logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

audi a6 c7 - Nowy prosotwnik nie ładuje akumulatora

mariusz198787 24 Paź 2022 10:44 3174 10
  • #1 20250454
    mariusz198787
    Poziom 10  
    Dzień dobry,

Rozładował mi się akumulator i chciałem go naładować. Po podłączeniu prostownika est 305 pokazuje mi że faktycznie zaczyna ładować (włacza się alarm w samochodzie), ale zaraz potem, po mimo zmiany natężenie pokrętłem, wartość napięcia rośnie do 17V a natężenie spada do 0A. I teraz za bardzo nie wiem o co chodzi. Czy coś jest z prostownikiem nie tak, czy ja coś źle robię?

Moderowany przez CameR:

Dodałem zdjęcie

• #2 20250471
    tomtim123
    Poziom 37  
    Ocena: 757
    Jak podpinasz prostownik, to nie zdejmujesz jednej klemy z akumulatora ?
    Jesteś ryzykant. :-)
  • #3 20250774
    mariusz198787
    Poziom 10  
    Podłączam przewody prostownika bezpośrednio tak jak w instrukcji:

wiec chyba ok.
  • #5 20251774
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2094
    Powyżej 16V możesz tam narobić bałaganu.
  • #6 20251785
    sandokan7
    Poziom 19  
    Ocena: 61
    mariusz198787 napisał:
    Podłączam przewody prostownika bezpośrednio tak jak w instrukcji:

wiec chyba ok.

O ile dobrze pamiętam, to te przyłącza pod maską służą do awaryjnego uruchamiania auta.
    Wyciągnij akumulator z auta i porządnie naładuj, potem ew. programowanie do instalacji.
  • #7 20251790
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2027
    mariusz198787 napisał:
    ale zaraz potem, po mimo zmiany natężenie pokrętłem, wartość napięcia rośnie do 17V
    Jakim cudem tak szybko?
    Ten prostownik nie jest przeznaczony doładowania akumulatora podłączonego do instalacji w samochodzie.
  • #8 20251984
    mariusz198787
    Poziom 10  
    @freebsd a możesz wskazać taki prostownik?
  • #9 20252018
    freebsd
    Poziom 42  
    Gdy nie odłączam akumulatora od auta, to ładuję takim prostownikiem, którego napięcie nie przekracza 14,7 V.
    Ja używam np.:
    - Prostownik/zasilacz Z-3. Kupiony dawno temu, teraz coś podobnego sprzedają pod nazwą R10 (ZP-3).
    - Zasilacz laboratoryjny w trybie stałego napiecia.
    - Chiński tani prostownik z Allegro, ale w trybie smart, gdyż wtedy nie przekracza ww. napiecia. Żółte, blaszane obudowy. Badziew i taniocha, ale działa.
    - Ostatnio nawet ładowałem najtańszym transformatorowym urządzeniem, ale kontrolowałem napięcie multimetrem i trwało to tylko kilka godzin (awaryjnie musiałem podładować). Urządzenie transformatorowe zapewniło mi rozpoczęcie lądowania przy niskim napięciu akumulatora (w sumie, to nie miałem nic innego pod ręką :-) ).

Możesz zainteresować się urządzeniami NOCO, CTEK - ja ich nie mam, tylko o nich czytałem.
    Szczególnie CTEK'ki w tym kraju cieszą się popularnością do "podtrzymania naładowania".

Takie ładowanie w samochodzie stosuję dosyć często, ale dwa razy w roku staram się odłączyć akumulator i naładować go porządnie. Zazwyczaj ładuję wtedy przez całą noc.
    Zwróć uwagę jaki masz akumulator w samochodzie, by dostosować ładowanie do jego typu.

Jeżeli akumulator rozładował się bardzo mocno, to elektroniczne prostowniki mogą nie rozpocząć ładowania.
    Ładowanie w samochodzie powoduje, że przez inne odbiorniki tryby automatyczne w prostowniku mogą źle działać.

Jeżeli masz głęboko rozładowany akumulator i podłączyłeś prostownik w samochodzie, to kolejne moduły elektroniczne mogą się uruchamiać, ale wtedy mogą pobierać większe natężenie, niż zapewnia prostownik. Wtedy zadziała zabezpieczenie w prostowniku i się wyłączy lub przepali sie bezpiecznik. Np. zdradliwy może być pobór prądu przez centralny zamek.
  • #10 20253544
    sandokan7
    Poziom 19  
    Ocena: 61
    Widziałem już ponad 20 lat temu na pewnym pokazie sprzętu, między innymi urządzenie służące do podtrzymania stanu naładowania akumulatora, który nie jest używany - poprzez zastosowanie tzw. mikroładowania, czyli ładowania akumulatora małym prądem nie powodującym efektu gazowania elektrolitu.
  • #11 20253705
    freebsd
    Poziom 42  
    sandokan7 napisał:
    Widziałem już ponad 20 lat temu na pewnym pokazie sprzętu, między innymi urządzenie służące do podtrzymania stanu naładowania akumulatora, który nie jest używany - poprzez zastosowanie tzw. mikroładowania, czyli ładowania akumulatora małym prądem nie powodującym efektu gazowania elektrolitu.
    Takich urządzeń na rynku jest cała masa, często tanich chińczyków. Wystarczy by kontrolowane napiecie ładowania nie powodowało nadmiernego gazowania.
    Generalnie można ładować wieloma urządzeniami: https://youtu.be/2SATQF0X7_0 :-D

Tu jednak nie chodzi o efekt podtrzymania, tylko ładowanie analogiczne do ladowania akumulatora w samochodzie wykonywanego przez alternator:
    https://youtu.be/toO9AqNrYds
    https://youtu.be/TN1piznOruE

Ostatnio w samochodzie, bez odpinania klem, akumulator ładowałem za pomocą: https://youtu.be/58fCh8wl6dE
    Jednak bezpośrednio po rozładowaniu użyłem https://youtu.be/xSfCopm-tko Użyłem go głównie dlatego, że innego nie miałem. Ładowałem nim do napiecia 12,5 V - co kontrolowałem podłączonym multimetrem. Ten najprostszy prostownik ma niejako przy okazji możliwość lądowania głęboko rozładowanego akumulatora. Zazwyczaj prostowniki elektroniczne, jak np ten https://youtu.be/zah4YlTWtj4 nie rozpoczną ładowania tak mocno rozładowanego akumulatora.
    Jednak prostownik elektroniczny, który nie przekracza napiecia powodującego nadmierne gazowanie, posiada odpowiednio dużą wydajność prądową, a napiecie ładowania przy okazji nie przekracza napięcia zalecanego dla instalacji samochodowej jest najłatwiejszy w użyciu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z ładowaniem akumulatora w Audi A6 C7 przy użyciu prostownika EST 305, który po początkowym ładowaniu szybko zwiększa napięcie do 17V, a natężenie spada do 0A. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny problemu, w tym sprawdzenie stanu zacisków akumulatora oraz użycie prostowników o niższym napięciu, nieprzekraczającym 14,7V. Użytkownicy polecają także odłączenie akumulatora od instalacji samochodowej przed ładowaniem oraz zwracają uwagę na ryzyko uszkodzenia akumulatora przy zbyt wysokim napięciu. Wskazano na alternatywne prostowniki, takie jak Z-3 (R10) oraz urządzenia NOCO i CTEK, które są popularne do podtrzymywania naładowania akumulatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA