logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Tplink WR841N - Spowolnienie prędkości po jakimś czasie.

zenon003 22 Paź 2022 13:46 441 10
  • #1 20247545
    zenon003
    Poziom 6  
    Ocena: 79
    Witam. Mam pewien problem z działaniem sieci wifi w domu. Posiadam internet radiowy. Router jest wpięty do zasilacza POE. Z zasilacza POE idzie kabelek do gniazda WAN w routerze, a do jednego z 4 gniazd LAN jest podpięty komputer. Właśnie na owym komputerze nie ma żadnych problemów. Nie zależnie od czasu działania prędkość się nie zmienia. Problem jest tylko po wifi. Po podłączeniu go do zasilania przez około godzinę prędkość na telefonach i laptopach jest w granicach maksymalnej prędkości jako gwarantuje dostawca. Po jakiejś godzinie prędkość spada o połowę, a nawet sporo poniżej 1Mb/s. Najpierw przeszedłem do zresetowania urządzenia i ponownej konfiguracji. Niestety efekt ten sam. Następnie router zabrałem do siebie od znajomego, a jemu dałem innego tplinka, który u mnie działa normalnie. Nie resetowałem go wtedy. Okazuje się, że router u mnie działa poprawnie, a ten sam problem pojawił się u niego na moim routerze. U znajomego jest dodany wzmacniacz sygnału, ale problem występował po resecie routera oraz jego nowej konfiguracjo i na ten czas wzmacniacz był odłączony całkowicie od sieci na kilka godzin. Problem spadku transferu sieci po kablu na komputerze nie występuje. Co można zmienić w tym przypadku? Kanały wifi?
  • Pomocny post
    #2 20247561
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1145
    Tak przypuszczam że kanały Wi-Fi. U mnie zatelefonowałem do operatora kablowego, sprawdził i stwierdził że w okolicy jest walka o Kanały Wi-Fi.
    Przeszedłem na kabel i mam spokój. tylko nie każdy może przejść na kabel.
    Walka nie miała wpływu na transmisję do TV, smartfonu. Tylko laptopa.

Dodano po 59 [minuty]:

Możesz sam stwierdzić czy w okolicy (u mnie blok) czy jest dużo operujących po Wi-Fi.
  • #3 20247631
    zenon003
    Poziom 6  
    krzysiozak napisał:
    Możesz sam stwierdzić czy w okolicy (u mnie blok) czy jest dużo operujących po Wi-Fi.

To jest domek jednorodzinny. Dodatkowo koniec wsi. Realnie to mój laptop złapał szczątkowy sygnał wifi sąsiada oddalonego o około 100m. Nie ma innych sieci.
  • Pomocny post
    #4 20247644
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1145
    Jeśli zainstalujesz kabel skrętkę, to sto metrów jest w sam raz na skrętkę,
    Skrętka 100 metrów musi zapewniać, a więcej pociągnie, ale nie jest gwarantowane.
  • Pomocny post
    #5 20247645
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5363
    zenon003 napisał:
    Co można zmienić w tym przypadku? Kanały wifi?

zenon003 napisał:
    Następnie router zabrałem do siebie od znajomego, a jemu dałem innego tplinka, który u mnie działa normalnie. Nie resetowałem go wtedy. Okazuje się, że router u mnie działa poprawnie, a ten sam problem pojawił się u niego na moim routerze

Wskazuje to na jakąś wadę routera - można się bawić w szukanie serwisu, ale za przysłowiowe 100 zł można kupić nowy router.
  • #6 20247649
    zenon003
    Poziom 6  
    KOCUREK1970 napisał:
    Wskazuje to na jakąś wadę routera - można się bawić w szukanie serwisu, ale za przysłowiowe 100 zł można kupić nowy router.
    Mój router, którego używałem na co dzień wykazuje ten sam problem. Wziąłem jego router do siebie i używam go kilka dni. Nie ma problemów. To mnie dziwi. Po kablu nie ma problemów.
  • Pomocny post
    #7 20247653
    KOCUREK1970
    @zenon003
    Może już umierać/przegrzewać się tor radiowy.
  • #8 20247666
    zenon003
    Poziom 6  
    Źle to opisałem. Napisałem, że "Mój router, którego używałem na co dzień wykazuje ten sam problem." Wykazuje problem, ale tylko u niego. U mnie oba routery działają bez najmniejszego problemu.
  • Pomocny post
    #9 20247789
    KOCUREK1970
    zenon003 napisał:
    Wykazuje problem, ale tylko u niego. U mnie oba routery działają bez najmniejszego problemu.

Nic z tego co piszesz nie rozumiem...

Swój router zabrałeś do znajomego - czy u znajomego ten router też ma problem?
    Router, który używa znajomy (nie ten od Ciebie), zabrałeś do siebie - czy wtedy też jest problem?
  • #10 20247812
    zenon003
    Poziom 6  
    Swój router który działa u mnie bez problemowo ma spowolnienie internetu po wifi po jakimś czasie, gdy go zabrałem do znajomego i tam podłączyłem. Powiedzmy, że w ciągu godziny. Router znajomego który też ma to spowolnienie po wzięciu do mnie działa normalnie już do tygodnia. Myślałem od początku, że problem leży w routerze, ale skoro dzieje się coś takiego problem jest chyba w czymś innym.
  • #11 20937359
    zenon003
    Poziom 6  
    Zmiana dostawcy i wymiana wszystkich urządzeń wraz z okablowaniem załatwiła problem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z routerem Tplink WR841N, który po godzinie pracy na Wi-Fi znacząco spowalnia prędkość internetu, podczas gdy po kablu prędkość pozostaje stabilna. Po przetestowaniu routera u znajomego, problem występuje tylko w jego sieci, co sugeruje, że przyczyna może leżeć w konfiguracji lub warunkach sieciowych, a nie w samym urządzeniu. Użytkownicy sugerują sprawdzenie kanałów Wi-Fi oraz możliwość przegrzewania się toru radiowego. Ostatecznie, zmiana dostawcy internetu oraz wymiana sprzętu rozwiązały problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA