logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zawieszanie się radiotelefonu przy nadawaniu: Jak zresetować po 1 min. nadawania?

waldo 12 Paź 2022 09:42 696 9
  • #1 20232523
    waldo
    Poziom 23  
    Ocena: 54
    Witam.
    Mam problem z zawieszaniem się radiotelefonu i potrzebuję rozwiązania. Radio zawiesza się na nadawaniu (jest taka możliwość) i niestety, gdy jest bez kontroli, to potrafi nadawać parę godzin.
    Chciałbym rozwiązać ten problem, montując urządzenie, które zresetuje radiotelefon po 1 minucie nadawania, choćby przez chwilowe odcięcie zasilania.
    Czy macie jakieś pomysły?
  • #2 20233164
    sp3ots
    Poziom 38  
    Ocena: 673
    Witam!
    Radiotelefon może się "zawieszać", kiedy jest duże niedopasowanie anteny. Sprawdź WFS.
  • #3 20233469
    waldo
    Poziom 23  
    Na pewno jest to problem, ale ciężko go rozwiązać. Nie wiem, czy znasz, kolego, takie radiotelefony jak Pyrylandia - potrafią się w ten sposób zawiesić, gdy radiotelefon tzw. matka - czyli w tym przypadku do ściągania czasu z lokomotywy - odbierze naraz dwa lub więcej tego typu sygnałów. Następuje wtedy zapętlanie się pomiędzy sygnałem wysłanym i odebranym czego efektem jest przejście radiotelefonu (matki) w stan nadawania. Nie można w żaden sposób zmodyfikować oprogramowania radiotelefonu.
    Pomaga wtedy wyłączenie. Nie jest to w żaden sposób zależne od WFS, który jest prawidłowy.
    Dlatego też napisałem ten post z takim właśnie pomysłem, żeby to rozwiązać poprzez reset, gdy radio będzie na nadawaniu około minuty.
    Sam układ, który za pomocą antenki wykrywa nośną i włącza przekaźnik, już mam. Jak to teraz rozwiązać dalej? Nie wystarczy jednorazowy sygnał. Układ wyłączenia ma zadziałać, jak już pisałem, przy nadawaniu około minuty.
  • #4 20233964
    sp3ots
    Poziom 38  
    Witam!
    Jeśli jesteś pewien, że konieczne jest wyłączanie zasilania, to wykonaj np. taki układ: klucz tranzystorowy (NPN) + ATtiny13 z programem + klucz tranzystorowy, który steruje przekaźnikiem, styki przekaźnika rozłączają zasilanie radiotelefonu na kilka sekund.

Pozdrawiam. Stefan
  • #5 20237163
    waldo
    Poziom 23  
    Hmmm....nie ogarniam Atiny
  • #6 20237206
    sp3ots
    Poziom 38  
    POMOGĘ napisać program, jeśli chcesz.
  • #7 20237879
    waldo
    Poziom 23  
    Chętnie zapłaciłbym za gotowy produkt.
  • #8 20238139
    sp3ots
    Poziom 38  
    Witam!
    Schemat na szybko tak wygląda:
    Zawieszanie się radiotelefonu przy nadawaniu: Jak zresetować po 1 min. nadawania?

Na R2 dajesz sygnał z układu "wykrywania nośnej", to musi być +5 V do +12 V.
    Stykami przekaźnika 2, 6 układ rozłączy zasilanie "Pyrlandii" po wykryciu nośnej powyżej jednej minuty na kilka sekund.
    Czasy można zmieniać w programie.

Zawsze zachęcam osoby do samodzielnego działania na wypadek zmiany programu.
    Koszty programatora to około 20 zł + wysyłka.

Na szybko napisany program tak wygląda:
    Kod: VB.net
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
  • #9 20239486
    waldo
    Poziom 23  
    Kolego, bardzo dziękuję za informacje. Twoja zachęta mnie mobilizuje. Kupię taki programator. Czy w razie czego pomożesz z obsługą programu?
  • #10 20239635
    sp3ots
    Poziom 38  
    waldo napisał:
    Kolego bardzo dziękuję za informacje. Twoja zachęta mnie mobilizuje. Kupię taki programator. Czy w razie czego pomożesz z obsługą programu?

Tak, pomogę.
    Oto przykładowe programatory:
    https://allegro.pl/listing?string=usbasp&order=p&price_from=18&price_to=20

Ważne, aby miał przewód, tasiemkę do podłączenia z ATtiny, tak jak na przedstawionych aukcjach.

Dołączam uzupełniony schemat:
    Mam nadzieję że napięcie zasilania to 12V.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zawieszaniem się radiotelefonu podczas nadawania, co prowadzi do niekontrolowanego nadawania przez długi czas. Proponowane rozwiązania obejmują montaż układu, który resetuje radiotelefon po minucie nadawania poprzez chwilowe odcięcie zasilania. Wskazano na możliwość problemów z niedopasowaniem anteny oraz na specyfikę działania radiotelefonów Pyrylandia, które mogą zawieszać się w wyniku odbierania wielu sygnałów jednocześnie. Użytkownicy sugerują zastosowanie klucza tranzystorowego z mikrokontrolerem ATtiny13 do automatycznego wyłączania zasilania. Podano również przykładowy schemat oraz kod programu do realizacji tego rozwiązania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA