logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka i suszarka osobno czy pralkosuszarka? Porady, modele i ceny dobrej jakości sprzętów

_d0mis 24 Paź 2022 17:42 2769 21
REKLAMA
  • #1 20251130
    _d0mis
    Poziom 3  
    Dzień Dobry, poszukuje opinii odnośnie zakupu sprzętów z tematu.
    Warto kupić pralkosuszarke w jednym czy lepiej zainwestować w oba sprzęty osobno?

Równocześnie proszę o sugestie jaki sprzęt wybrać, model itp oczywiście niewygórowane cenowo. Żeby trochę posłużył sprzęt przy jednoczesnej fajnej cenie.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 20251143
    Air_Force
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    Dołączam się do pytania.
    Zauważyłem następujące cechy sprzętu:
    Pralkosuszarka wagowo pierze więcej niż suszy.
    Suszarka ma pompę ciepła co zmniejsza zużycie prądu.
    Uważam jeszcze, że suszarka jest bardzo głośna. Nie wiem jak jest z ps.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 20251185
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1575
    Oczywiście, w każdym wypadku kiedy jest miejsce lepszym rozwiązaniem jest pralka + suszarka :)

Pralko - suszarka jest trochę ułomnym tworem. Do chłodzenia kondensatora pobiera wodę + nie widziałem jeszcze takiej z pompą ciepła.
  • #4 20251389
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6872
    Tylko i wyłącznie jako dwa osobne urządzenia.
  • #5 20251457
    viktor1950
    Poziom 30  
    Ocena: 368
    Tylko 2 urządzenia, nawali Tobie suszarka w pralko-suszarce to jesteś ugotowany, nic nie działa a tak jak masz dwa to możesz dalej prac.
  • REKLAMA
  • #6 20251460
    AsReeX
    Poziom 40  
    @mrice Powiem, Ci że kiedyś widziałem wynalazek Boscha - pralko suszarka z kondensatorem, jak w zwykłej suszarce (tyle że z grzałką, bez heat pump).
  • #7 20251480
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2025
    mrice napisał:
    Tylko i wyłącznie jako dwa osobne urządzenia
    Podpisuję sie pod tym.
  • #8 20251539
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1110
    AsReeX napisał:
    nie widziałem jeszcze takiej z pompą ciepła.
    A ja mogę zobaczyć jak zejdę do piwnicy - są/były dostępne dwa modele w zasadzie identyczne poza wystrojem panelu sterowania - AEG i Electrolux.
    Mam ponad rok (to stosunkowo mało) i na razie nie ma problemów. Jednak ja załadujesz max do suszenia (6kg) i są tam duże ubrania (np bluzy albo ręczniki) to rzeczy są niedosuszone.
  • #9 20251549
    AsReeX
    Poziom 40  
    @stachu_l Jest taki wynalazek, ale jak to się będzie spisywać? xD Ciekawe jak została rozwiązana kwestia smarowania sprężarki rotacyjnej w tej pozycji?

Pralka i suszarka osobno czy pralkosuszarka? Porady, modele i ceny dobrej jakości sprzętów
  • #10 20251555
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1110
    AsReeX napisał:
    Ciekawe jak została rozwiązana kwestia smarowania sprężarki rotacyjnej w tej pozycji?
    Nie wiem ale jak się zepsuje to sprawdzę :-).
  • #11 20251624
    mrice
    Moderator AGD
    AsReeX napisał:
    @mrice2 Powiem, Ci że kiedyś widziałem wynalazek Boscha - pralko suszarka z kondensatorem, jak w zwykłej suszarce (tyle że z grzałką, bez heat pump).

Nie przypominaj mi nawet tego diabła, z trzy razy zdarzyło mi się w tym łożyska robić.

stachu_l napisał:
    Jednak ja załadujesz max do suszenia (6kg) i są tam duże ubrania (np bluzy albo ręczniki) to rzeczy są niedosuszone.

To po części najpewniej efekt średnicy bębna, suszarki typowe coby nie owiedzieć mają średnicę dużo większą i ciuchom łatwiej się przerzucać.
    Nie pomnę o blokowaniu urządzenia na min. 3 godziny.
  • #12 20280746
    marcin.dtr
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    To ja podbijam temat.
    Moja pralka AEG L60260SLP po 9 latach wyzionęła ducha. Szukam nowej pralki i gdybym tylko miał miejsce to bym szukał osobno pralki i osobno suszarki ale niestety nie mam tyle miejsca. Zatem mocno zastanawiam się nad tym aby pozbyć się wilgoci w domu z prania i potykania się i suszarkę z ubraniami poprzez zakup suszarko-pralki. Z góry odrzucam Miele i itp za kilka tysięcy złotych. Liczę się z większym zużyciem prądu i wody i zastanawiam się nad bardziej budżetowymi urządzeniami jak:
    - LG F2DV5S8S0
    - Samsung AddWash WD8NK52E0ZW
    - Samsung EcoBubble Slim WD8NK52E0AW
    - Candy Smart Inverter CSWS596TWMCE/1-S
    - Samsung WD10T534DBE

Atutem też byłby sprzęt w miarę płytki tak do 50cm.

Co o tych modelach sądzicie?
  • #13 20280791
    mrice
    Moderator AGD
    marcin.dtr napisał:
    Co o tych modelach sądzicie?

Nic ciekawego, zreszta pralkosuszarka już jest niczym ciekawym.
    Candy to niska półka jakościowa, można o nich powiedzieć tyle, że są.
    LG w ostatnich latach też podupadło i szału już nie robi.
    Samsungi zaś nagminnie sypią się z elektroniką.

Poza tym pralkosuszarki z natury muszą mieć do suszenia około połowy wsadu tego co by się prało normalnie, bo inaczej nie wysuszą, przeciętie cykl trwa ok 4 godzin, a z relacji posiadaczy, regularnie miętolą pranie tak, że niemal i skarpetki trzeba prasować.

Pralkosuszarka to jak połączenie małego Smarta z autem dostawczym :lol:
  • #14 20280814
    marcin.dtr
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Tak, zdaję sobię sprawę że te połączenie nie jest idealne i jakie są minusy. Jednak nie mam jak postawić dwóch sprzętów.
    Czy ktoś z Was miał jednak do czynienia z pralko-suszarkami w jakiś sensownych pieniądzach?
  • #15 20280834
    skryn
    Specjalista AGD
    Ocena: 1008
    mrice napisał:
    Tylko i wyłącznie jako dwa osobne urządzenia.

Koniec, kropka i Amen!
    Co tutaj ja mam się wypowiadać? Za dużo kasy macie? Wody zimnej z pięćdziesiąt litrów na jeden cykl suszenia (sic!). Rozrzutność? A co, mam gest. Mam kasę, to kupuję sobie pralkolokówkę.
    To kupujcie sobie urządzenia pięć w jednym, włącznie z prasowaniem i układaniem w szafie na kant. Tylko nie zapomnijcie o odpowiedniej apce... :(
    Ja pikolę, co internety robią z mózgów obywateli...
    Sklepy idiotycznie łupią nieświadomych ludków, co łykają szprotki, jak małe pelikany...
    Am.
  • #16 20280836
    mrice
    Moderator AGD
    Jako tako jeszcze dają radę sprzęty z stajni Boscha i Electroluxa. Nie mniej nie licz na jakąś wybitną jakość susznia.
    Ja na twoim miejscu robił bym stójkę na uszach by jednak gdzieś wstawić osobną suszarkę.
    Ja prywatnie suszarkę mam w korytarzu, mój dobry kolega w akcie desperacji wstawił ją do kuchni. Bywali i tacy co mieli mały pokój służący za graciarnię i tak wstawiali suszarki. Teraz dopiero co naprawiałem u klienta suszarkę która stała w szafie w sypialni. Plus jest taki, że suszarka potrzebuje tylko gniazdko eektryczne do szczęścia.
  • REKLAMA
  • #17 20280846
    skryn
    Specjalista AGD
    Ocena: 1008
    mrice napisał:
    Jako tako jeszcze dają radę sprzęty z stajni Boscha i Electroluxa. Nie mniej nie licz na jakąś wybitną jakość susznia.
    Ja na twoim miejscu robił bym stójkę na uszach by jednak gdzieś wstawić osobną suszarkę.
    Ja prywatnie suszarkę mam w korytarzu, mój dobry kolega w akcie desperacji wstawił ją do kuchni. Bywali i tacy co mieli mały pokój służący za graciarnię i tak wstawiali suszarki. Teraz dopiero co naprawiałem u klienta suszarkę która stała w szafie w sypialni. Plus jest taki, że suszarka potrzebuje tylko gniazdko eektryczne do szczęścia.

Maros, po ciul się tu produkujesz, jak obywatel łupiony reklamami i i tak zrobi to, na co ich złupią markety AGD... :(
    Niewielu mądrych ludzi lubi czytać ze zrozumieniem takie forum, jak to i liczyć własne pieniądze.
  • #18 20290229
    piokrza
    Poziom 27  
    Ocena: 188
    Ja mam pralko-suszarkę LG F2J6HM0W od 3 lat i nie polecam. Teraz zaczęła wydawać dziwne dźwięki podczas prania i obrotów w lewo coś trzeszczy - zajrzałem od tyłu i oba teleskopy są pordzewiałe, nie mam pojęcia od czego. Nie wiem czy to jest przyczyną, czy może już łożysko? Pranie robię może 4-5 w miesiącu. Moja pralko-suszarka suszy inaczej niż osobna suszarka, którą miałem wcześniej bo dużo wyższą temperaturą, właściwie bez możliwości obniżenia. W programie delikatnym nie widzę różnicy, też mocno je nagrzewa. Ubrania się kurczą, mocno miętolą i cały pył na nich zostaje bo nie ma filtra jak osobna suszarka. Zużycie prądu i wody na suszenie jest zaskakująco niskie, bo w eko to około 1,5kWh i 9L, ale co z tego jeśli właściwie nadaje się tylko do ręczników i pościeli. Ja używam tej opcji tylko do awaryjnego podsuszenia ubrań. Drugi raz bym nie kupił, chyba że taką z pompą ciepła i filtrem kłaczków, jak ma AEG/Electrolux i LG Signature
  • #19 20290740
    mrice
    Moderator AGD
    piokrza napisał:
    Ja używam tej opcji tylko do awaryjnego podsuszenia ubrań.

I to jest coś, co twierdzi 90% moich klientów posiadajacych pralkosuszarkę.
  • #20 20324228
    krasnoludka
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Miałam i razem i oddzielnie.
    Razem do kitu
    Oddzielnie super sprawa. Mam najprostsza suszarkę elektrolux i nie wyobrażam sobie bez niej zycia
  • #21 20388825
    sq2fog
    Poziom 2  
    Witam, ktos może użytkuje Samsunga wd8nk52e0zw. Podczas cyklu suszenia urządzenie wyje...

Oczywiście reklamacja do sklepu poszła. Ale jestem ciekawy czy to ten egzemplarz czy tak maja wszystkie...
  • #22 20388863
    mrice
    Moderator AGD
    Sorry, ten filmik można sobie wsadzić wiadomo gdzie. Urządzenia mobilne mocno zniekształcają dźwięki i po filmiku ciężko się odnieść. Choć ja stawiam, że jest wszystko ok.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat zakupu pralki i suszarki osobno w porównaniu do pralkosuszarki. Użytkownicy wskazują, że lepszym rozwiązaniem są dwa oddzielne urządzenia, ponieważ pralkosuszarki często mają ograniczenia w wydajności suszenia, a ich awarie mogą prowadzić do braku możliwości prania i suszenia jednocześnie. Wspomniano o problemach z jakością pralkosuszarek, takich jak głośność, niewystarczające suszenie dużych ubrań oraz wyższe zużycie wody i energii. Użytkownicy polecają modele od marek takich jak AEG, Electrolux, LG i Samsung, ale zwracają uwagę na ich różną jakość. W szczególności, pralkosuszarka LG F2J6HM0W została skrytykowana za problemy z trwałością i efektywnością suszenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA