logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Połączenie dekodera z monitorem poprzez SCART lub komponent (bez HDMI).

Marcin528 29 Wrz 2022 00:53 963 6
  • Witam,

Mam pytanie odnośnie podłączenia dekodera telewizji naziemnej (po zmianach w sposobie nadawania w 2022 roku) z monitorem. Jestem raczej laikiem w tych kwestiach.

Monitor to model Samsung SyncMaster P2770HD, i jest już dość stary (kupiony w 2011 roku). Monitor ma wbudowany tuner telewizyjny, jednak po zmianach w sposobie nadawania, tuner oczywiście już się do odbioru nowej telewizji naziemnej nie nadaje (od dawna).
    Na co dzień monitor jest spięty z komputerem poprzez kabel HDMI.
    Pomyślałem jednak, że kupię dekoder telewizji naziemnej i podepnę pod ten monitor.
    Jednakże w monitorze znajduje się tylko jedno wejście HDMI – i to jest właśnie mój problem!

Nie chcę w żadnym wypadku wypinać kabla HDMI (od komputera) z gniazda monitora, i podłączać do monitora kabla HDMI od dekodera – za każdym razem kiedy będę miał ochotę pooglądać telewizję.
    Wiem, że istnieją różne Switche/przełączniki/adaptery, które umożliwiają w pewnym sensie „pomnożenie” gniazd HDMI w urządzeniu końcowym, czyli monitorze – jednakże nie chcę się w to bawić (inna historia dlaczego nie chcę).

Szukam innego rozwiązania, i wiem, że rozwiązanie to będzie wiązało się zapewne z gorszą jakością obrazu/dźwięku odbieranego sygnału telewizji. Jestem jednak gotów zaakceptować nieco gorszą jakość.
    Szukam więc rozwiązania aby ta „gorsza jakość” była jak najmniejsza.

Z tyłu monitora, oprócz wspomnianego jednego HDMI, mam następujące wejścia:
    1. ANT IN,
    2. COMPONENT IN (L,R,Pr,Pb,Y),
    3. EXT (RGB), czyli chyba SCART/EURO,
    4. DVI-D IN,
    5. PC IN.

Wiem, że mógłbym podpiąć komputer pod wejście DVI-D IN, lub PC IN, i w ten sposób zwolnić w monitorze gniazdo HDMI dla dekodera telewizji, ale tego także nie chcę robić.

Pozostają więc chyba tylko dwie opcje do wykorzystania, czyli:
    a.) COMPONENT IN (L,R,Pr,Pb,Y), albo
    b.) EXT (RGB) czyli chyba SCART/EURO.
    Z tego co czytałem to SCART jest już mocno przestarzały i daje najgorszą jakość audio/wideo.
    Jednakże wiele dekoderów ma wyjście SCART, więc połączenie dekodera z monitorem poprzez kabel SCART-SCART technicznie jest proste.

Natomiast wejście COMPONENT IN w monitorze chyba mogłoby zapewnić lepszą jakość, jednakże nie znalazłem jak dotąd dekoderów z takim wyjściem...
    Wiem, że istnieją kable takie jak SCART-3xRCA – ale tutaj zaczynam się już trochę gubić! Bo chyba potrzebny byłby kabel SCART-COMPONENT, a nie SCART-3xRCA (komponent ma 5 wejść w monitorze, a nie trzy). Są też jakieś konwertery... Ale jak wspomniałem zaczynam się tutaj już gubić.

Myślę więc nad połączeniem dekodera z monitorem poprzez SCART- SCART, lub wykorzystując właśnie COMPONENT, i wolałbym chyba tą drugą opcję, ale nie bardzo wiem co będzie potrzebne. Telewizji dużo nie będę oglądał, komputer częściej działa, ale dobrze by było aby był i dekoder podpięty do monitora w jakiś prosty sposób (i także raczej tani, czyli bez udziwniania i gadżetów kosztujących czasem tyle co sam dekoder).

To jak jest z tym komponentem w kontekście dekodera – da się to jakoś wykorzystać, czy od razu zostać przy SCART-SCART? A może jakieś inne sugestie/podpowiedzi?

Pozdrawiam
    O autorze
    Marcin528
    Poziom 1  
    Marcin528 napisał 9 postów. Jest z nami od 2022 roku.
  • #2 20212856
    wojtasdm
    Poziom 27  
    Ocena: 105
    Kombinujesz jak koń pod górę...
    Kup kabel HDMI-DVI. HDMI do dekodera, DVI do monitora, w monitorze przełączasz wejścia (z menu oczywiście) i po temacie. Masz świetną jakość.
  • #3 20212868
    Marcin528
    Poziom 1  
    wojtasdm napisał:
    Kombinujesz jak koń pod górę...
    Kup kabel HDMI-DVI. HDMI do dekodera, DVI do monitora, w monitorze przełączasz wejścia (z menu oczywiście) i po temacie. Masz świetną jakość.

Dziękuję bardzo za odpowiedź!
    Połączenie dekodera z monitorem poprzez HDMI-DVI-D jest może faktycznie dobrym pomysłem! To mogłoby rozwiązać mój "problem".
    Jednakże zastanawiam się jeszcze nad tym - czy poprzez takie połączenie "poleci" także dźwięk z dekodera do monitora? Tak na szybko czytając w Internecie - widzę, że chyba nie...
    Jak więc wtedy dodatkowo przesłać dźwięk?
    pozdrawiam
  • #5 20213119
    Marcin528
    Poziom 1  
    wojtasdm napisał:
    A jaki masz dekoder? Jakie ma wyjścia?

Dziękuję za odpowiedź!
    Odnośnie dekodera to właśnie wciąż wstrzymuję się z jego zakupem, póki nie rozwiążę ostatecznie kwestii - jak to wszystko podpiąć do monitora, aby działało i było dobrze.
    Nie chciałbym zakupić dekodera, a potem mieć problem, że brakuje w nim jakiegoś wyjścia, które byłoby mi potrzebne do połączenia z monitorem...

"Jeśli w dekoderze jest wyjście AUDIO, to po temacie. Jeśli nie ma a jest SCART, to dźwięk "wyciągniesz" tym:"

Czyli tą przejściówką o nazwie "ADAPTER PRZEJŚCIÓWKA SCART 21PIN EURO 3X CINCH RCA" mogę wyciągnąć dźwięk - jak rozumiem.

Podsumowując:
    1. Jeśli więc dobrze zrozumiałem to mogę połączyć dekoder z monitorem poprzez kabel HDMI-DVI-D, poprzez który to kabel pójdzie sygnał wideo.
    2. Zaś dodatkowo poprzez wyżej wspomniany adapter SCART 21PIN EURO 3X CINCH RCA - pójdzie dźwięk.
    Czy wtedy wszystko będzie działać jak należy? Będzie zarówno sygnał wideo, jak i dźwięk w tej konfiguracji?

"Jeśli w dekoderze jest wyjście AUDIO, to po temacie."
    3. Oczywiście mogę nabyć dekoder z wyjściem AUDIO - jeżeli wtedy byłoby "po temacie", bo i chyba tak łatwiej by było, niż "wyciągać" dźwięk poprzez adapter SCART (nawet mam jakiś kabel audio dołączony do monitora przy jego zakupie).
    Wtedy musiałbym szukać dekodera z osobnym wyjściem audio, tylko czy takie są? Bo dekodery z wyjściem HDMI oraz SCART - są. Ale z wyjściem osobnym audio chyba nie widziałem (poza jakimś wyjściem zwanym koaksjalnym - dekodery Manta takie mają, ale mój monitor nie ma takiego wejścia).
    Mam nadzieję, że zbytnio nie pomąciłem tym wpisem!

pozdrawiam
  • #7 20252550
    Marcin528
    Poziom 1  
    Odświeżę jeszcze temat.
    Otóż zakupiłem dekoder DVB-T2 oraz kabel HDMI-DVI-D, i połączyłem dekoder z monitorem poprzez kabel HDMI-DVI-D, gdzie HDMI jest w dekoderze, zaś DVI-D w monitorze.

I tutaj mam pytanie do bardziej „oblatanych” w temacie.
    Wydaje mi się, że mam problem z ustawieniem rozdzielczości w dekoderze.
    Po wybraniu trybu wyświetlania w dekoderze na 720p_50, monitor przechodzi na rozdzielczość 800x600 przy 56 Hz odświeżania ekranu.
    Natomiast po wybraniu trybu wyświetlania w dekoderze na 1080p_50, monitor przechodzi na rozdzielczość 1280x960 przy 60 Hz odświeżania ekranu.

Czy to jest właściwe? Wydaje mi się, że nie!

Powinno być chyba następująco, czyli:
    Po wybraniu trybu wyświetlania w dekoderze na 720p_50, monitor powinien przejść w rozdzielczość 1280x720 przy 50 Hz odświeżania ekranu.
    Natomiast po wybraniu trybu wyświetlania w dekoderze na 1080p_50, monitor powinien przejść w rozdzielczość 1920x1080 przy 50 Hz odświeżania ekranu.

Czy właściwie rozumuję? Albo czegoś nie wiem, albo coś działa tak, jak nie powinno.

Dla sprawdzenie połączyłem ten sam dekoder, i ten sam monitor, poprzez kabel HDMI-HDMI i po wybraniu w dekoderze 720p_50 monitor przeszedł na rozdzielczość 1280x720 przy 50 Hz, zaś po wybraniu w dekoderze 1080p_50, monitor przeszedł w rozdzielczość 1920x1080 przy 50 Hz odświeżania ekranu.

Co jest więc nie tak?
    Czy uznać powinienem, że połączenie dekodera z monitorem poprzez kabel HDMI-DVI-D jest jednak chybionym pomysłem?
    Czy można to jakoś „naprawić”?
    Jestem otwarty na sugestie.
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na podłączenie dekodera telewizji naziemnej do monitora Samsung SyncMaster P2770HD, który ma tylko jedno złącze HDMI. Proponowane rozwiązania obejmują użycie kabla HDMI-DVI-D do przesyłania sygnału wideo oraz adaptera SCART na RCA do przesyłania dźwięku. Po zakupie dekodera i kabla, użytkownik napotkał problemy z ustawieniem rozdzielczości, gdzie monitor nie wyświetlał oczekiwanych wartości po zmianie ustawień w dekoderze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA