logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] ARC uniemożliwia przesyłanie dźwięku z telefonu i z aplikacji w tv Netflix itp

ziemosz 03 Paź 2022 19:29 1689 24
REKLAMA
  • #1 20219809
    ziemosz
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    Dzień dobry
    Tv Xiaomi mam podłączony do kina domowego Denon kablem HDMI ARC, jednym pilotem odpalam cały zestaw tv, kino i dekoder Canal+, wszystko działa ok. Problem jest taki, że jak chcę coś obejrzeć z telefonu lub z aplikacji na tv Netflix HBO max, Canał+ online to mam dźwięk tylko z dekodera Canal+, jak chcę wyłączyć dekoder to wyłącza się wszystko (sterowanie jednym pilotem). Oglądam Netflix, a dźwięk idzie z dekodera kablem ARC. Muszę dokupić kanał audio optyczny, czy jest jakieś inne rozwiązanie?
  • REKLAMA
  • #2 20219814
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15544
    Coś w ustawieniach, poza tym w niektórych modelach Xiaomi bodajże HDMI 3 działało poprawnie jako ARC.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 20219826
    ziemosz
    Poziom 9  
    W ustawienia tv Xiaomi nie ma nic związanego z ARC, kabel HDMI mam podłączony do gniazda HDMI oznaczonego ARC.
  • REKLAMA
  • #4 20219829
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15544
    Model tego telewizora, amplitunera i dekodera?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 20219855
    ziemosz
    Poziom 9  
    Tv Xiaomi L43M5-5ASP
    DENON AVR-1611
    Dekoder Mediabox NC+ Recorder
  • #6 20222207
    Polon_us
    Poziom 42  
    Ocena: 1281
    Do którego urządzenia podłączony jest dekoder?
  • #7 20222258
    ziemosz
    Poziom 9  
    Do amplitunera, a amplituner kablem HDMI ARC do tv.
  • #8 20222332
    Polon_us
    Poziom 42  
    ziemosz napisał:
    Do amplitunera

Tak właśnie myślałem. Jest to niezbyt fortunne połączenie, jeśli kolega chce wykorzystywać zalety HDMI-ARC.

Na miejscu kolegi:
    - przy wyłączonym sprzęcie przełączyłbym przewód HDMI dekodera do wolnego gniazda HDMI w telewizorze.
    - w ustawieniach amplitunera sprawdziłbym ustawienia HDMI - ustawienie "HDMI-Control" musi być ustawione na "On" (włączone).

Powodzenia :)
  • #9 20222369
    ziemosz
    Poziom 9  
    Dodano po 9 [minuty]:

Polon_us napisał:
    ziemosz napisał:
    Do amplitunera

Tak właśnie myślałem. Jest to niezbyt fortunne połączenie, jeśli kolega chce wykorzystywać zalety HDMI-ARC.

Na miejscu kolegi:
    - przy wyłączonym sprzęcie przełączyłbym przewód HDMI dekodera do wolnego gniazda HDMI w telewizorze.
    - w ustawieniach amplitunera sprawdziłbym ustawienia HDMI - ustawienie "HDMI-Control" musi być ustawione na "On" (włączone).

Powodzenia :)
    ARC uniemożliwia przesyłanie dźwięku z telefonu i z aplikacji w tv Netflix itp
  • REKLAMA
  • #10 20222381
    Polon_us
    Poziom 42  
    Kolega wybierał po kolei każde wejście HDMI w telewizorze?
    Proszę wybrać "Menu" na pilocie amplitunera, a pilotem telewizora wybrać po kolei każde wejście HDMI.
    Wyświetlacz amplitunera nic nie pokazuje?
  • #11 20222404
    ziemosz
    Poziom 9  
    Polon_us napisał:
    Kolega wybierał po kolei każde wejście HDMI w telewizorze?
    Proszę wybrać "Menu" na pilocie amplitunera, a pilotem telewizora wybrać po kolei każde wejście HDMI.
    Wyświetlacz amplitunera nic nie pokazuje?

Na menu amplitunera pilot tv nie działa.
  • #12 20222413
    Polon_us
    Poziom 42  
    Pytanie zasadnicze, jeśli kolega dokonał obydwie zmiany o których pisałem powyżej, czy przyniosło to jakiś efekt?
    Dźwięk działa poprawnie?
  • #13 20222419
    ziemosz
    Poziom 9  
    Polon_us napisał:
    Pytanie zasadnicze, jeśli kolega dokonał obydwie zmiany o których pisałem powyżej, czy przyniosło to jakiś efekt?
    Dźwięk działa poprawnie?

HDMI Control jest na ON, natomiast nie wiem co mam rozumieć przez: pilotem telewizora wybrać wszystkie wejścia hdmi
  • #14 20222428
    Polon_us
    Poziom 42  
    ziemosz napisał:
    natomiast nie wiem co mam rozumieć przez: pilotem telewizora wybrać wszystkie wejścia hdmi

Odnosiło się to to stwierdzenia kolegi o kłopotach z uzyskaniem "Menu" amplitunera na ekranie telewizora.
    Niech kolega się tym stwierdzeniem nie przejmuje.

Jeśli przewód dekodera jest przełożony na TV, to proszę sprawdzić jego działanie.
  • #15 20222436
    ziemosz
    Poziom 9  
    "Na miejscu kolegi:
    - w ustawieniach amplitunera sprawdziłbym ustawienia HDMI - ustawienie "HDMI-Control" musi być ustawione na "On" (włączone)."
    Mam przełączyć kabel HDMI ARC do innego gniazda HDMI w tv, pomijając gniazdo ARC w tv? Gdy będę chciał oglądać coś z dekodera podłączyć z powrotem kabel ARC do gniazda ARC w tv? Czyli bezobsługowo się nie da?
  • REKLAMA
  • #16 20222442
    Polon_us
    Poziom 42  
    ziemosz napisał:
    Mam przełączyć kabel HDMI ARC do innego gniazda HDMI w tv, pomijając gniazdo ARC w tv? Gdy będę chciał oglądać coś z dekodera podłączyć z powrotem kabel ARC do gniazda ARC w tv? Czyli bezobsługowo się nie da?

Heh ...
    Nic nie napisałem o połączeniu HDMI pomiędzy TV a amplitunerem.Ono pozostaje bez zmian.
    Napisałem przecież:
    Polon_us napisał:
    przy wyłączonym sprzęcie przełączyłbym przewód HDMI dekodera do wolnego gniazda HDMI w telewizorze.

I nic kolega nie będzie przełączał wte i wewte. Tylko teraz - raz - przewód HDMI dekodera z amplitunera do TV!
  • #17 20222457
    ziemosz
    Poziom 9  
    Napisałem przecież:
    Polon_us napisał:
    przy wyłączonym sprzęcie przełączyłbym przewód HDMI dekodera do wolnego gniazda HDMI w telewizorze.

I nic kolega nie będzie przełączał wte i wewte. Tylko teraz - raz - przewód HDMI dekodera z amplitunera do TV![/quote]
    Ok spróbuję i dam znać jak wrócę do domu.

Dodano po 6 [godziny] 40 [minuty]:

ziemosz napisał:
    Napisałem przecież:
    Polon_us napisał:

I nic kolega nie będzie przełączał wte i wewte. Tylko teraz - raz - przewód HDMI dekodera z amplitunera do TV!

Ok spróbuję i dam znać jak wrócę do domu.[/quote]
    Teraz to wygląda tak: całego zestawu nie włączę jednym pilotem, wszystko osobno, automatycznie włącza mi się blu-ray bo do amplitunera jest podpięty jak wcześniej dekoder kablem HDMI i później wszystkie podpięte do amplitunera kablem wychodzącym arc do tv. Z komórki wszystko działa z dźwiękiem i obrazem, z aplikacji Netflix na tv dźwięk jakby kosmici że sobą rozmawiali, nie słychać żadnego słowa tylko ciche szczekanie. Ogólnie lipa.
  • Pomocny post
    #18 20223431
    Polon_us
    Poziom 42  
    ziemosz napisał:
    włącza mi się blu-ray bo do amplitunera jest podpięty jak wcześniej dekoder kablem HDMI i później wszystkie podpięte do amplitunera kablem wychodzącym arc do tv.

Coś mi tu nie pasuje ...

Proszę dokładnie opisać połączenia na zasadzie -> Amplituner -> HDMI -> telewizor:

Dekoder -> HDMI -> ?
    BR - HDMI -> ?

ziemosz napisał:
    Z komórki wszystko działa z dźwiękiem i obrazem

Czyli jakiś postęp jest.
    ziemosz napisał:
    z aplikacji Netflix na tv dźwięk jakby kosmici że sobą rozmawiali

Kolega sprawdzi ustawienia wyjściowego cyfrowego audio w telewizorze - ustawić PCM lub Dolby Digital.
    Również w samej aplikacji Netflix proszę sprawdzić dostępne ścieżki audio.
  • #19 20223437
    ziemosz
    Poziom 9  
    Proszę dokładnie opisać połączenia na zasadzie -> Amplituner - HDMI - telewizor:

Dekoder -> HDMI -> ?
    BR - HDMI
    Logika podpowiada:
    Wszystkie urządzenia podłączone kablami HDMI w odpowiednie gniazda amplitunera, czyli: dekoder do Sat/cbl, blue-ray do blue-ray, a potem podpięte do tv kablem HDMI ARC do gniazda HDMI ARC i ten sam kabel do wyjścia z amplitunera HDMI ARC out.

Dodano po 3 [minuty]:

Kolega sprawdzi ustawienia wyjściowego cyfrowego audio w telewizorze - ustawić PCM lub Dolby Digital.
    Wczoraj to sprawdziłem, przełączyłem w ustawieniach audio tv na PCM i działa. Jedyny problem teraz to, że muszę używać 3 pilotów (amplituner, dekoder, tv) do odpalenia całego zestawu.
  • Pomocny post
    #20 20223455
    Polon_us
    Poziom 42  
    No cóż, wymiękam, poddaję się ...

Autor tematu, moim zdaniem, nie ma najmniejszego pojęcia, na czym polega działanie funkcji HDMI-ARC ("Zwrotny kanał audio").
    Nie mam już ani ochoty i cierpliwości, aby dalej pisać w tym temacie.

Życzę autorowi powodzenia w rozwiązywaniu problemu.

P.S.
    ziemosz napisał:
    Logika podpowiada:
    Wszystkie urządzenia podłączone kablami HDMI w odpowiednie gniazda amplitunera

Jeśli mówimy o wykorzystaniu ARC, to ta "logika" nie jest prawidłowa.
    Byłaby prawidłowa, gdyby HDMI-ARC nie byłaby uaktywniona.

"I to by było na tyle ..." cytując klasyka
  • Pomocny post
    #21 20223496
    wolek123
    Poziom 23  
    Ocena: 67
    Punkt 7 z tego linku:
    https://www.mi.com/in/mi-led-tv-4a-pro-43/faq/ nie wiem czy podobnie będzie w Twoim modelu TV.

Dodatkowo ja np. u siebie TV musiałem podłączyć telewizor kablem optycznym z amplitunerem ponieważ ARC działało tylko z netflixem, z youtube przełączał amplituner na wejście TV ale arc nie było aktywne.
  • #22 20223508
    ziemosz
    Poziom 9  
    Autor tematu, moim zdaniem, nie ma najmniejszego pojęcia, na czym polega działanie funkcji HDMI-ARC ("Zwrotny kanał audio").
    Nie mam już ani ochoty i cierpliwości, aby dalej pisać w tym temacie.

Kanał zwrotny audio, co tu tłumaczyć. W tym zdaniu jest wszystko. Po podłączeniu tv kablem HDMI do dekodera, cały zestaw nie odpala się jednym pilotem, trzeba używać kilku pilotów, amplituner "nie widzi dekodera", to jedyny problem wszystko inne działa. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc i cierpliwość, mimo że i tak nie działa to idealnie. Ja sobie poradzę z tymi pilotami, a żona będzie mi suszyć głowę. Dziękuję
  • Pomocny post
    #23 20223520
    wolek123
    Poziom 23  
    Ocena: 67
    Aby działało wszystko jednym pilotem musisz uaktywnić funkcje CEC w telewizorze.
  • #24 20223564
    ziemosz
    Poziom 9  
    wolek123 napisał:
    Aby działało wszystko jednym pilotem musisz uaktywnić funkcje CEC w telewizorze.

W moim Xiaomi nigdzie nie ma nawet wspomnienia o tej funkcji. Model tv to: Xiaomi L43M5-5ASP. W poprzednim Samsungu nie dość, że i obraz o niebo lepszy, to z funkcją CEC nie było najmniejszych problemów, bo po prostu była ta funkcja.
  • #25 20223609
    ziemosz
    Poziom 9  
    Problem rozwiązany funkcja CEC jest w tym modelu tv i działa poprawnie,dźwięk z urządzeń i aplikacji zewnętrznych również działa. Dziękuję wszystkim i pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z przesyłaniem dźwięku z aplikacji Netflix i HBO Max na telewizorze Xiaomi L43M5-5ASP podłączonym do amplitunera Denon AVR-1611 przez HDMI ARC. Dźwięk działa tylko z dekodera Canal+, a po wyłączeniu dekodera wyłącza się cały zestaw. Użytkownik nie znalazł opcji ARC w ustawieniach telewizora. Po wymianie informacji o modelach i połączeniach, zasugerowano przełączenie dekodera do innego gniazda HDMI w telewizorze oraz sprawdzenie ustawień HDMI-Control w amplitunerze. Ostatecznie, po aktywacji funkcji CEC w telewizorze, problem został rozwiązany, a dźwięk z aplikacji działa poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA