logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Klimatyzacja LG Multi Split: kalibracja czujnika temp. 0,5°C i zdalne sterowanie (MU5M30 U40)

krawietz 21 Wrz 2022 10:26 1974 4
  • #1 20200469
    krawietz
    Poziom 16  
    Ocena: 45
    Witam,

Użytkuje w domu klimatyzację LG Multi split na jednostce zewnętrznej MU5M30 U40 i wewnętrznych 2x CC12AWR, 2x CC09AWR i jednym Artcool Gallery (nie pamiętam teraz symbolu).
    Czy te klimatyzatory posiadają możliwość kalibracji czujnika temperatury albo przełączenia kroku nastawy temperatury co 0,5 stopnia (w sumie to jedynie pilot od Artcool Gallery ma wyświetlacz temperatury z cyfrą po przecinku). Problem w tym, że grzanie ustawione na 19 stopni daje około 19,5 - 19,7 w pomieszczeniu... a ustawione na 20 stopni dobija do 21 co jednak powoduje, że jest za ciepło...
    Klima ładnie trzyma zadaną temperaturę (zmiany o nie więcej jak 0,2 stopnia) według wskazań zewnętrznego termometru.

A druga sprawa, da się do tego systemu dołożyć jakieś zdalne sterowanie inne niż pilotem? Chciałbym zintegrować to z systemem kontrolującym kocioł gazowy i temperaturę w każdym z pomieszczeń. Teoretycznie zastanawiałem się nad dołożeniem czegoś co będzie symulować naciśnięcie przycisku on/off ale tutaj zapisy w instrukcji mnie zniechęciły bo w trybie grzania klimatyzator włączy się z nastawą 23 stopnie co jest zdecydowanie za ciepło.
    Może ktoś wie czy da się dołożyć jakiś zewnętrzny termostat on/off ?

Krawietz
  • #2 20200612
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2810
    krawietz napisał:
    Czy te klimatyzatory posiadają możliwość kalibracji czujnika temperatury albo przełączenia kroku nastawy temperatury co 0,5 stopnia

Żaden klimatyzator (nie klimatyzacja!) nie ma takich możliwości, bo po co.
    Poza tym temp pomieszczenia określa i dokonuje regulacja wydajności grzania/chłodzenia na podstawie czujnika temp powietrza na wlocie do wymiennika czynnik chłodniczy -powietrze. Temperatura w innym miejscu pomieszczenia z reguły jest inna co jest typowe dla ogrzewania konwekcyjnego.
    Pilot ma swój pomiar temperatury i stanowi TYLKO taki przenośny termometr. Nie ma to związku z pracą klimatyzatora.
    Czujników temp klimatyzatora kalibrować nie można, ale można delikatnie oszukać. Ponieważ są to czujniki NTC, to dołożenie równoległej rezystancji spowoduje podniesienie temp odczytywanej przez procesor klimatyzatora.
    Niestety charakterystyka termistorów jest mocno nieliniowa, więc dołożony rezystor będzie różnie wpływał na odzczytwaną temp w zależności od temp aktualnej. Im niższa temp tym wpływ będzie mniejszy.

krawietz napisał:
    da się do tego systemu dołożyć jakieś zdalne sterowanie inne niż pilotem?

O to musisz pytać przedstawiciela LG. Multi innych marek miewały jeszcze sterowniki naścienne, a obecnie jest modne sterowanie przez WiFi z pomocą apki.
    Wg. mnie jedyny sposób na sterownie tym klimatyzatorem, to sczytanie transmisji IrDa z pilota i zrobienie sobie własnego nadajnika na jakimś procesorku.
  • #3 20201019
    krawietz
    Poziom 16  
    Ocena: 45
    Sterowanie WiFi rozwiązało by problem, ale pewnie nie ma szans aby dołożyć bo na czasy zakupu tego systemu nic takiego nie było w sprzedaży.
    Teoretycznie jednostka zewnętrzna (wg jakiejś dokumentacji znalezionej w sieci) ma na płycie złącze LGMV ale nie wiem czy protokół na tym module pozwala na przesyłanie parametrów sterujących do jednostek wewnętrznych czy służy tylko do diagnostyki.

Zrobienie nadajnika IrDa jest jakimś wyjściem ale niestety to komunikacja jednostronna czyli bez możliwości weryfikacji statusu.

Krawietz
  • #4 20201055
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2810
    krawietz napisał:
    Zrobienie nadajnika IrDa jest jakimś wyjściem ale niestety to komunikacja jednostronna czyli bez możliwości weryfikacji statusu.

Oczywiście. To tylko taki erzac sterowania.
    krawietz napisał:
    Teoretycznie jednostka zewnętrzna (wg jakiejś dokumentacji znalezionej w sieci) ma na płycie złącze LGMV ale nie wiem czy protokół na tym module pozwala na przesyłanie parametrów sterujących do jednostek wewnętrznych czy służy tylko do diagnostyki.

Nie wiem. Trzeba pytać w LG. Słyszałem o interfejsie podłączanym do JW, ale w typowym splicie. Kosztował podobno ponad 500zł, a oprogramowanie była za free od LG. Nie wiem jak jest na prawdę.
    Osobiście nie lubię LG bo są kłopoty ze zdobywaniem informacji serwisowych.
    Spróbuj napisać do kolegi p.obelix. On sporo działa z LG.
  • #5 20205125
    p.obelix
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 559
    Gniazdo lgmv służy do diagnostyki lub softowania produktu. Jeśli na płycie jednostki wewnętrznej jest gniazdo od wifi to można dołożyć moduł trzeba sprawdzić w serwisówce lub organoleptycznie.
REKLAMA