logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Laptop ASUS TUF DASH15 z i7-11370H i RTX 3060 85w: nie uruchamia się po wymianie pasty termo

Iksuzitam 29 Paź 2022 21:01 1443 14
REKLAMA
  • #1 20258751
    Iksuzitam
    Poziom 3  
    Wymianę pasty wykonałem zgodnie ze sztuką. Wyczyściłem stara starannie nałożyłem nowa (ziarenko grochu). Oczywiście odłączyłem najpierw baterie i przystąpiłem do pracy. Zlo

Złożyłem wszystko tak jak bylo wczesniej. Ibpo prubie uruchomienia na samej baterii nic sie nie dzieje a po podlaczeniu do pradu pojawia sie cos takiego jak na nagraniu...
    Prosze o pomoc.
    Laptop ASUS TUF DASH15
    Intel i7 11370h
    RTX 3060 85w
  • REKLAMA
  • #2 20258755
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15498
    Więc coś źle złożone albo coś zostało uszkodzone.
    Po co pchałeś ręcę do wnętrza w miarę świeżego sprzętu?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 20259090
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 722
    matiszumski napisał:
    Tylko pytanie co uszkodzone ?

Od kiedy pastę daje sie na kości pamięci i cewki ?
    Tam powinny być termopady z resztą widać ich pozostałości zmieszane z pastą
    matiszumski napisał:
    A chciałem wymienic paste bo była już zeschnieta.

W nowym lapku ?
    To nawet jeśli od tego jest gwarancja, teraz nie masz gwarancji i sprawnego laptopa
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 20259227
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 772
    Jeśli jest taka możliwość, spróbuj zresetować BIOS poprzez odłączenie baterii CMOS (o ile ona występuję w tym laptopie).
    Na zdjęciu płyty głównej nie widać jej, możliwe że jest po drugiej stronie. Jeśli nie ma, to oznacza że podtrzymanie BIOS realizowane jest za pomocą głównej baterii.
  • REKLAMA
  • #6 20259304
    sosarek

Poziom 43  
    @ArturJK I co to niby ma dać skoro uszkodził fizycznie sprzęt?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 20259321
    ArturJK
    Poziom 39  
    Gdzie jest napisane/zdiagnozowane że uszkodził go fizycznie? Nałożenie past na cewki to jeszcze nie uszkodzenie, co najwyżej upaćkanie wszystkiego.
  • REKLAMA
  • #8 20259332
    sosarek

Poziom 43  
    @ArturJK A nie wpadłeś na to że pasta może przewodzić elektrycznie?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 20259337
    ArturJK
    Poziom 39  
    Szara? Pierwsze słyszę. Teraz żeby to wyjaśnić należy zapytać autora postu jakiej użył pasy, a nie od razu stawiać diagnozę.
  • #10 20259549
    Iksuzitam
    Poziom 3  
    Zacznijmy od tego że laptopa zaniosę do naprawy. Doszedłem do wniosku co zrobiłem nie tak bo w laptopie narzeczonej zrobiłem i wszystko działało. Pod radiatorem były takie otworki gdzie był kurz i sprężonym powietrzem w nie dmuchałem lecz nie wiedziałem że ta puszka po przechyleniu będzie lac ciekły azot.
    Zauważyłem to dopiero przy jakimś teście.
    Tak na cewki i kości pamięci była nalozona pasta od nowości i miała inna strukturę była bardziej lepka woec jej nie wymieniałem.
    A pasta ktora nałożyłem na GPU i cpu Thermal Grizzly Hydronaut 11.8W/m·K

Dodano po 38 [sekundy]:

A bateri bios nie było gdyby jej szukałem. Nic mechanicznie nie uszkodzone tylko ten azot.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 20259566
    ArturJK
    Poziom 39  
    Pasta którą nałożyłeś nie przewodzi prądu, więc i nie miało co się przez to zepsuć - obalając teorię kolegi powyżej, który sugerował uszkodzenie poprzez pastę. Na cewkach i pamięciach zastosowane były termopady piankowe w takim razie, przypominające strukturą pastę termo.
    Jeśli skropliło Ci się sprężone powietrze, to faktycznie mogło dojść do uszkodzenia w ten sposób. Pozostaje w takim razie serwis.
  • #12 20259581
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 722
    matiszumski napisał:
    Tak na cewki i kości pamięci była nalozona pasta od nowości i miała inna strukturę była bardziej lepka woec jej nie wymieniałem

I po co kłamać ? - widać
    Zepsułeś, ok, zdarza się, jesteś sobie winny, ale na cewki czy pamięci daje się termopady, jeśli się kruszą są do wymiany
    Ty zwyczajnie, dałeś pastę na cewki, pamięci.
    Nie mówię, że to powoduje uszkodzenie, ale mogłeś zwyczajnie się nie uziemić, podczas wymiany, nie odłączyć baterii i już płyta padnie.
    Często robię delle, tam konstrukcje są na tyle mocne, że nawet na podłączanej baterii można wymienić LCD, ramy, dysk i nic się nie stanie. A już np w lenovo nie odpięcie zasilania i wymiana lcd może spowodować zwarcie z reszta zawsze trzeba się z tym liczyć
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 20259582
    Iksuzitam
    Poziom 3  
    ArturJK napisał:
    Pasta którą nałożyłeś nie przewodzi prądu, więc i nie miało co się przez to zepsuć - obalając teorię kolegi powyżej, który sugerował uszkodzenie poprzez pastę.

Dlatego dziękuję za próbę pomocy i laptop musi iść na serwis. Jednak to sprężone powietrze to nie taki dobry gadżet.
    Zamykam temat dzięki :)

Dodano po 7 [minuty]:

Panie Bródka czy jest Pan normalny? Nie potrafi Pan czytać ze zrozumieniem? Ze nic tam nie dawałem. Paste dawałem tylko na procesor i kartę pamięci. Reszta była nie ruszana. Pan Artur dobrze napisał. Polecam udać się do szkoły podstawowej w celu podszkolenia czytania ze zrozumieniem.
  • Pomocny post
    #14 20259603
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z laptopem ASUS TUF DASH15, który nie uruchamia się po wymianie pasty termoprzewodzącej. Wymiana została przeprowadzona zgodnie z zasadami, jednak po złożeniu laptopa nie reaguje na uruchomienie. W dyskusji zasugerowano, że mogło dojść do uszkodzenia sprzętu podczas wymiany, zwłaszcza w wyniku użycia sprężonego powietrza, które mogło skroplić się i spowodować uszkodzenia. Użytkownik przyznał, że pasta termoprzewodząca Thermal Grizzly Hydronaut została nałożona tylko na procesor i GPU, a nie na cewki czy pamięci, które powinny być pokryte termopadami. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na oddanie laptopa do serwisu w celu diagnozy i naprawy.
REKLAMA