logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zbudowanie prądnicy do wiatraka z silnika 2KW, 1400 obr/min - pytania i porady dot. magnesów

jarkope 05 Paź 2022 23:28 864 11
  • #1 20223323
    jarkope
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam. Znalazłem w garażu silnik trójfazowy,leżał zakopany ze 20 lat, nie ma tabliczki znamionowej. Znajomy w przybliżeniu określił go na silnik o mocy 2KW i 1400 obr/min. Mam zamiar pobawić się w konstruktora wiatraka, bo być może przyda się w tych czasach. Nie musi to być wysokosprawna maszyna elektryczna. Noszę się z zamiarem zrobienia w domu instalacji offgridowej na bazie fotowoltaiki i jako uzupełnienie dołożyć sobie wiatrak na uzupełnienie energii w okresie jesienno-zimowym. Trafiła mi się okazja i kupiłem 8 akumulatorów 6v 265Ah w dobrym stanie z z wózka akumulatorowego i to spowodowało, że mam chęć zająć się tym tematem. Nie jestem elektrykiem i nie bardzo mam pojęcie o maszynach elektrycznych. Czytałem na tym forum o prądnicach do wiatraków jakie tu konstruujecie i prawdę mówiąc mam już mętlik w głowie. Jestem mechanikiem samochodowym i te wszystkie wzory i wyliczenia elektryczne to czarna magia dla mnie. Myślę jednak, że zbudować taką prądnicę będę w stanie, jednak potrzebowałbym trochę wskazówek.
    Moim problemem na teraz jest wirnik. Otóż zauważyłem, że jedni z Was naklejają magnesy neodymowe na wirnik ukośnie inni w osi podłóżnej. Widziałem sześć rzędów magnesów na obwodzie wirnika i wiele więcej blisko przy sobie. Czytałem, że nie powinno się frezować rowków pod magnesy, chyba, że wytoczymy nowy wirnik z wałka stalowego.
    Ja założyłem, że przefrezuję wirnik na sześć pól magnesowych i założyłbym magnesy przykręcane ( widziałem takie na allegro), weszłyby mi po dwie sztuki w rzędzie razy sześć.
    Proszę o wskazówkę, czy takie rozwiązanie jest dobre, czy należy podejść inaczej do tematu? Dziękuję za uwagę i wskazówki
    Załączniki:
    • Zbudowanie prądnicy do wiatraka z silnika 2KW, 1400 obr/min - pytania i porady dot. magnesów IMG_20221005_144823.jpg (2.68 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zbudowanie prądnicy do wiatraka z silnika 2KW, 1400 obr/min - pytania i porady dot. magnesów IMG_20221005_144823.jpg (2.68 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 20223430
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3297
    Silnik masz 1460 rpm czyli 2 pary cewek. Do takiego silnika potrzebujesz 4 rowków z magnesami N-S-N-S (bo są 4 cewki czyli 2 pary). Co do pochylenia magnesów na razie nie znalazłem wyjaśnienia dlaczego miało by to dawać lepsze efekty przy pracy na magnesach stałych (Co innego w oryginalnej konstrukcji silnika indukcyjnego z wirnikiem klatkowym).

PS Do przeróbki na generator wolno-obrotowy nadają się lepiej silniki wolno-obrotowe. 900 RPM (lepsza wydajność przy niskich obrotach i/lub nie trzeba stosować przekładni podbijającej obroty generatora).
  • #3 20223535
    jarkope
    Poziom 11  
    Dziękuję. Czyli może lepiej poszukać silnika 900 obr/min. Rozejrzę się jeszcze, może coś się znajdzie.
  • #4 20223805
    zdziwiony
    Poziom 28  
    Ocena: 302
    Co do skosów magnesów na wirniku to podobno ma zmniejszać moment zaczepowy i wiatrak ma lżej startować przy niskich prędkościach wiatru. Nie testowałem tego. Na elektrodzie był kobylasty wątek, a raczej trzy "Budowa elektrowni wiatrowej domowym sposobem" i tam ludzie wypowiadali się na temat tego.
    Edit.
    Co do wolnobieżności prądnicy (silnika) to zasada jest taka, że przy tej samej mocy niżej obrotowa jest większa i cięższa.
  • #5 20223828
    sigwa18
    Poziom 43  
    Czyli dzięki skosom ma pracować płynniej bez skoków momentu i przez faktycznie moment/siła wiatru dla startu będzie niższa. No to z tym się zgodzę ale przez to traci się trochę sprawności. Choć z drugiej strony generator bez obciążenia nie powinien stawiać oporu i to raczej zadanie dla regulatora. Co innego gdy grzałka podpięta bezpośrednio.
  • #6 20224009
    jarkope
    Poziom 11  
    sigwa18 napisał:
    Silnik masz 1460 rpm czyli 2 pary cewek. Do takiego silnika potrzebujesz 4 rowków z magnesami N-S-N-S (bo są 4 cewki czyli 2 pary). Co do pochylenia magnesów na razie nie znalazłem wyjaśnienia dlaczego miało by to dawać lepsze efekty przy pracy na magnesach stałych (Co innego w oryginalnej konstrukcji silnika indukcyjnego z wirnikiem klatkowym).

PS Do przeróbki na generator wolno-obrotowy nadają się lepiej silniki wolno-obrotowe. 900 RPM (lepsza wydajność przy niskich obrotach i/lub nie trzeba stosować przekładni podbijającej obroty generatora).

Rozmawiałem z fachowcem od przewijania silników i on twierdzi, że ten silnik ma trzy pary cewek. Czyli jednak ma być sześć rzędów magnesów?
    Załączniki:
    • Zbudowanie prądnicy do wiatraka z silnika 2KW, 1400 obr/min - pytania i porady dot. magnesów IMG_20221005_144813.jpg (2.17 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 20224010
    jarkope
    Poziom 11  
    Ale na razie i tak rozglądam się za motorem 900 obrotów.
  • #8 20224287
    sigwa18
    Poziom 43  
    Jak ma trzy pary to jest 900 rpm.
  • #9 20224292
    jarkope
    Poziom 11  
    Kurczę. A on twierdzi ,że 1400
  • #10 20224351
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1113
    sigwa18 napisał:
    Jak ma trzy pary to jest 900 rpm.
    A może to są trzy pary bo są trzy fazy czyli po jednej parze na fazę co by dawało jakieś 2800 rpm.
  • #11 20224364
    jarkope
    Poziom 11  
    No to jeszcze gorzej

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik znalazł w garażu silnik trójfazowy o mocy 2KW i prędkości 1400 obr/min, który zamierza przerobić na prądnicę do wiatraka w celu stworzenia instalacji offgridowej. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące liczby cewek i magnesów w silniku, gdzie wskazano, że silnik może mieć 2 pary cewek, co sugeruje potrzebę 4 rzędów magnesów. Użytkownicy zasugerowali, że lepszym rozwiązaniem byłby silnik o niższej prędkości (900 obr/min) dla lepszej wydajności. Wspomniano również o skosach magnesów, które mogą ułatwić start prądnicy przy niskich prędkościach wiatru, ale mogą wpływać na sprawność. Ostatecznie, użytkownik planuje dalsze poszukiwania silnika o niższej prędkości obrotowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA