów. Użytkownik wyraził frustrację z powodu braku wsparcia i zrozumienia wśród innych uczestników dyskusji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA