logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wskaźnik energii VCX DDS238 z wyjściem impulsowym - wnętrze i braki

wojtegl82 07 Paź 2022 21:12 1248 1
  • Pomocny post
    #1 20226073
    wojtegl82
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witajcie. Taka ciekawostka.

Zakupiłem urządzenie z tematu, w celu monitorowania zużycia energii z wykorzystaniem zewnętrznego rejestratora, poprzez wyjście impulsowe.
    Opis ze strony polskiego dystrybutora/producenta
    Cytuję:
    "Elektroniczny jednofazowy wskaźnik energii służy do wskazania poboru energii o częstotliwości 50/60Hz i natężeniu 220 -230V AC.
    - wyposażony w pamięć zachowującą wskazanie w razie utraty zasilania
    - wyświetlacz LCD 5+1 znaków
    - montaż na szynie DIN 35mm
    - Zużycie energii: 2W / 5VA
    - wyposażony w wyjście impulsowe"

Wskaźnik energii VCX DDS238 z wyjściem impulsowym - wnętrze i brakiWskaźnik energii VCX DDS238 z wyjściem impulsowym - wnętrze i brakiWskaźnik energii VCX DDS238 z wyjściem impulsowym - wnętrze i braki

Zarówno w karcie technicznej jak i instrukcji obsługi a także na obudowie widnieje informacja o wyjściu impulsowym, jednak brak jest szczegółowych danych dotyczących jego typu oraz sposobu wykorzystania.
    Zaciski do podłączenia są, lecz brak oznaczeń biegunów.

Podobne/bliźniacze liczniki sprzedawane z innym logo mają wyjście typu open collector (a dokładniej wyprowadzone 2 piny z transoptora), założyłem więc że tak jest i w tym przypadku. Przystąpiłem do testu działania.
    Czerwona dioda miga, na wyświetlaczu pojawia się zużycie z dokładnością 0,1 kWh. OK.
    Niestety, wyjście impulsowe nie daje oznak działania. Zmarnowane popołudnie, przeczytane pół internetu, kilka wariantów połączeń - Nie działa.
    Zaniepokojenie wzbudziły podejrzanie luźne zaciski przewodów. Postanowiłem to sprawdzić.
    Obudowy nie udało się otworzyć przez podważenie, użyłem dremela.

Wskaźnik energii VCX DDS238 z wyjściem impulsowym - wnętrze i brakiWskaźnik energii VCX DDS238 z wyjściem impulsowym - wnętrze i brakiWskaźnik energii VCX DDS238 z wyjściem impulsowym - wnętrze i braki

I wszystko jasne. Zaciski "bezprzewodowe" :D
    Lecimy dalej.

Elementów niewiele, dokładnej analizy działania się nie podejmę.
    Duże kondensatory to zapewne elementy zasilacza beztransformatorowego
    mały układ scalony to CL7708 - noty nie znalazłem - stawiam na wzmacniacz operacyjny
    duży układ scalony (pod gąbką) bez opisu, zapewne mikrokontroler
    kilka rezystorów, dioda, wyświetlacz.
    Na plus (chyba jedyny) solidne szyny prądowe i bocznik pomiarowy.

Ciekawsze jest to czego nie ma.

Rozmiar i układ pól lutowniczych, oraz opis 2501 wskazują na transoptor PS2501. Zamiast niego wlutowany jest rezystor 0 om.

Przyczyna nie działającego wyjścia impulsowego się wyjaśniła.

Nasuwa się pytanie, czy to pomyłka w produkcji czy celowe działanie producenta/dystrybutora który wychodzi z założenia że większość osób i tak nie skorzysta z wyjścia impulsowego, więc można zaoszczędzić. W końcu transoptor do najtańszych nie należy.

Może ktoś ma taki wskaźnik VCX DDS238 i może się podzielić swoim doświadczeniem.

Pozdrawiam

Pochwała od moderatora Łukasz-O:

Dobra robota!

• #2 20297330
    koszarki
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Potwierdzam, mam dwa takie same liczniki i wyjścia impulsowe są luźne i nie podłączone. Trochę mnie to zdenerwowało, bo pół dnia straciłem żeby to połączyć z licznikiem impulsowym od zamela, a to po prostu atrapa :D

Dzięki za sekcje tego badziewia :)
REKLAMA