logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy większy bezpiecznik zabezpieczy instalację? Moc przyłączeniowa w kuchni.

vesper1301 21 Paź 2022 20:19 2232 12
  • #1 20246709
    vesper1301
    Poziom 6  
    Cześć no więc jest taka sprawa, że z żoną zrobiliśmy sobie kuchnię w miejscu, w którym nie była ona przewidziana (piętro w moim domu rodzinnym, w planach była łazienka i 3 pokoje to zrobiliśmy łazienkę, kuchnię i 2 pokoje). Cała "kuchnia" jest na jednym obwodzie, w puszkę wchodzi kabel i jest rozgałęzienie na 3 gniazdka, instalacja z lat 2001 więc wszystko na miedzi 2.5mm2 może nawet w puszkę wchodzi coś grubszego, ale tego pewny nie jestem, bezpiecznik to B16. Minęło kilka lat i robimy remont (w zasadzie zmieniamy tylko meble więc chciałbym uniknąć kłucia ścian), teraz mieliśmy lodówke, ekspres do kawy ~1500W kuchenke z piekarnikiem 2000W i gniazdka w blacie do miksera czy blendera. Kupiliśmy sprzęty. Piekarnik 3390W max, mikrofalówka - 1200W, zmywarka - ~2000W do tego zostaje ekspres i lodówka + gniazdka w blacie. Wszystkie sprzęty na 99% nigdy nie będą pracowały razem ale w przypadku pieczenia jakiegoś ciasta i używanie miksera to maksymalny pobór prądu ok. 5400W. Nie mam pojęcia ile będzie faktycznie trwał taki duży pobór prądu bo według producenta jest to maksymalny pobór, a przy standardowym obciążeniu to nawet nie jest 1KW. Do tej pory było wszystko okej, ani razu nie wywaliło bezpiecznika nawet jak piekło się ciasto, żona używała miksera, a ja robiłem kawę. Ale jednak ten piekarnik który ma prawie 2x większą moc od poprzedniego mnie przeraża. Mam możliwość jeśli nie będzie innego dobrego wyjścia z sytuacji przeciągnąć kabel po zewnętrznej ścianie budynku (elewacja będzie robiona w niedługim czasie więc kabel zniknie w styropianie) z garażu ponieważ mam tam 2 gniazda siłowe, każdy na osobnym bezpieczniku, a w sumie są używane dorywczo, ale może montaż większego bezpiecznika rozwiąże problem. Niech się fachowcy wypowiedzą, ja tylko majsterkuję i nie chce igrać z prądem. Najbardziej mi chodzi o połączenie piekarnika z jakimś mikserem/blenderem/ekspresem no i oczywiście lodówką. Zmywanie poczeka jak będzie siedziało żarcie w piekarniku.

• #2 20246884
    gorki73
    Poziom 39  
    Ocena: 1070
    vesper1301 napisał:
    Cała "kuchnia" jest na jednym obwodzie, w puszkę wchodzi kabel i jest rozgałęzienie na 3 gniazdka, instalacja z lat 2001 więc wszystko na miedzi 2.5mm2

Witam, już na początku jest źle. Odbiorniki powyżej 2kW mają być zasilane na oddzielnych obwodach. Ja tu widzę już co najmniej 3 oddzielne obwody na piekarnik, zmywarkę i resztę osprzętu.
    Wypadałoby dać lodówkę też na oddzielnym obwodzie.
    Ps. Mam nadzieję, że oświetlenie jest na osobnym obwodzie niż gniazdka.
  • #3 20246967
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6634
    vesper1301 napisał:
    Niech się fachowcy wypowiedzą, ja tylko majsterkuję i nie chce igrać z prądem.
    To może zaproś fachowca do siebie i niech na miejscu oceni co tam trzeba zrobić. Bo ja z tego słowotoku niewiele rozumiem.
    Cała kuchnia na przewodzie 2,5mm2, kłucie nie wchodzi w grę, koncepcja żeby coś z garażu doprowadzić? To kaskaderka jakaś. :|
  • #4 20247047
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4287
    Skoro przeznaczenie pomieszczenia się zmienia, należy dostosować do niego instalację, a nie wykorzystywać to co było do innych potrzeb i liczyć, że będzie dobrze. Sami siebie oszukujecie.

Tyle razy się pisze o wyodrębnionych obwodach z rozdzielnicy do odbiorników powyżej 2kW, tyle razy się pisze o wyodrębnionych obwodach w ogóle jeśli chodzi o kuchnie.
    Nic nie dociera.
    Każdy myśli, że jego sytuacja jest wyjątkowa i w drodze wyjątku można wziąć fazę z puszki w garażu, zero z rynny, a dla komfortu wstawić 25A w rozdzielnicy.
    Niestety nie tędy droga. Instalacja elektryczna to nie jest worek bez dna.
    Robisz nową kuchnię - robisz nową instalację odpowiadającą dzisiejszym standardom. Koniec kropka.
    Wszystko inne to podcieranie tyłka szkłem.
  • #5 20247204
    vesper1301
    Poziom 6  
    zbich70 napisał:
    vesper1301 napisał:
    Niech się fachowcy wypowiedzą, ja tylko majsterkuję i nie chce igrać z prądem.
    To może zaproś fachowca do siebie i niech na miejscu oceni co tam trzeba zrobić. Bo ja z tego słowotoku niewiele rozumiem.
    Cała kuchnia na przewodzie 2,5mm2, kłucie nie wchodzi w grę, koncepcja żeby coś z garażu doprowadzić? To kaskaderka jakaś. :|

Skrzynka z bezpiecznikami jest na parterze tam gdzie mieszka mój tata, a nie chce mu robić bałaganu, natomiast w garażu są 2 kable siłowe - 5żyłowe każdy na osobnym bezpieczniku i te bezpieczniki są normalnie w skrzynce w domu. Na jednym kablu jest normalnie założone gniazdo siłowe ponieważ z niego korzystamy, spawarka, betoniarka itd, a drugie było nie używane (odstawal kabel ze ściany) więc założyłem na nim skrzynke rozdzielaczowa, żeby dołożyć sobie gniazdka w garażu przy falbanku. Używana jest 1 faza, zatem dalej są 2 fazy wolne każda zabezpieczona B16. Mógłbym przeciągnąć kabel z garażu bo pod nasza kuchnia jest kuchnia taty a pod kuchnią taty jest garaż, więc kabel szedlby po elewacji prosta droga, no ale właśnie - szedlby po elewacji. W kuchni na dole pod nami jest kabel silowy na indukcję. Tata nie ma indukcji i nie będzie miał więc równie dobrze mógłbym ten kabel przeciągnąć do siebie ale wtedy muszę u niego wiercić w suficie i jakoś ten kabel w ścianie schować jeszcze :/

Dodano po 10 [minuty]:

Łukasz-O napisał:
    Skoro przeznaczenie pomieszczenia się zmienia, należy dostosować do niego instalację, a nie wykorzystywać to co było do innych potrzeb i liczyć, że będzie dobrze. Sami siebie oszukujecie.

Tyle razy się pisze o wyodrębnionych obwodach z rozdzielnicy do odbiorników powyżej 2kW, tyle razy się pisze o wyodrębnionych obwodach w ogóle jeśli chodzi o kuchnie.
    Nic nie dociera.
    Każdy myśli, że jego sytuacja jest wyjątkowa i w drodze wyjątku można wziąć fazę z puszki w garażu, zero z rynny, a dla komfortu wstawić 25A w rozdzielnicy.
    Niestety nie tędy droga. Instalacja elektryczna to nie jest worek bez dna.
    Robisz nową kuchnię - robisz nową instalację odpowiadającą dzisiejszym standardom. Koniec kropka.
    Wszystko inne to podcieranie tyłka szkłem.

Wszystko kwestia tego ile jest w stanie wytrzymać kabel 2.5mm. Mógłbym założyć w głównej rozdzielnicy większy bezpiecznik a w kuchni zrobić sobie mała rozdzielnice na 2 bezpieczniki B16 i na jednym miałbym piekarnik a na drugim zmywarkę lodówkę i gniazdka w blacie. Skoro przez te 4/5 lat było w porządku z piekarnikiem 2kw a teraz będzie zmywarka 2kw to analogiczny pobor prądu i jeden B16 to wytrzyma na pewno, drugi B16 miałbym tylko do piekarnika. Pytanie tylko czy to będzie bezpieczne jeśli cały prąd finalnie będzie szedł do skrzynki na 2.5mm
  • #6 20247367
    jony15
    Poziom 25  
    Ocena: 74
    To nie jest kwestia ile wytrzyma; zawsze można zrobić np instalację gazową korzystając z węza ogrodowego i opasek - i też można powiedzieć "kwestia ile wytrzyma". Prąd może kogoś zabić ( niestety już znałem takich którzy stracili życie ) - więc albo z przepisami albo nie ruszać.
    Po wstępie - narysuj ( szkic ) jak to wszystko jest teraz zrobione, łącznie z opisem jakie są zabezpieczenia w rozdzielnicy + układ sieci.
  • #7 20247372
    gorki73
    Poziom 39  
    vesper1301 napisał:
    większy bezpiecznik a w kuchni zrobić sobie mała rozdzielnice na 2 bezpieczniki B16 i na jednym miałbym piekarnik a na drugim zmywarkę lodówkę i gniazdka w blacie.

Kolego tu się kłania I prawo Kirchhoffa, niestety nie tędy droga.
    vesper1301 napisał:
    Skoro przez te 4/5 lat było w porządku z piekarnikiem 2kw

Też często słyszę "Panie kiedyś były 3 bezpieczniki i było dobre a teraz to te inżyniery wymyślają"
  • #8 20247754
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4287
    vesper1301 napisał:

Wszystko kwestia tego ile jest w stanie wytrzymać kabel 2.5mm. Mógłbym założyć w głównej rozdzielnicy większy bezpiecznik a w kuchni zrobić sobie mała rozdzielnice na 2 bezpieczniki B16 i na jednym miałbym piekarnik a na drugim zmywarkę lodówkę i gniazdka w blacie. Skoro przez te 4/5 lat było w porządku z piekarnikiem 2kw a teraz będzie zmywarka 2kw to analogiczny pobor prądu i jeden B16 to wytrzyma na pewno, drugi B16 miałbym tylko do piekarnika. Pytanie tylko czy to będzie bezpieczne jeśli cały prąd finalnie będzie szedł do skrzynki na 2.5mm

A co ta rozdzielnica da w tym przypadku? Jedynie chyba zepsuje selektywność względem zabezpieczenia na zasilaniu, które i tak nie może być większe niż 16A.
    Dla mnie to druciarstwo i elektryka alternatywna.
    Jeśli już chcesz zastosować drugą rozdzielnice to zasil ją stosownym przekrojem np. 5x6mm² i dopiero rozdzielaj obwody na 3x2,5mm² i B16.
  • #9 20247919
    vesper1301
    Poziom 6  
    gorki73 napisał:
    vesper1301 napisał:
    większy bezpiecznik a w kuchni zrobić sobie mała rozdzielnice na 2 bezpieczniki B16 i na jednym miałbym piekarnik a na drugim zmywarkę lodówkę i gniazdka w blacie.

Kolego tu się kłania I prawo Kirchhoffa, niestety nie tędy droga.
    vesper1301 napisał:
    Skoro przez te 4/5 lat było w porządku z piekarnikiem 2kw

Też często słyszę "Panie kiedyś były 3 bezpieczniki i było dobre a teraz to te inżyniery wymyślają"

W kuchni na parterze jest przewód do indukcji, który jest nieużywany i nie będzie używany (ja z żona jak i mój już starszy datą tata wolimy gaz więc i on ma płyte gazową i my), zabezpieczony 3 bezpiecznikami B16 i podpisany w skrzynce "siła indukcja kuchnia". Przewód był wypuszczony "bo może sie przyda" i do tej pory przez 20 lat sie nie przydał. Jeśli wezme 2 przewody 3x2.5mm przewierce dziurę u siebie w podłodze a u taty w suficie i połącze jednym potrójnym wago przewody N, drugim potrójnym wago uziemienia i dwoma podwójnymi wago połącze fazy, jedną na piekarnik drugą na zmywarke. Wtedy bym mial 2 osobne obwody na zmywarke i na piekarnik, jeśli odpiszesz że to ma sens to nawet 3 przewody z tej siły przeznaczonej na indukcje moge pociągnąć i osobny bezpiecznik będzie na gniadka w blacie. Skoro jest to sila to na 99% są to przewody 4mm^2. Nie wiem jak w tym wypadku wygląda wspólne N i PE, czy tak można ale inne rozwiązanie nie przychodzi mi na myśl
  • #10 20247939
    gorki73
    Poziom 39  
    vesper1301 napisał:
    Skoro jest to sila to na 99% są to przewody 4mm^2

Niekoniecznie, mogą być 5x2.5mm², trzeba sprawdzić, jak również czy ten kabel "siłowy" jest osobnym obwodem. Jak to sprawdzisz to wtedy można by pomyśleć jak już Kol. Łukasz wspomniał o zrobieniu podrozdzielnicy.
  • #11 20248020
    vesper1301
    Poziom 6  
    gorki73 napisał:
    vesper1301 napisał:
    Skoro jest to sila to na 99% są to przewody 4mm^2

Niekoniecznie, mogą być 5x2.5mm², trzeba sprawdzić, jak również czy ten kabel "siłowy" jest osobnym obwodem. Jak to sprawdzisz to wtedy można by pomyśleć jak już Kol. Łukasz wspomniał o zrobieniu podrozdzielnicy.

Sprawdzone, są to jednak 5x2.5, Kazda faza ma swój bezpiecznik, jest to osobny obwód przeznaczony tylko na indukcje zabezpieczony trzema bezpiecznikami B16. W takim wypadku moge sie przebić przez strop i ten przewód rozdzielić kostkami wago na 3 przewody do których podłącze piekarnik, zmywarke i gniazdka w blacie?
  • #12 20248128
    gorki73
    Poziom 39  
    vesper1301 napisał:
    W takim wypadku moge sie przebić przez strop i ten przewód rozdzielić kostkami wago na 3 przewody do których podłącze piekarnik, zmywarke i gniazdka w blacie?

Niestety nie, ponieważ przekrój kabla jest zbyt mały, no i jeszcze zostaje pytanie co się stanie gdy przerwiesz przewód Neutralny z takim wspólnym połączeniem przez Wago, Gdy dojdzie do przerwania N to 3 odbiorniki będą zasilane napięciem "międzyfazowym", dojdzie do zjawiska tzw. "pływającego zera", co spowoduje uszkodzenie urządzeń.
    Ten kabel 5x2.5mm² użyłbym jedynie do zasilania piekarnika, z zasilaniem trójfazowym.

Co do złączek Wago, to przy dużych prądach użyłbym połączeń śrubowanych.
  • #13 20248586
    vesper1301
    Poziom 6  
    Łukasz-O napisał:
    vesper1301 napisał:

A co ta rozdzielnica da w tym przypadku? Jedynie chyba zepsuje selektywność względem zabezpieczenia na zasilaniu, które i tak nie może być większe niż 16A.
    Dla mnie to druciarstwo i elektryka alternatywna.
    Jeśli już chcesz zastosować drugą rozdzielnice to zasil ją stosownym przekrojem np. 5x6mm² i dopiero rozdzielaj obwody na 3x2,5mm² i B16.

No to tak jak mówisz mam w garażu. Przekrój 5x4mm² i założona rozdzielnica. Do jednej z trzech faz złożony bezpiecznik B16 żeby mieć osobny obwód na narzędzia elektryczne i spawarke (2gniazdka nad falbankiem) . W domu natomiast założony w rozdzielnicy bezpiecznik nadpradowy trójfazowy B25 który zabezpiecza tylko ten przewod z którego zrobiona rozdzielnica. Chciałem dołożyć w tej rozdzielnicy 2 bezpieczniki z dwóch kolejnych faz i miałbym akurat 2 obwody na piekarnik i zmywarkę, a tak się idealnie składa że pod nasza kuchnią jest kuchnia taty a pod taty kuchnia garaż i akurat w tym samym miejscu gdzie jest rozdzielnica w garażu będzie u nas w kuchni blisko siebie piekarnik i zmywarka. Wystarczy przewiercic 2 stropy i puścić 2 przewody

Dodano po 3 [minuty]:

Dodano po 2 [minuty]:

2 przewody siłowe. Z jednego korzystamy więc założone gniazdo siłowe, z drugiego nie było korzystane przez kilkanaście lat więc zrobiona rozdzielnica i wykorzystana tylko jedna faza jak widać na zdjęciu, 2 pozostałe zaizolowane i niewykorzystywane.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem dotyczący instalacji elektrycznej w nowo zaaranżowanej kuchni, która korzysta z jednego obwodu z przewodem 2,5 mm² i bezpiecznikiem B16. Użytkownik planuje podłączyć urządzenia o dużym poborze mocy, co może prowadzić do przeciążenia. Uczestnicy forum zalecają, aby urządzenia o mocy powyżej 2 kW były zasilane z oddzielnych obwodów. Sugerują również, aby skonsultować się z fachowcem oraz dostosować instalację do aktualnych standardów, zamiast korzystać z istniejącej. Wskazano na możliwość wykorzystania nieużywanego przewodu 5x2,5 mm² do zasilania piekarnika i zmywarki, jednak podkreślono ryzyko związane z niewłaściwym połączeniem przewodów neutralnych. Użytkownik rozważa również instalację podrozdzielnicy w garażu, aby poprawić bezpieczeństwo i funkcjonalność instalacji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA