logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] TCHIBO - Uszkodzony nieoznaczony potencjometr - jak ustalić parametry i szukać

Hipshot 17 Wrz 2022 18:18 963 7
REKLAMA
  • #1 20194790
    Hipshot
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    Witam,

w radiu internetowym Tchibo przestał działać potencjometr siły głosu.
    Może ktoś z Forumowiczów pomoże w zidentyfikowaniu potencjometru lub zauważy błędy, które popełniłem podejrzewając, że winowajcą jest uszkodzony potencjometr, lub popełniłem jakieś błędy w diagnostyce.
    Potencjometr:
    - obrotowy 360st. bez mechanicznej pozycji skrajnej lewej lub prawej
    - z wyczuwalnym skokiem ("ząbkowaniem") podczas obrotu w obie strony
    - z funkcją zatwierdzania wyboru poprzez wciśnięcie.
    Co nie działa:
    - nie wzmacnia/ścisza
    - niewyczuwalny skok podczas obrotu prawo/lewo.
    Co działa:
    - zatwierdzanie poprzez wciśnięcie.
    Diagnostyka (na wyłączonym zasilaniu):
    - mierzenia oporu dowolnej kombinacji dwóch z trzech styków, przy zmienianiu pozycji ośki potencjometru.
    Omomierz automatycznego multimetru niezmiennie wskazywał 0L - jak rozumiem przerwę w obwodzie.
    Wiele czasu poświeciłem na szukanie choćby podobnego z wyglądu potencjometru w Sieci - bez powodzenia.
    Wysłałem maile do sklepów z częściami - na dziś brak odpowiedzi.
    Radio jest wygrzane, działa, żaden z elementów nie przekracza 50-60C więc szkoda wyrzucać.
    Wielką wadą jest bardzo wąski kąt zbierania diody podczerwonej więc pilota trzeba prawie przykładać do frontu - dlatego zależy mi na naprawie.
    Wszelkie uwagi mile widziane.
    W załączeniu zdjęcia potencjometru, płytki, i frontu radia.
    Dzięki z góry.
    TCHIBO - Uszkodzony nieoznaczony potencjometr - jak ustalić parametry i szukać TCHIBO - Uszkodzony nieoznaczony potencjometr - jak ustalić parametry i szukać TCHIBO - Uszkodzony nieoznaczony potencjometr - jak ustalić parametry i szukać TCHIBO - Uszkodzony nieoznaczony potencjometr - jak ustalić parametry i szukać
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20194820
    Interval
    Poziom 32  
    Ocena: 437
    To jest enkoder, nie Potencjometr.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20195123
    janek_wro
    Poziom 29  
    Ocena: 290
    Jeśli ten uszkodzony, a wszystko na to wskazuje, to takiego zakupić, przykładowy
    https://allegro.pl/oferta/enkoder-obrotowy-inkrementalny-z-przyciskiem-5vdc-11922473586

Wcześnie warto porównać wymiary z posiadanym

Dodano po 3 [minuty]:

Interval napisał:
    To jest enkoder, nie Potencjometr.
    Masz absolutną rację. Ale nawet sprzedawcy na allegro nieraz mają w nazwie takiego enkodera wpisane "potencjometr". Co jest wkurzające. Mogliby równie dobrze pisać "wihajster".
  • #5 20195857
    Hipshot
    Poziom 8  
    @Interval, g107r, janek_wro

Dzięki, Panowie, za doprecyzowanie i sugestie.
    Pozostaje mi tylko znów rozebrać radio :( i zmierzyć wymiary enkodera.
    No ale jest światełko w tunelu.

Rozumiem (Wikipedia) że parametry elektryczne nie mają tu znaczenia, tylko trzeba znaleźć taki z wyłącznikiem.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 20195880
    janek_wro
    Poziom 29  
    Ocena: 290
    Hipshot napisał:
    ... że parametry elektryczne nie mają tu znaczenia
    to jest po prostu para styków, ktora zwiera i rozwiera się przy obracaniu. Mogą się różnić ilością "zapadek" i impulsów na obrót. Ale skoro Twój już nie żyje, to nie zbadasz tego z natury.
    masz jeszcze jedną szanse na pozyskanie wiedzy. Odlutujesz ten stary, pod spodem obudowy będzie miał oznaczenie typu.
  • REKLAMA
  • #7 20195931
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1116
    Trochę nim pokręcisz, to zacznie z powrotem działać - o ile przestał działać po długim nieużywaniu. Raczej gorzej, niż lepiej, ale zacznie.

Jak mnie kiedyś jeden taki wkurzył, to dokręciłem do jego ośki wkrętarkę akumulatorową i kręciłem kilka sekund. Daje rezultat na jakieś pół dnia.

Enkoder jest do wymiany, ale jak go odlutujesz, to w przypadku rozbieralnej konstrukcji, da się go oczyścić mechanicznie i podziała jeszcze. Tam po prostu śniedzieje/patynieje ślizgacz i pola ślizgowe - chyba są srebrzone.
  • #8 20219044
    Hipshot
    Poziom 8  
    Pierwotnie nowy enkoder zadziałał ale tylko jako potencjometr, i do tego wzmocnienie/ściszanie kręciło się w odwrotną stronę niż fabrycznie. Jednak nie działał przycisk - kluczowe do akceptacji wybranych opcji. Trzeba było spróbować z innym modelem enkodera.
    Przy demontażu odsysacz wciągnął powierzchniowe styki więc nie było do czego przylutować wyprowadzeń wyłącznika drugiego enkodera :|

Dla mnie najważniejszy wniosek to nie rozlutowywać styków SMD (tak jak THT) tylko ciąć wyprowadzenia demontowanego elementu i do nich lutować wyprowadzenia nowego elementu.

Cenne doświadczenie - ale kosztem radia, które nadaje się tylko do garażu, warsztatu jako brzęczyk tła z kiepskim sterowaniem IR.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem uszkodzonego potencjometru w radiu internetowym Tchibo, który przestał działać. Użytkownik zidentyfikował potencjometr jako enkoder obrotowy 360° z funkcją zatwierdzania. Forumowicze zasugerowali, że uszkodzenie może wynikać z awarii enkodera, a nie potencjometru. Podano linki do zakupu nowego enkodera oraz wskazówki dotyczące pomiarów i demontażu. Użytkownik podzielił się doświadczeniem z wymiany enkodera, wskazując na problemy z lutowaniem styków SMD. Ostatecznie, nowy enkoder działał, ale z odwrotną funkcjonalnością, co wymagało dalszych prób z innymi modelami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA