logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dwa routery połączone w celu zwiększenia zasięgu wifi.

brovarek123 03 Paź 2022 22:32 3309 12
REKLAMA
  • #1 20220197
    brovarek123
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam serdecznie .
    Chce połączyć dwa routery tp link żeby zwiększyć zasięg w tej samej sieci.
    Połączyłem po kablu do drugiego(dodatkowego) do portu lan. I teraz pytanie jak skonfigurować routery aby tworzyły jedną sieć. Czy tak będzie dobrze?
    Router główny adres 192.168.1.1
    W konfiguracji drugiego(dodatkowego) zmieniam adres IP urządzenia z 192.168.0.1 na np 192.168.1.2 oraz wyłączam DHCP lub zostawić DHCP włączone, ale z wpisanym adresem serwera DNS i bramy domyślnej na 192.168.1.1.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20220255
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8229
    Witaj.
    Drugi router 192.168.1.2, wyłącz DHCP (nie zostawiaj dwóch pracujących w sieci).
    Ustawienia sieci WiFi mogą być takie same (SSID i zabezpieczenia), ale powinny te sieci pracować na różnych kanałach (najlepiej odległych), żeby się wzajemnie nie zkłócały.

Konfigurację drugiego routera możesz wykonywać, jak jeszcze nie będzie połączony LANem z routerem głównym, żeby DHCP nie przypisało bezsensownie jakimkolwiek urządzeniom adresów z sieci, która chwilę później przestanie istnieć. Dopiero po wyłączeniu DHCP i reboocie routera (TPLink zdaje się robi reboot po tej operacji) powinno się połączyć routery ze sobą.
  • Pomocny post
    #3 20220264
    cooler71
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witaj.
    Proponuję zakup wzmacniacza wifi podłaczamy do kontaktu i łączymy się z routerem wifi i mamy wzmocniony sygnał wifi.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 20220267
    dt1
    Admin grupy komputery
    cooler71 napisał:
    Proponuję zakup wzmacniacza wifi podłaczamy do kontaktu i łączymy się z routerem wifi i mamy wzmocniony sygnał wifi.

Takie coś proponuje się komuś, kogo się bardzo nie lubi, w szczególności jak ma prawidłowo między urządzeniami pociągnięty przewód sieciowy. Rozwiązanie z użyciem repeatera nie ma w tym przypadku sensu, a tak naprawdę używa się go w ostateczności, jeśli nie ma możliwości skorzystania z innych rozwiązań.
  • Pomocny post
    #6 20220273
    cooler71
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    cooler71 napisał:
    Witaj.
    Pozdrawiam

Ja mam coś takiegi TPLinka i super się sprawuje załączam zdjęcie.
    Dwa routery połączone w celu zwiększenia zasięgu wifi.
    Dodano po 4 [minuty]:

dt1 napisał:
    cooler71 napisał:

Takie coś proponuje się komuś, kogo się bardzo nie lubi, w szczególności jak ma prawidłowo między urządzeniami pociągnięty przewód sieciowy. Rozwiązanie z użyciem repeatera nie ma w tym przypadku sensu, a tak naprawdę używa się go w ostateczności, jeśli nie ma możliwości skorzystania z innych rozwiązań.

Ja przedstawiłem sugestie u mnie działa miód malina.
  • Pomocny post
    #7 20220279
    dt1
    Admin grupy komputery
    Biorąc pod uwagę, że na oko jest to model RE200 (albo jakiś zbliżony), nie ma to anten zewnętrznych tylko maciupkie blaszki pod plastikiem obudowy, masz to wrzucone gdzieś daleko od routera, bo wskaźnik zasięgu sieci bezprzewodowej pokazuje minimalny zasięg (który jest w instrukcji opisany jako zasięg za słaby - przenieś mnie bliżej źródła) - ciekawy jestem, jakie prędkości osiągasz będąc z tym repeaterem połączony.

Jesteś w stanie zrobić test na https://speedtest.net jakiś? :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 20220356
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5421
    brovarek123 napisał:
    I teraz pytanie jak skonfigurować routery aby tworzyły jedną sieć.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3778271.html
  • #9 20220661
    brovarek123
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam. Dziękuję za pomoc wszystkim.Mam pytanie bo w zakładce internet takie coś pokazuje generalnie wszytko działa ale mnie to zastanawia. Druga sprawa wifi ustawiłem takie samo hasło i nazwę i w telefonie pokazuje jak by dwie sieci tak ma być? Dwa routery połączone w celu zwiększenia zasięgu wifi.
  • Pomocny post
    #10 20220681
    sebap
    Poziom 41  
    Ocena: 1078
    cooler71 napisał:
    Witaj.
    Proponuję zakup wzmacniacza wifi podłaczamy do kontaktu i łączymy się z routerem wifi i mamy wzmocniony sygnał wifi...u mnie działa miód malina.

Skoro tak twierdzisz to pewnie jeszcze nigdy nie doświadczyłeś jak działa naprawdę "miód malina" czyli AP połączony kablem z routerem głównym.
  • Pomocny post
    #11 20220701
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5421
    brovarek123 napisał:
    wszystkim.Mam pytanie bo w zakładce internet takie coś pokazuje generalnie wszytko działa ale mnie to zastanawia.

Wszystko prawidłowo.
    Skoro przewód z internetem podłączony w routerze do portu LAN, no to naturalnym jest, że WAN nic nie pokazuje.
    brovarek123 napisał:
    Druga sprawa wifi ustawiłem takie samo hasło i nazwę i w telefonie pokazuje jak by dwie sieci tak ma być?

Ale zapewne ustawiłeś inny kanał nadawania.
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik chciał połączyć dwa routery TP-Link, aby zwiększyć zasięg WiFi w tej samej sieci. Główny router miał adres 192.168.1.1, a drugi router został skonfigurowany z adresem 192.168.1.2 oraz wyłączonym DHCP. Użytkownicy zalecili, aby SSID i zabezpieczenia były takie same, ale kanały nadawania różne, aby uniknąć zakłóceń. Wskazano również, że lepszym rozwiązaniem w przypadku braku możliwości połączenia kablowego jest użycie wzmacniacza sygnału WiFi. Użytkownik potwierdził, że konfiguracja działa poprawnie, a sieci WiFi są widoczne jako dwie oddzielne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA