logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa prądnicy na bazie silnika 3 fazowego 7kW: niskie napięcie przy 100 obr/min. Co poprawić?

Darayas 20 Lip 2022 23:14 5082 66
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego prądnica z przerobionego silnika 3‑fazowego 7 kW daje tylko około 2 V przy 100 obr./min i co należy poprawić w uzwojeniu lub wirniku?

Najprawdopodobniej problemem było złe nawinięcie i/lub połączenie cewek, przez co pola się znosiły; po poprawce autor uzyskał normalne napięcie. Najpierw warto rozpiąć połączenie w gwiazdę i zmierzyć napięcie na osobnych cewkach, a do testu połączyć wszystkie uzwojenia szeregowo, koniec jednego z początkiem następnego [#20110392][#20111044] W tym przypadku autor ustalił, że wszystkie cewki były nawinięte w tę samą stronę, więc przy połączeniu + - + - + - trzeba było przejść na + + - - + + - - bez ponownego przewijania [#20118990] Po tej poprawce prądnica zaczęła pracować prawidłowo: przy 450 obr./min dawała 236 V międzyfazowo bez obciążenia [#20122228] Dodatkowo kilka osób zwróciło uwagę, że skośne ustawienie magnesów na wirniku pogarsza sprawność i magnesy powinny być ustawione równolegle do osi wirnika [#20111472][#20124433]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 20109873
    Darayas
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich. Pewien czas temu zacząłem budowę prądnicy na bazie starego silnika 3 fazowego 7kW. Uzwoiłem silnik zgodnie ze schematami z tegoż forum. Stojan 36 żłobków, w każdym żłobku jest 60 zwojów, drut 1,20mm.
    Stojan nawijany w następujący sposób:
    Początek cewki pierwszej fazy - pierwszy żłobek, koniec 4 żłobek,
    Początek drugiej fazy - drugi żłobek, koniec 5 żłobek,
    Początek trzeciej fazy - 3 żłobek, koniec 6 żłobek,
    itd. itd. itd.
    Magnesy: 6 par biegunów czyli 12 biegunów, przyklejane wiadomo... - 1 biegun "S", 2 biegun "N" ,itd. itd.
    Niby wszystko ładnie i pięknie ale po złożeniu wszystkiego w całość okazało się że prądu prawie ZERO.
    Przy około 100 obr/min. i ledwo 2v.

Co może być przyczyną? Kto może niech się wypowie bo ręce mi już opadły.
  • REKLAMA
  • #2 20109881
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5149
    Darayas napisał:
    Co może być przyczyną?
    101 rzeczy :D . Niewłaściwe ułożenie magnesów w wirniku. Niewłaściwe połączenie uzwojeń stojana......Zbyt duża szczelina magnetyczna po przeróbce wirnika..... A mówiłem Wam - chcecie prądnice z silnika trójfazowego asynchronicznego ? Nic nie przerabiać w silniku, dodać trzy kondensatory do wyrównania współczynnika cosφ i jazda - prądnica asynchroniczna jak się patrzy. Tyle że do generatora z silnikiem spalinowym, a nie do wiatraka.
  • #3 20109892
    Darayas
    Poziom 6  
    Szczelina między wirnikiem a stojanem jest ~0,5mm.
    Magnesy układane zgodnie z obliczeniami:
    Wirnik fi-151mm, 151 x 3,14 = 474 mm
    474mm ÷ 12 biegunów = 39,5mm
    2/3 z 39,5 to 26,3mm - magnes ~25mm- tak zrobiłem, bieguny napewno nie pomylone.

Dodano po 2 [minuty]:

A te uzwojenia to jak niby miałyby być połączone? Łączyłem tak jak na forum pisane było.
  • #4 20109908
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Darayas napisał:
    Przy około 100 obr/min. i ledwo 2v.
    Jak masz połączone ze sobą te uzwojenia? Ile przewodów wychodzi z tego silnika obecnie ?
  • #5 20110003
    Darayas
    Poziom 6  
    Z silnika wychodzi 6 przewodów. Cewki łączone w następujący sposób: od przewodu pierwszej fazy początek uzwojenia i nastepnie koniec uzwojenia połączony z początkiem uzwojenia czwartego, później koniec uzwojenia czwartego połączony z początkiem uzwojenia siódmego itd. itd. druga i trzecia faza w ten sam sposób.

Dodano po 2 [minuty]:

Najprościej mówiąc cewki każdej fazy łączone- koniec z początkiem- koniec z początkiem- koniec z początkiem itd
  • #6 20110104
    MichałS
    Poziom 35  
    Ocena: 676
    Czy podczas obracania wirnikiem po zwarciu uzwojeń (podłączeniu żarówki) zwiększa się opór (wymagany moment obrotowy)
  • #7 20110157
    Darayas
    Poziom 6  
    Nie zmienia się. Po zwarciu wszystkich przewodów do kupy opór jest taki sam

Dodano po 22 [minuty]:

A odnośnie oporu samych cewek to jest 2,3 ohma na każdej fazie

Dodano po 1 [minuty]:

Zaskoki czuć jak się kręci ręką
  • REKLAMA
  • #8 20110310
    MichałS
    Poziom 35  
    Ocena: 676
    Darayas napisał:
    Z silnika wychodzi 6 przewodów. Cewki łączone w następujący sposób: od przewodu pierwszej fazy początek uzwojenia i nastepnie koniec uzwojenia połączony z początkiem uzwojenia czwartego, później koniec uzwojenia czwartego połączony z początkiem uzwojenia siódmego itd. itd. druga i trzecia faza w ten sam sposób.

Dodano po 2 [minuty]:

Najprościej mówiąc cewki każdej fazy łączone- koniec z początkiem- koniec z początkiem- koniec z początkiem itd

OK, a całość połączona w gwiazdę? Przydały by się jakieś zdjęcia.
  • #9 20110344
    Darayas
    Poziom 6  
    Całość połączona w gwiazdę Budowa prądnicy na bazie silnika 3 fazowego 7kW: niskie napięcie przy 100 obr/min. Co poprawić? Budowa prądnicy na bazie silnika 3 fazowego 7kW: niskie napięcie przy 100 obr/min. Co poprawić? Budowa prądnicy na bazie silnika 3 fazowego 7kW: niskie napięcie przy 100 obr/min. Co poprawić? Budowa prądnicy na bazie silnika 3 fazowego 7kW: niskie napięcie przy 100 obr/min. Co poprawić? Budowa prądnicy na bazie silnika 3 fazowego 7kW: niskie napięcie przy 100 obr/min. Co poprawić? Budowa prądnicy na bazie silnika 3 fazowego 7kW: niskie napięcie przy 100 obr/min. Co poprawić? Budowa prądnicy na bazie silnika 3 fazowego 7kW: niskie napięcie przy 100 obr/min. Co poprawić? Budowa prądnicy na bazie silnika 3 fazowego 7kW: niskie napięcie przy 100 obr/min. Co poprawić? Budowa prądnicy na bazie silnika 3 fazowego 7kW: niskie napięcie przy 100 obr/min. Co poprawić?

Dodano po 3 [minuty]:

Budowa prądnicy na bazie silnika 3 fazowego 7kW: niskie napięcie przy 100 obr/min. Co poprawić? Budowa prądnicy na bazie silnika 3 fazowego 7kW: niskie napięcie przy 100 obr/min. Co poprawić?
  • #10 20110355
    3301
    Poziom 34  
    Ocena: 868
    Przepięknie to zrobione, oby zadziałało, pokazałbyś te magnesy
  • #12 20110367
    3301
    Poziom 34  
    Szacun, kawał wspaniałej roboty.

Dodano po 1 [minuty]:

Więc to musi zadziałać prawidłowo
  • #13 20110385
    Darayas
    Poziom 6  
    No właśnie z tym działaniem się rozczarowałem.
    Sporo czasu poświęciłem na to i kasy też trochę poszło (miedź ponad 5kg, magnesy itp)
    Nie wydaje mi się żebym popełnił gdzieś błąd a jeśli już to nie mam pojęcia gdzie i to jest najgorsze
  • Pomocny post
    #14 20110392
    3301
    Poziom 34  
    Spróbowałbym rozpiąć to połączenie w gwiazdę i mierzyć napięcie oddzielnie na cewkach, a gdyby tak można było pomierzyć tylko na jednej cewce, może kierunki pomylone
  • #15 20110418
    Darayas
    Poziom 6  
    Próbowałem już mierzyć każda fazę oddzielnie i jest to samo.
    A z tymi cewkami to jak te kierunki mogłyby być pomylone?
  • #17 20110999
    Darayas
    Poziom 6  
    Wirnik był stoczony na tokarce. Między magnesami jest tylko i wyłącznie klej.

Dodano po 15 [minuty]:

Zaczynam się teraz zastanawiać nad połączeniem cewek ze sobą, może tu popełniłem jakiś błąd
  • #18 20111036
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    Ocena: 1439
    Ale przesunięte magnesy na wirniku to wg mnie błąd, powinny iść prosto, teraz gdy początkowy np jest w cewce to ostatni jest poza i pola dla cewki się znoszą.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #19 20111044
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Darayas napisał:
    Zaczynam się teraz zastanawiać nad połączeniem cewek ze sobą, może tu popełniłem jakiś błąd
    To ma być prądnica jednofazowa, czy trójfazowa ? Połącz wszystkie uzwojenia szeregowo - koniec pierwszego z poczatkiem nastepnego i wtedy zmierz. Ten wirnik faktycznie jakiś dziwny , :D zauważył @Janusz kk
  • #20 20111280
    Darayas
    Poziom 6  
    Prądnica miała być trójfazowa
  • #21 20111357
    iskrownik
    Specjalista AGD
    Ocena: 728
    Darayas napisał:
    Z silnika wychodzi 6 przewodów. Cewki łączone w następujący sposób: od przewodu pierwszej fazy początek uzwojenia i nastepnie koniec uzwojenia połączony z początkiem uzwojenia czwartego, później koniec uzwojenia czwartego połączony z początkiem uzwojenia siódmego itd. itd. druga i trzecia faza w ten sam sposób.Najprościej mówiąc cewki każdej fazy łączone- koniec z początkiem- koniec z początkiem- koniec z początkiem itd
    To raczej nie do końca prawidowo.
    Załączniki:
    • Budowa prądnicy na bazie silnika 3 fazowego 7kW: niskie napięcie przy 100 obr/min. Co poprawić? 2-warstwowe, 2p=6.JPG (172.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #22 20111388
    zdziwiony
    Poziom 28  
    Ocena: 302
    2p=12. Kompletne połączenia namalowane tylko dla fazy "czerwonej", dwie pozostałe identycznie. P1, P2, P3 początki. K1, K2, K3 końce.

silnik.pdf (100.27 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #23 20111468
    Darayas
    Poziom 6  
    No i chyba właśnie tu jest pies pogrzebany. Wygląda na to że chyba jednak źle połączyłem cewki że sobą
  • #24 20111472
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3297
    Janusz_kk napisał:
    Ale przesunięte magnesy na wirniku to wg mnie błąd, powinny iść prosto, teraz gdy początkowy np jest w cewce to ostatni jest poza i pola dla cewki się znoszą.

Dokładnie przesuniecie jest przydatne w silniku indukcyjnym w prądnicy z magnesami stałymi powinny być równolegle do osi wirnika . Dwa ilość biegunów magnetycznych nie odpowiada parom cewek. Masz 6 par biegunów w wirniku i tak samo powinno się nawijać stojan pod 6 par cewek (czyli pod prędkość 400-450 Obrotów na min). Wtedy robi się ciasno i to przesunięcie tylko pogarsza sprawę.
  • REKLAMA
  • #25 20111535
    Darayas
    Poziom 6  
    Co do przesunięcia magnesów sugerowałem się opiniami z forum, niby łagodniejsze zaskoki.
    6 par biegunów na wirniku czyli 12 biegunów, w stojanie jest 12 cewek na każdą fazę. Coraz bardziej zaczynam się zastanawiać nad połączeniem cewek ze sobą. Już wiem że chyba tu popełniłem błąd bo te 2 schematy powyżej mają inne połączenie
  • #26 20118990
    Darayas
    Poziom 6  
    Witam wszystkich po kilkudniowej przerwie.
    Problem z prądnicą rozwiązany.
    Przyczyną były cewki a właściwie kierunki nawijana. Wszystkie były nawinięte w tą samą stronę.
    Jak miałem połączone cewki + - + - + - tak jedyne co mogłem zrobić żeby nie przezwajać na nowo to połączyłem je + + - - + + - - i działa.
    Jutro jak będę miał czas po pracy to porobię trochę testy. Zobaczymy co wyjdzie...
  • #27 20122228
    Darayas
    Poziom 6  
    Protestowałem trochę prądnicę. Przy 450 obr/min mam 236v międzyfazowo bez obciążenia. Jako obciążenie podłączyłem silnik 3 faz. 2,2kW. Z obciążeniem miałem dokładnie 222v więc chyba nie jest źle.
    Docelowo prądnica ma zasilać grzałki. Trochę się zastanawiam jakiej mocy grzałki zastosować żeby nie przecholować. Myślę nad potrójną grzałką 3 x 1500W lub 3 x 1200W tak żeby prądnica nie miała max obciążenia.

Mile widziane jakieś sugestie lub porady
  • #28 20122251
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    Ocena: 1439
    Darayas napisał:
    Jako obciążenie podłączyłem silnik 3 faz. 2,2kW.

A ten silnik miałeś obciążony czymś? bo jak nie, to nadal sprawdzałeś bez obciążenia. Podłącz lepiej jakieś grzałki np imbryk elektryczny i co tam masz jeszcze i wtedy mierz.
  • #29 20122441
    Edek45
    Poziom 30  
    Ocena: 356
    Z mojego doświadczenia to powiem tak. Jeżeli magnesy dostaną wysokiej temperatury to tracą magnetyzm. a wtedy prądnica nie ma mocy.
  • #30 20122635
    Darayas
    Poziom 6  
    Janusz kk - słuszna uwaga. Silnika nie obciążałem. Będę musiał skombinować jakieś grzałki bo to będzie chyba najlepsze rozwiązanie.

Edek 45 - co do magnesów to wiem że nie można przekroczyć 80°C dlatego też nie chcę dawać za mocnych grzałek żeby nie obciążać nadmiernie prądnicy. Jakiś zapas przecież musi być

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozpoczął budowę prądnicy na bazie silnika trójfazowego 7kW, jednak po złożeniu urządzenia uzyskał jedynie 2V przy 100 obr/min. Problemy z generowaniem prądu mogą wynikać z niewłaściwego ułożenia magnesów, błędów w połączeniach uzwojeń oraz zbyt dużej szczeliny magnetycznej. Po analizie i sugestiach innych uczestników forum, użytkownik odkrył, że wszystkie cewki były nawinięte w tę samą stronę, co uniemożliwiało prawidłowe działanie. Po poprawieniu połączeń cewki zaczęły generować napięcie, osiągając 236V międzyfazowo przy 450 obr/min. Użytkownik planuje używać prądnicy do zasilania grzałek i rozważa zastosowanie czujników temperatury oraz wentylacji, aby zapobiec przegrzewaniu się magnesów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA