Witam,
w radiu internetowym Tchibo przestał działać potencjometr siły głosu.
Może ktoś z Forumowiczów pomoże w zidentyfikowaniu potencjometru lub zauważy błędy, które popełniłem podejrzewając, że winowajcą jest uszkodzony potencjometr, lub popełniłem jakieś błędy w diagnostyce.
Potencjometr:
- obrotowy 360st. bez mechanicznej pozycji skrajnej lewej lub prawej
- z wyczuwalnym skokiem ("ząbkowaniem") podczas obrotu w obie strony
- z funkcją zatwierdzania wyboru poprzez wciśnięcie.
Co nie działa:
- nie wzmacnia/ścisza
- niewyczuwalny skok podczas obrotu prawo/lewo.
Co działa:
- zatwierdzanie poprzez wciśnięcie.
Diagnostyka (na wyłączonym zasilaniu):
- mierzenia oporu dowolnej kombinacji dwóch z trzech styków, przy zmienianiu pozycji ośki potencjometru.
Omomierz automatycznego multimetru niezmiennie wskazywał 0L - jak rozumiem przerwę w obwodzie.
Wiele czasu poświeciłem na szukanie choćby podobnego z wyglądu potencjometru w Sieci - bez powodzenia.
Wysłałem maile do sklepów z częściami - na dziś brak odpowiedzi.
Radio jest wygrzane, działa, żaden z elementów nie przekracza 50-60C więc szkoda wyrzucać.
Wielką wadą jest bardzo wąski kąt zbierania diody podczerwonej więc pilota trzeba prawie przykładać do frontu - dlatego zależy mi na naprawie.
Wszelkie uwagi mile widziane.
W załączeniu zdjęcia potencjometru, płytki, i frontu radia.
Dzięki z góry.
w radiu internetowym Tchibo przestał działać potencjometr siły głosu.
Może ktoś z Forumowiczów pomoże w zidentyfikowaniu potencjometru lub zauważy błędy, które popełniłem podejrzewając, że winowajcą jest uszkodzony potencjometr, lub popełniłem jakieś błędy w diagnostyce.
Potencjometr:
- obrotowy 360st. bez mechanicznej pozycji skrajnej lewej lub prawej
- z wyczuwalnym skokiem ("ząbkowaniem") podczas obrotu w obie strony
- z funkcją zatwierdzania wyboru poprzez wciśnięcie.
Co nie działa:
- nie wzmacnia/ścisza
- niewyczuwalny skok podczas obrotu prawo/lewo.
Co działa:
- zatwierdzanie poprzez wciśnięcie.
Diagnostyka (na wyłączonym zasilaniu):
- mierzenia oporu dowolnej kombinacji dwóch z trzech styków, przy zmienianiu pozycji ośki potencjometru.
Omomierz automatycznego multimetru niezmiennie wskazywał 0L - jak rozumiem przerwę w obwodzie.
Wiele czasu poświeciłem na szukanie choćby podobnego z wyglądu potencjometru w Sieci - bez powodzenia.
Wysłałem maile do sklepów z częściami - na dziś brak odpowiedzi.
Radio jest wygrzane, działa, żaden z elementów nie przekracza 50-60C więc szkoda wyrzucać.
Wielką wadą jest bardzo wąski kąt zbierania diody podczerwonej więc pilota trzeba prawie przykładać do frontu - dlatego zależy mi na naprawie.
Wszelkie uwagi mile widziane.
W załączeniu zdjęcia potencjometru, płytki, i frontu radia.
Dzięki z góry.