logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uclan Ustym 4k Pro - Timeshift nie działa przy pełnej karcie pamięci, usuwanie nagrań i restart

andrzejlisek 01 Paź 2022 10:02 2025 6
REKLAMA
  • #1 20215755
    andrzejlisek
    Poziom 31  
    Ocena: 705
    Pewnego dnia korzystam z tunera i wszystko działa normalnie, korzystam także z timeshift. Potem wyłączyłem sam telewizor, pozostawiając włączony tuner. Następnego dnia chciałem cofnąć emisję, ale okazało się, że timeshift w ogóle nie działał. Zmiana stacji, a nawet wyłączenie i włączenie nie pomagało. Okazało się, że karta pamięci była pełna i tuner nie mógł nic nagrać.

Z jednej strony, rozumiem, że mogło się tak zdarzyć (nagrywało się wszystko, jak leci, aż do zapełnienia pamięci), ale dlaczego zmiana kanałów i restart tunera nie usuwają pliku timeshift w takiej sytuacji, a w przypadku, gdy jest trochę pamięci, to działa to poprawnie?

Miałem dwa zwykłe nagrania, jeden film i jeden teleturniej. Nagranie teleturnieju nie było potrzebne, ale przy próbie usunięcia pojawiało się pytanie mniej więcej takie "brak katalogu kosza, czy chcesz go utworzyć?" Niezależnie od tego, czy zrobiłem TAK, czy NIE, nagranie nie usuwało się. Jak zrobiłem TAK, to był jeszcze jeden o braku miejsca.

Następnie na komputerze z Linuxem przegrałem nagranie filmu (to nagranie chciałem zachować), potem już w tunerze dokonałem inicjalizacji karty (ta czynność usuwa wszystkie dane). To niestety, nie koniec problemów. Tuner nie założył katalogów "movie" i "timeshift". Timeshift, jak nie działał, tak nie działał, a po wykonaniu próbnego nagrania, ono nie było widoczne w tunerze, jednak na karcie było w katalogu głównym, co stwierdziłem po podłączeniu się do tunera przez FTP w celu założenia brakujących katalogów.

Dopiero po tych wszystkich czynnościach, zarówno timeshift, jak i nagrywanie zaczęło działać poprawnie. Zrobiłem próbne nagranie, a przy usuwaniu plik trafił do kosza, a zniknął zupełnie dopiero po usunięciu z kosza.

W związku z powyższym, mam pytania:
    1. W jaki sposób zmusić tuner do usuwania bufora timeshift niezależnie od tego, czy pamięć jest pełna, lub też, jak ręcznie usunąć plik timeshift za pomocą samego tunera, bez użycia komputera?
    2. W jaki sposób spowodować bez użycia komputera, by tuner założył na karcie pamięci potrzebne katalogi po zainicjowaniu (sformatowaniu) karty, żeby timeshift i nagrywanie działo poprawnie?
    3. W jaki sposób usunąć nagranie w przypadku, gdy pamięć jest pełna, lub gdzie ustawić usuwanie z pominięciem kosza?
    4. W sprzedaży jest karta microSD (SDXC) SanDisk SDSQXA1-256G-GN6MA 256 GB za ok. 60zł, wysyłana z Chin. Czy ta karta może współpracować z tym tunerem?

Przedstawiam ustawienia timeshift i nagrywania. Co do czasu bufora timeshift, to chciałbym, żeby tuner mógł nagrywać tak długo, aż się zapełni pamięć. Dla mnie bardzo oczywistym jest fakt, że zmiana programu powinna kasować nagrany timeshift.

Uclan Ustym 4k Pro - Timeshift nie działa przy pełnej karcie pamięci, usuwanie nagrań i restart Uclan Ustym 4k Pro - Timeshift nie działa przy pełnej karcie pamięci, usuwanie nagrań i restart Uclan Ustym 4k Pro - Timeshift nie działa przy pełnej karcie pamięci, usuwanie nagrań i restart Uclan Ustym 4k Pro - Timeshift nie działa przy pełnej karcie pamięci, usuwanie nagrań i restart Uclan Ustym 4k Pro - Timeshift nie działa przy pełnej karcie pamięci, usuwanie nagrań i restart
  • REKLAMA
  • #2 20215824
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2898
    Prędzej szukaj, pytaj na Satedu, Satclub.
  • REKLAMA
  • #3 20215925
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 879
    Przecież wszystko masz dokładnie w opcjach tylko ustawić to co chcesz.

Katalog sam sobie możesz założyć przez FTP czy jakiś menedżer plików to przeciez nie jest problem, w konfiguracji tylko określić dokładnie gdzie są.

Kartę to sam sprawdzaj jak działa w tunerze, nikt nie jest w stanie powiedzieć jak działają podróbki. W sumie to samo jest nawet z oryginalnymi.
  • REKLAMA
  • #4 20216200
    andrzejlisek
    Poziom 31  
    LeDy napisał:
    Prędzej szukaj, pytaj na Satedu, Satclub.

OK, dzięki za info o tych forach.

tomaszlonski napisał:
    Przecież wszystko masz dokładnie w opcjach tylko ustawić to co chcesz.

No właśnie, dlatego przedstawiłem, jak mam ustawione. Może coś jeszcze jest nie tak, coś jest źle ustawione i dlatego działa inaczej niż można by się spodziewać?

tomaszlonski napisał:
    Katalog sam sobie możesz założyć przez FTP czy jakiś menedżer plików to przeciez nie jest problem, w konfiguracji tylko określić dokładnie gdzie są.

Podłączyć się po FTP za pomocą komputera w celu założenia katalogu to żaden problem, ale nie o to jest pytanie. Pytanie jest, jak spowodować, żeby sam dekoder założył potrzebne katalogi. Chodzi o to, że chce wyczyścić kartę (lub zmieniam ją na inną), robię inicjalizację, potem jeszcze parę wciśnięć przycisków pilota i już, bez włączania komputera w tym celu. Jak tego dokonać? Ewentualnie można przestawić konfigurację, żeby wszystko lądowało w katalogu głównym, wtedy między formatowaniem a użytkowaniem teoretycznie nie będą potrzebne dodatkowe czynności.

tomaszlonski napisał:
    Kartę to sam sprawdzaj jak działa w tunerze, nikt nie jest w stanie powiedzieć jak działają podróbki. W sumie to samo jest nawet z oryginalnymi.

Pytanie jest bardziej, czy ten dekoder obsłuży tak wielką pojemność (zakładając, że karta ma faktycznie taką, jaką podaje producent), czyli 256GB. Z tego, co wiem, nie każde urządzenie z czytnikiem SD obsłuży kartę powyżej 32GB, bo do 32GB to SDHC, a powyżej to już SDXC. Kupić i sprawdzić nie zaszkodzi, natomiast, czy jest to sens, gdyby nie obsługiwało kart powyżej 32GB, wtedy to żadna większa karta nie będzie działać niezależnie od jakości i uczciwości jej wykonania.
  • #5 20216260
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 879
    Bez problemu obsługuje , mam od ponad roku SAMSUNG EVO Select 256 Gb. Zwykle wole podpinać przez USB dyski M.2 1Tb czy większe, wychodzi taniej.

Kartę należy zamontować, masz tam gdzieś menedżera od tego jeśli sam system nie montuje jej jako HDD czy USB.
    Inicjacja w tunerze to czasami większy problem niż zrobić pod linuxem czy na kompie i włożyć do tunera.

Co do opcji przecież je widzisz to sobie ustaw jak pasuje, jakoś ich nie zauważasz że masz wyłączone albo ich nie używasz wcale.

Nagrania kasuje sie w playerze albo managerze plików a co sie z nimi dziej to już twój problem ustawić sobie konfigurację programu.
  • #6 21285650
    kgucwaholdinwest
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Rozwiązał Pan problem? bo mam to samo ze Zgemmą
  • REKLAMA
  • #7 21285868
    andrzejlisek
    Poziom 31  
    Niestety, nie rozwiązałem przedmiotowego problemu, z drugiej strony nie jest on tak dotkliwy, bo ogólnie rzadko włączam telewizję, a nagrywanie filmów celem ich zachowania to rzecz jeszcze rzadsza. Konieczność zarządzania i przygotowania za pomocą komputera nie jest takim wielkim wysiłkiem.

Jak chodzi o nagrywanie filmu, to robię to "po fakcie", czyli przed rozpoczęciem filmu sprawdzam czy działa timeshift, a nastepnie po skończeniu filmu cofam timeshift i zmieniam kanał. W tym momencie dekoder pyta się, czy zachować timeshift jako nagranie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z funkcją timeshift w tunerze Uclan Ustym 4k Pro, która przestała działać po zapełnieniu karty pamięci. Pomimo prób zmiany kanałów i restartu tunera, nie udało się usunąć plików timeshift ani nagrań. Użytkownik zastanawia się, dlaczego tuner nie tworzy automatycznie katalogów do zarządzania nagraniami oraz czy obsługuje karty pamięci o pojemności 256GB. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, aby sprawdzić ustawienia tunera oraz podłączyć kartę przez FTP, a także informują, że tuner powinien obsługiwać dużą pojemność kart. Użytkownik potwierdza, że problem nie jest krytyczny, ponieważ rzadko korzysta z nagrywania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA