logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyświetlacz LCD z foto ramki - nietypowy interfejs 40-pin

JarekC 23 Wrz 2022 20:23 444 5
REKLAMA
  • #1 20204691
    JarekC
    Poziom 32  
    Ocena: 399
    Witam,

Chciałem wykorzystać 6 calowy wyświetlacz LCD 800x480 z taniej foto ramki.
    Spodziewałem się że będzie tam wyświetlacz z typowym interfejsem RGB (40 lub 50 pinów) czyli sygnały RGB(6 lub 8 bitów na kolor), HSYNC/VSYNC (impulsy synchronizacji) CLK(zegar) i DE(Data Enable) oraz sygnały związane z zasilaniem i podświetleniem LCD.

Niestety spotkała mnie niemiła niespodzianka, owszem tasiemka jest 40pinowa ale z zupełnie nietypowym zestawem sygnałów.

Kilka szczegółów technicznych:
    -foto ramka oparta o procesor AMLOGIC AML6221 (niestety nie znalazłem dokumentacji)
    - wyświetlacz 6 cali 800x480 tasiemka 40-pinowa
    - wyświetlacz ma oznaczenie TL060W-V600-V2 (niestety i tu brak dokumentacji)

Udało mi się natomiast znaleźć schemat podobnej ramki opartej o ten sam procesor:
    https://usermanual.wiki/Document/texettf601tf602tf801tf802schematics.1012292288/view

Na schemacie można zauważyć dwie rzeczy:
    - sygnały sterujące dla LCD to tylko RGB(po 6 bitów), DE i CLK nie ma sygnałów HSYNC/VSYNC
    - niestety spora ilość wymaganych napięć zasilających AVDD, VCC VSN,SSP, VGH, VGL (czyli podobnie jak przy wyświetlaczach z tasiemką 50 pin).

I moje pytanie, czy ktoś spotkał się z tego typu interfejsem LCD?
    Czy sygnał DE jest od razu sygnałem synchronizującym a potem przesyłane są dane dla całego obrazu?

Pozdrawiam
    JarekC
  • REKLAMA
  • #2 20214485
    ekstragoon
    Poziom 6  
    przypuszczalnie jest to standard LVDS...są płytki na alle z taka konwersją.
  • REKLAMA
  • #3 20214765
    Marek_Skalski
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1044
    ekstragoon napisał:
    przypuszczalnie jest to standard LVDS
    A na jakiej podstawie tak twierdzisz? Wiesz chociaż coś na temat interfejsu LVDS, w którym występują linie kolorów? Proszę o źródło lub przykład.

@JarekC Może być tak jak w wyświetlaczach plazmowych stosowanych ponad 20 lat temu. DE i CLK wystarcza, ponieważ sterownik wyświetlacza odtwarza sygnały synchronizacji z przerw między impulsami zegara, a zmiana stanu DE oznacza początek ramki. Ale znalezienie parametrów czasowych może być strasznie męczące, ponieważ trzeba przetestować wiele opcji dla fron ti back porch. Jeżeli masz czas, to działaj. Jeżeli preferujesz bardziej sensowne rozwiązanie, to polecam takie wyświetlacze. IPS są naprawdę dobre, a sprzedawca dostarcza dokumentację. Link

• REKLAMA
  • #4 20214873
    ekstragoon
    Poziom 6  
    typowy LVDS na matrycach LED ma 40 pin
    na matrycach CCFL miał 30 pin.
    tyle moja wiedza.
  • REKLAMA
  • #5 20215107
    JarekC
    Poziom 32  
    Ocena: 399
    >ekstragoon
    To na pewno nie jest LVDS, procesor który jest w tej ramce nie ma obsługi transmisji LVDS.

>Marek_Skalski
    Informacje o trybie "DE Mode" już znalazłem.
    Dziękuję z linka (przeglądnę ich ofertę) , chociaż najbardziej pasowałby mi wyświetlacz 5"/7" 800x480 lub 1024x600 z interfejsem RGB i standardową taśmą 40-pin abym mógł go podłączyć bez przejściówki do modułu FPGA TangNano 1k lub 9k.
    Niestety te z taśmą 50-pin wymagają podania napięć VCOMM, VGH,VGL ...
  • #6 20215193
    Marek_Skalski
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1044
    To może coś takiego: Link

Na płytce jest wszystko co trzeba i bardzo łatwo podłącza się je do RGB888 lub RGB565, np. LTDC w STM32. Standardowe wyprowadzenia i oprócz danych RGB są też PCK, HSYNC, VSYNC i DE. Panel dotykowy działa bardzo dobrze.

@ekstragoon LVDS, to interfejs szeregowy, różnicowy. Jeżeli sygnały, w tym kolory są wyodrębnione jako linie single-ended, to z definicji nie jest i nie może to być LVDS. Proszę, odwołujmy się do danych i faktów, zamiast zgadywać i snuć domysły.
REKLAMA