logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z połączeniem więcej niż jednego smartfona do sieci WiFi od vectry Arris

Karlusek 15 Paź 2022 19:37 432 8
REKLAMA
  • #1 20237543
    Karlusek
    Poziom 8  
    Prośba czy możecie mi pomóc bo v Vectrze nie dostałem odpowiedzi.

Na wstępie wszystkie urządzenia podłączone do wifi czy też po kablu w domu działają bez żadnych zakłóceń. Prędkość i stabilność jest w porządku, więc de facto nie ma problemu z zasięgami czy podłączeniem.

Jedyny problem od czasu wymiany routera na arris od vectry to brak możliwości podłączenia obojętnie jakich smartfonów do wifi o częstotliwości 5ghz. Jak jest podłączony jeden wszystko działa, jak tylko w sieć podłącza jakikolwiek drugi smartfon (sprawdzone na trzech różnych telefonach) to odrazu prędkość zaczyna falować i zanikać aż do całkowitego braku możliwości użytkowania. W przypadku podłączenia pod częstotliwość 2.4 GHz nawet więcej niż jednego smartfona wszystko działa bez zarzutu. Pozdrawiam

Zabudowy
  • REKLAMA
  • #3 20237772
    Karlusek
    Poziom 8  
    Problem z połączeniem więcej niż jednego smartfona do sieci WiFi od vectry Arris

Dodano po 30 [sekundy]:

Mam ustawiony kanał 40
  • REKLAMA
  • #4 20237992
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 825
    To jest na pewno zrobione w miejscu normalnego użytkowania, bo sygnał jest podejrzanie mocny.?
  • REKLAMA
  • #5 20238025
    Karlusek
    Poziom 8  
    Tak router jest w salonie test robiony jakieś 3 metry od niego
  • #6 20238051
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5328
    @Karlusek
    A nie jest u nich tak, że za większą liczbę urządzeń na wifi trzeba im dodatkowo zapłacić?
    Nie dam głowy, ale gdzieś mi taki absurd/podobny w sieci mignął.
  • #7 20238269
    Karlusek
    Poziom 8  
    Nic podobnego.
  • REKLAMA
  • #8 20238326
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1684
    Nie ma prawa się tak zachowywać - jak jest sprawny...

Są jakieś inne (poza smartfonami) urządzenia podpięte do 5GHz?

Zażądać wymiany u operatora.
  • #9 20238809
    Karlusek
    Poziom 8  
    Tak dwa TV boxy i tam nie ma problemu

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z podłączeniem więcej niż jednego smartfona do sieci WiFi 5 GHz na routerze Arris od Vectry. Po wymianie routera, przy podłączeniu drugiego smartfona, prędkość internetu zaczyna falować i zanika, podczas gdy połączenie na 2.4 GHz działa bez zakłóceń. Użytkownik przeprowadził testy w normalnych warunkach użytkowania, a sygnał 5 GHz wydaje się być silny. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie liczby podłączonych urządzeń oraz ewentualną wymianę routera, jednak użytkownik potwierdza, że inne urządzenia, takie jak TV boxy, działają poprawnie na 5 GHz.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA