logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus RT-AC56U - Oderwane mocowanie śruby od płytki

meridian 05 Paź 2022 19:28 651 10
REKLAMA
  • #1 20222920
    meridian
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam

za mocno dokręciłem radiator i oderwało się mocowanie od płytki.
    Może jakiś klej, żebym mógł sam to zrobić, czy jednak serwis, lub ktoś by się podjął?

Dzięki

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20223075
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15449
    Przylutować.
    Pokaż zdjęcie z góry.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 20223108
    meridian
    Poziom 10  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20223115
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15449
    Poszło razem z laminatem, pytanie czy wewnątrz nie było ścieżek...
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 20223170
    meridian
    Poziom 10  
    Z tego, co pamiętam, to ja go już włączałem na krótko i było ok. Ogarnie mi to elektronik lub jakiś serwis, jak poszukam u siebie w mieście? Moze ktos stąd? Chciałem go po prostu naprawić i sprzedać za niewielką kwotę.
  • Pomocny post
    #6 20223218
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5333
    @meridian
    Kup duże termopady, przyklej do radiatora i przykręć na pozostałe 2 śruby - tylko delikatnie przykręć.

Jak radiator dobrze przylega, można też dać trochę pasty termoprzewodzącej (gęstej) i będzie ciepło odprowadzane.
  • Pomocny post
    #7 20223439
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 863
    A jak to wygląda z drugiej strony płytki? Są tam sciezki? Przewiercić fi=3, dać nakretkę z drugiej strony i przykręcić dystans, jeśli dobierzesz odpowiedniej wysokosci. Ile miał wysokosci ten co sie urwał?
  • REKLAMA
  • #8 20224033
    meridian
    Poziom 10  
    m.jastrzebski napisał:
    A jak to wygląda z drugiej strony płytki? Są tam sciezki? Przewiercić fi=3, dać nakretkę z drugiej strony i przykręcić dystans, jeśli dobierzesz odpowiedniej wysokosci. Ile miał wysokosci ten co sie urwał?

Asus RT-AC56U - Oderwane mocowanie śruby od płytki Asus RT-AC56U - Oderwane mocowanie śruby od płytki Asus RT-AC56U - Oderwane mocowanie śruby od płytki Asus RT-AC56U - Oderwane mocowanie śruby od płytki

No nie wiem czy sobie poradzę z tym, żeby wiercić itd. Jak dokręcam pozostałe dwie, to radiator przy tym urwanym, się odchyla i nie styka z tym metalowym elementem, od którego powinien odprowadzać ciepło.
  • Pomocny post
    #9 20233997
    macif
    Poziom 3  
    Ocena: 44
    kup w sklepie małe śrubki z nakrętkami o potrzebnej długości + podkładki . Od spodu dajesz śrubę, a na laminat od góry podkładki na potrzebną wysokość. Od góry skręcasz nakrętką
  • #10 20238938
    meridian
    Poziom 10  
    hej znów, trochę zrobiłem po swojemu, ale dzięki Wam nabrałem odwagi, żeby użyć wiertła i miałem też gwintownik M4, to mówię machnę xD.
    No i teraz nie wiem, ale chyba w tej opcji nie musi być tulejki pomiędzy laminatem a radiatorem, bo oba mają gwint? Co myślicie o tym? Oczywiście uruchomiłem router i zalogowałem się, także chyba wszystko ok z tym rozwierceniem. Jeszcze jedno, bo nie mam starych termopadów ani żadnych innych nowych, to wszystko jedno jakie kupię? Bo np. pastę termop. do CPU mam, jeśli można zamienić?

kupilibyście taki router tak naprawiony?
  • REKLAMA
  • #11 20247583
    meridian
    Poziom 10  
    Aktualizuję wątek i w ramach odp na swoją naprawę routera, nie polecam swojego rozwiązania, czyli rozwiercania i gwintowania, ja wcześniej mówiłem, że działa, ale testowałem router po rozwierceniu i gwintowaniu, ale bez przykręcania śruby. Dziś po dodaniu termopadu i skręceniu wszystkiego router nie wstał i elementy rozgrzały się niemiłosiernie... razem z radiatorem. Rozłączyłem wszystko, wykręciłem śrubę, włączyłem, było ok, wstał, diody zamrygały, można się było zalogować, temp. ok. Po czym zacząłem wkręcać śrubę i to powodowało jakieś zwarcie.
    Także już nie wiem, chyba śmietnik, bo trochę boję się komuś to sprzedawać, nawet po uczciwym opisaniu sprawy. No ewentualnie śruba z tworzywa? Albo śruba z nakrętką z mnieszym niż otwór fi, żeby się nic nie stykało.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z oderwanym mocowaniem śruby od płytki w routerze Asus RT-AC56U, spowodowanym zbyt mocnym dokręceniem radiatora. W odpowiedziach zasugerowano różne metody naprawy, w tym przylutowanie, użycie termopadów oraz gwintowanie otworów. Użytkownik podjął próbę naprawy, wiercąc i gwintując otwory, jednak po dodaniu termopadu router przestał działać, co skłoniło go do rozważenia dalszych kroków, w tym możliwości sprzedaży uszkodzonego urządzenia. Wskazano również na ryzyko zwarcia przy użyciu metalowych śrub.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA