logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Identyfikacja elementu (Dioda/Tranzystor) na podstawie zdjęcia - Oznaczenie W60 70H2

kroplewski1 22 Paź 2022 09:33 465 7
REKLAMA
  • #1 20247218
    kroplewski1
    Poziom 2  
    Szukam takiego elementu ( patrz zdjęcie), Identyfikacja elementu (Dioda/Tranzystor) na podstawie zdjęcia - Oznaczenie W60 70H2 ale nawet nie wiem co to jest- tranzystor, dioda ? Ma 3 nóżki, ten po prawej stronie uległ uszkodzeniu i jest i już wylutowany ( wystaje tam nóżka widoczna na zdjęciu. Oznaczenie na nim to W60 70H2 pod spodem.

Dodano po 8 [minuty]:

I jeszcze płytka z której został wylutowany ten element. Identyfikacja elementu (Dioda/Tranzystor) na podstawie zdjęcia - Oznaczenie W60 70H2
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20247226
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6564
    Ani dioda ani tranzystor ale układ scalony a konkretnie stabilizator. Masz oznaczenie IC oraz masę, wejście i wyjście. Jeżeli jeden jest sprawny identyczny wystarczy doświadczalnie zmierzyć wartość napięcia stabilizacji i po problemie.
    Identyfikacja elementu (Dioda/Tranzystor) na podstawie zdjęcia - Oznaczenie W60 70H2
  • REKLAMA
  • #3 20247266
    kroplewski1
    Poziom 2  
    Podpowiedz mi proszę jak to zmierzyć, bo ja zielony jestem.

Dodano po 10 [minuty]:

Czyli muszę podpiąć płytkę do urządzenia i sprawdzić napięcia na tym działającym. A późnie jak i gdzie szukać zastępnik do niego ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20247292
    DiZMar
    Poziom 43  
    IC to wylutowany sprawny układ
    Identyfikacja elementu (Dioda/Tranzystor) na podstawie zdjęcia - Oznaczenie W60 70H2
    Podaj wynik pomiaru.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 20247385
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6461
    Tylko skoro to regulatory napięcia, to raczej, nie będą to 2 takie same regulatory... ten wylutowany ma takie samo oznaczenie jak ten na płycie?
  • Pomocny post
    #7 20247539
    DiZMar
    Poziom 43  
    __Grzegorz__ napisał:
    To są hallotrony.
    Ew560 na Google zwraca obrazki z oznaczeniami w60...

Np.
    https://m.pl.aliexpress.com/item/831679049.html?gatewayAdapt=gloPc2polMsite

Pod tym linkiem na laptopie.
    Przepraszamy, ta strona jest niedostępna, ale sprawdź nasze inne strony, które są równie świetne.
    Na smartfonie już
  • #8 20574456
    kroplewski1
    Poziom 2  
    Kolega z forum podpowiedział mi co to za element o który pytałem. To był na zdjęciu stabilizator napięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał identyfikacji elementu elektronicznego na podstawie zdjęcia, który miał oznaczenie W60 70H2 i był uszkodzony. Odpowiedzi wskazały, że jest to stabilizator napięcia, a nie dioda ani tranzystor. Użytkownik został poinstruowany, jak zmierzyć napięcie stabilizacji na działającym układzie oraz jak znaleźć zamiennik. Pojawiły się również sugestie dotyczące innych typów elementów, takich jak hallotrony, ale ostatecznie potwierdzono, że chodziło o stabilizator napięcia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA