logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przyłączenia agregatu jednofazowego Daewoo 6500E 5500W do instalacji domowej.

elektron56 28 Paź 2022 14:57 1539 8
REKLAMA
  • #1 20256919
    elektron56
    Poziom 19  
    Ocena: 76
    Interesuje mnie podłączenie agregatu jednofazowego. Agregat Daewoo 6500E 5500W wyjście 32A. Jak na foto. Obecnie mam starą instalacje TN-C, czyli 3 fazy i PEN nie rozdzielony. Rozumiem, że mogę to rozdzielić na PE i N jak na rysunku. Czy jest inna możliwość i czy ten układ podłączenia agregat jest ok? Czy muszę zastosować ogranicznik przepięć 4+0, czy można inny? Byłbym wdzięczny za jakiś schemat, jakieś opinie i uwagi.
    Załączniki:
    • Przyłączenia agregatu jednofazowego Daewoo 6500E 5500W do instalacji domowej. zestaw_agregat_prdotwrczy_daewoo_gda_6500e_5500W.jpg (227.19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Przyłączenia agregatu jednofazowego Daewoo 6500E 5500W do instalacji domowej. Bez tytułu10.jpg (252.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 20257867
    bambus94
    Poziom 34  
    Ocena: 711
    Ograniczniki tak czy siak powinny się znaleźć w rozdzielnicy.
    Jak zrobisz rozdział PEN to wtedy już sieć TN-C-S, więc ja bym proponował ograniczniki 3+1.

Jesteś pewien że ten agregat ma uziemiony punkt neutralny?

Dlaczego na schemacie napisałeś "nie ma różnicówek"? Przecież to jest element który musi być w instalacji odbiorczej, a zasilanie z agregatu nic tego nie zmienia.
    Taka płyta indukcyjna która w powszechnym przekonaniu jest 3F tak naprawdę w 99,9% przypadków jest 1F, tzn dwa jednofazowe urządzenia w jednej obudowie. I bez problemu można ją zasilić z agregatu 1F. A cała reszta odbiorników 3F to zależy od ich budowy.
  • #3 20258089
    elektron56
    Poziom 19  
    interesuje mnie, czy schemat podłączenia jest poprawny. Jest tyle teorii wokół tego tematu, ze trudno się rozeznać? Co do różnicówek, to sprawa dyskusyjna, mogą być, albo nie. Lepiej jak są. Czy jest ktoś kto znajdzie chwilkę i sprawdzi mi ten schemat podłączenia agregatu???
  • REKLAMA
  • #4 20338223
    elektron56
    Poziom 19  
    Niestety tego agregatu nie da się podłączyć do sieci domowej przez przełącznik. Na przewodzie N pojawi się napięcie niebezpieczne w sieci.
  • #5 20338259
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2834
    bambus94 napisał:
    Taka płyta indukcyjna która w powszechnym przekonaniu jest 3F tak naprawdę w 99,9% przypadków jest 1F, tzn dwa jednofazowe urządzenia w jednej obudowie. I bez problemu można ją zasilić z agregatu 1F.

Ty nie widzisz problemu a ja widzę i to całkiem poważny.
    Zsumuj sobie prąd N przy zasilaniu z 2f oraz w drugim przypadku z zasilania 1f.
    Więc bez zmiany przekrojów przewodów pewnie się nie obędzie.
  • REKLAMA
  • #6 20338267
    elektron56
    Poziom 19  
    Wystarczająco napisałem w ostatnim poście, nie można żadnego agregatu jednofazowego podłączyć przez przełącznik do sieci i kropka. Jest to niebezpieczne dla ludzi którzy pracują na sieci-tam dostana niebezpieczne napięcie po N.
  • REKLAMA
  • #7 20338296
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1138
    elektron56 napisał:
    Wystarczająco napisałem w ostatnim poście, nie można żadnego agregatu jednofazowego podłączyć przez przełącznik do sieci i kropka. Jest to niebezpieczne dla ludzi którzy pracują na sieci-tam dostana pełne napięcie po N.

Pomijając celowość włączenia do instalacji domowej agregatu, nieprawdą jest twierdzenie o pełnym napięciu pojawiającym się na N w sieci przy zastosowaniu przełącznika sieć - agregat.
  • #9 20339040
    elektron56
    Poziom 19  
    Zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o podłączenie agregatu jednofazowego Daewoo 6500E 5500W do instalacji domowej z istniejącą siecią TN-C. Wskazuje na potrzebę rozdzielenia przewodu PEN na PE i N oraz zastanawia się nad zastosowaniem ogranicznika przepięć. Odpowiedzi wskazują na konieczność posiadania różnicówek w instalacji oraz ostrzegają przed niebezpieczeństwem związanym z podłączeniem agregatu przez przełącznik, co może prowadzić do wystąpienia napięcia niebezpiecznego na przewodzie N. Wskazano również na potrzebę zmiany przekrojów przewodów w przypadku zasilania z różnych źródeł. Dyskusja kończy się stwierdzeniem, że podłączenie agregatu jednofazowego do sieci domowej przez przełącznik jest niebezpieczne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA