logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zarządzanie aktualizacjami w Windows 10 Pro: porady i opcje konfiguracji

mobo 24 Paź 2022 16:11 444 6
REKLAMA
  • #1 20251011
    mobo
    Poziom 13  
    Ocena: 33
    Ludzie ;-) powiedzcie mi jak zapanować nad aktualizacjami w Windows 10? Jestem świeżym użytkownikiem Win 10 Pro i nie wiem jak aktualizacjami sterować. Np nie chcę ich teraz pobierać ale Microsoft wie lepiej za mnie i się pobierają.
    Powyłączałem wszystkie ptaszki w Windows update a właśnie widzę że pobiera się jakaś zbiorcza aktualizacja. Nie widzę żadnych innych opcji żebym mógł sterować tym procesem. :crazyeyes:
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20251030
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2340
    https://learn.microsoft.com/en-us/windows/deployment/update/waas-wufb-group-policy

Początek artykułu tłumaczy jak wejść w zasady grupy.
    Sekcja "I want to manage when devices download, install, and restart after updates" tłumaczy zmianę opcji odpowiedzialnych za automatyczne pobieranie i instalowanie aktualizacji.

Później będę przy PC i jak to będzie problem z angielskim to wytłumaczę jak to zrobić w polskiej wersji (nazwy się będę różniły).
  • REKLAMA
  • #3 20251032
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 20251088
    mobo
    Poziom 13  
    emarcus napisał:
    Jedyny powód dla którego ktoś potrzebowałby wyłączyć aktualizację to posiadanie pirackiej (kradzionej w świetle prawa) versji instalacyjnej systemu operacyjnego.

Czy to jest właśnie twój powód?

Panie Piracie, ludzie mogą mieć 1000 powodów dlaczego czegoś nie chcą.
    1. Nie chcę żeby w tej chwili update zajmowały mi łącze a chcę żeby pobrały się jak jestem za domem.
    2. Wole nie pobierać najnowszych bo nie raz coś świeże updaty w Windowsach napsuły choć nie wiem jak obecnie to w win10 wygląda.

Jak ktoś idzie z łomem to włamywacz bo po co niesie łom.

Dodano po 45 [minuty]:

sylweksylwina napisał:
    https://learn.microsoft.com/en-us/windows/deployment/update/waas-wufb-group-policy

Początek artykułu tłumaczy jak wejść w zasady grupy.
    Sekcja "I want to manage when devices download, install, and restart after updates" tłumaczy zmianę opcji odpowiedzialnych za automatyczne pobieranie i instalowanie aktualizacji.

Później będę przy PC i jak to będzie problem z angielskim to wytłumaczę jak to zrobić w polskiej wersji (nazwy się będę różniły).

Spoko Sylwek nie wiedziałem że to w zasadach grupy się ustawia.
  • REKLAMA
  • #5 20251206
    marc811
    Poziom 15  
    Ocena: 39
    jak miałeś wersje 1702 coś tam a nie robiłeś uaktualnienia nie mogłeś juz ponownie za instalować coś porobili że nawet 1906 nie chciał się uaktalniać czyli lepiej być na bieżąco więc lepiej instalować aktalizacje
  • #6 20251232
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    Ocena: 239
    emarcus napisał:
    mobo napisał:
    Ludzie ;-)

Jedyny powód dla którego ktoś potrzebowałby wyłączyć aktualizację to posiadanie pirackiej (kradzionej w świetle prawa) versji instalacyjnej systemu operacyjnego.
    Czy to jest właśnie twój powód?
    e marcus

Szanowny Kolego,
    w lutym 2020r. od polskiego dystrybutora wyżebrałem pełną wersję oprogramowania o normalnej wartości ok. 10.000 ojro netto (na 3 miesiące).

Program byl zabezpieczony licencją elektroniczną generowaną na podstawie numeru HWID. Jakbyś nie wiedział: 1 licencja = tylko jeden komputer.

Kilka dni po otrzymaniu licencji byla slynna aktualizacja Win10 ktora wy****liła w kosmos wiele komputerów na świecie (BSOD itp.). Jedyne proste wyjscie to przeinstalowanie systemu.

Po zrobieniu restore z backupu licencja nie zadzialala. Po postawieniu nowego systemu licencja nie zadzialała.

Zwrocilem sie do dystrybutora z prosba o nową licencję. Dystrybutor-ugodowa firma (wiadomo) powiadomila mnie, ze oni chetnie by pomogli ale producent im pokazał środkowca.

Handlowiec z tej firmy (takze szkoleniowej (wykorzystuja takie same licencje elektroniczne) powiedzial mi, ze oni wszystkie komputery mają nie tylko odłaczone od sieci ale takze aktualizacje Win10 sa na sztywno wylaczone.

Od tego dystrubutora dostalem podobna licencje na inny soft i zrobilem tak jak oni. W dodatku modlilem sie, zeby cos mi nie padlo w kompie bo kazda zmiana sprzetu powodowala, ze licencja zdychala.

Oczywiscie na VMWare nie mozna bylo odpalic softu bo instalator robil papa.

Wszystko jasne?
  • #7 20251236
    mobo
    Poziom 13  
    Rozumiem że jak wybiorę tę opcję to Windows pobierze dopiero jak zrobię to manualnie?

2 = Powiadom przed pobieraniem i instalowaniem dowolnych aktualizacji.

Gdy system Windows znajdzie aktualizacje odpowiednie dla tego komputera, użytkownicy zostaną powiadomieni o tym, że aktualizacje są gotowe do pobrania. Po przejściu do usługi Windows Update użytkownicy będą mogli pobrać i zainstalować dostępne aktualizacje.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy Windows 10 Pro poszukują sposobów na zarządzanie aktualizacjami systemu, aby uniknąć automatycznego pobierania i instalacji. Wskazówki obejmują korzystanie z zasad grupy, które pozwalają na kontrolowanie, kiedy urządzenia pobierają, instalują i restartują się po aktualizacjach. Użytkownicy podkreślają, że istnieją różne powody, dla których mogą chcieć opóźnić aktualizacje, takie jak oszczędzanie pasma internetowego lub obawy o stabilność nowych aktualizacji. Warto również zauważyć, że niektóre aktualizacje mogą powodować problemy, jak BSOD, co skłania do wyłączania automatycznych aktualizacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA