logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Agregat inwertorowy a doziemienie jednego z biegunów

sdd 04 Lis 2022 17:11 1251 9
REKLAMA
  • #1 20267838
    sdd
    Poziom 19  
    Ocena: 89
    Nabyłem agregat inwertorowy "Grom" o mocy ok 2 kW. W ramach testów, oprócz testowego obciążenia itd. zmierzyłem napięcie pomiędzy obudową (w tym reprezentującym ją stykiem gniazda Schuko) a każdym z biegunów.

Ku mojemu zdziwieniu i zmartwieniu woltomierz pokazał ok. 115 V, co implikowałoby pewne trudności w pewnym (nie do końca naturalnie na Elektrodzie pochwalanym) sposobie jego wykorzystania...

Ale nie o tym.

W kolejnym testach podłączyłem pomiędzy bieguny a obudowę (reprezentowaną przez styk gniazdka Schuko) "prawdziwą" ok 100 W żarówkę. Nawet nie zajarzyła a silnik agregatu ani o odrobinkę nie zmienił tonu swej pracy. Po kilku takich testach, upewniających mnie, że z żarówką wszystko gra, odważyłem się wreszcie zewrzeć biegun z obudową przez amperomierz. No i nic - na zakresie 20A pokazał jakieś 10 mA. Na zakresie 600 mA pokazał jakieś 100 uA, w dodatku z tendencją malejącą.

O czym świadczy ten potencjał (pardon, różnica potencjałów względem ziemi) 115 V z czego się może brać?

Czy nie będzie problemów, gdy jeden z biegunów zostanie doziemiony (np. PENem) - czy lepiej jednak tego uniknąć (bo można np. uszkodzić inwertor).

Jakieś opinie kolegów?

Obudowa była do testów uziemiona - nie zerem, nie PEN-em, nie N-em tylko uziomem szpilkowym od anteny.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20267855
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 20267861
    sdd
    Poziom 19  
    Koderr napisał:

I dlatego znika przy obciążeniu.

Znaczy się wszystko jest odizolowane, a gdzie izolacja i odstęp tam kondensator...

Wszystko jasne
  • REKLAMA
  • #4 20267865
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 20267882
    sdd
    Poziom 19  
    Bo ja już się bałem (dopóki nie sprawdziłem żarówką a potem amperomierzem), że to jakieś połączenie a la Stany Zjednoczone ;)

Dodano po 5 [minuty]:

A tak w ogóle to martwi mnie tam kompletny brak jakichkowiek widocznych z zewnątrz bezpieczników. Więc zamierzam podłączać go może przez C10 a może lepiej C6 - i tak nie będę go dociążał na full. Zastanawiam się też, czy nie dać jakiejś róznicówki - np. na wejściu 100 mA - (w zasilanych obwodach i tak będą róznicówki 30 mA).
  • #6 20267901
    Tomasz Lew
    Poziom 22  
    Ocena: 190
    sdd napisał:
    Czy nie będzie problemów, gdy jeden z biegunów zostanie doziemiony (np. PENem) - czy lepiej jednak tego uniknąć (bo można np. uszkodzić inwertor).

Jakieś opinie kolegów?
    A co na to instrukcja agregatu? Większość zabrania uziemiania uzwojeń prądnicy ze względów bezpieczeństwa, a podłączając agregat do sieci muszą być od niej odizolowane wszystkie czynne części agregatu czyli oba bieguny gniazda. Jeśli masz instalację TN-C (dwuprzewodową), to nie możesz rozłączać PEN bo pełni też funkcję ochronną. Agregat można wpiąć po podziale PEN, tam gdzie instalacja jest już trzyżyłowa i można rozłączyć i L i N nie rozłączając PE
  • #7 20267919
    sdd
    Poziom 19  
    Tomasz Lew napisał:
    tam gdzie instalacja jest już trzyżyłowa i można rozłączyć i L i N nie rozłączając PE

Zdaję sobie z tego sprawę i wiem już jak to zostanie rozwiązane.
    Po prostu wiadomo, że póki ten sprzęt jest sprawny, to doziemienie jednego z uzwojeń nic nie zmieni, no ale wiadomo, że mamy pewne prawdopodobieństwo, że coś się uszkodzi i jeden z biegunów połączy się z wyniku tego z obudową.

Przy maksymalnie "prawilnym" użytkowaniu takie uszkodzenie pewnie spowoduje niewielkie szkody, a przy doziemieniu mamy loterię - albo nic, albo wielkie bum na 230 V.

Dodano po 5 [minuty]:

A co do instrukcji, to jest nadzwyczaj liberalna ("unikaj podłączania do gniazd 230V instalacji domowej podczas zaniku prądu w sieci elektrycznej" ;)

Toć to już nawet w Smienie 8M radziecki producent surowo zabraniał rozbierania (czy nawet dotykania palcami) obiektywu... - ciekawe ilu za to wysłali do Łagru? ;)
  • #8 20267935
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1143
    Tomasz Lew napisał:
    ...a podłączając agregat do sieci muszą być od niej odizolowane wszystkie czynne części agregatu czyli oba bieguny gniazda....

Tiaa, podłączenie agregatu do sieci w taki sposób, by nie był do niej podłączony.

Tak jak: Im bardziej Puchatek zaglądał do środka, tym bardziej tam Prosiaczka nie było...

Wyższa szkoła, ja bym nie potrafił...
  • #9 20267942
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #10 20267976
    sdd
    Poziom 19  
    A jak to jest z tymi agregatami - no bo inwertorowym to wiadomo - prądnica ma pewnie dużo par biegunów - indukuje się wysoka częstotliwość a inwertor przekształca to na 230 AC. W inwertorowych raczej gniazdka 12 V DC się nie uświadczy (bo by po prostu musiała być kolejna przetwornica - a po co, każdy sobie może połączyć jaką chce w charakterze odbiornika.

A w tych "zwykłych" - to prawda, że tam jest prądnica niskonapięciowa? I dlatego jest gniazdko 12 V DC, bo po prostu idzie przez prostownik wprost z prądnicy? A jak tak w takim razie te 12 czy 14 AC jest przekształcane do 230? Zwykły transformator? Chyba bez sensu by to było. Przetwornica? Jakiś uproszczony inwertor?

No i tutaj to wiadomo - przy małym obciążeniu można zmniejszyć obroty silnika, co się rzeczywiście dzieje. W "tradycyjnym prądnicowym" rozumiem, że to niemożliwe, gdyż nie byłoby 50 Hz?

Dodano po 17 [minuty]:

A i jeszcze dwa pytania do kolegów obtrzaskanych z agregatami.

1. Nie mogę w instrukcji mojego agregatu znaleźć nic o trybie "EKO", oprócz lakonicznej informacji o położeniu przełącznika tego trybu. - kojarzy ktoś może, co on robi? Podczas pierwszych testów nie zauważyłem różnic w działaniu, ale nie trwały one zbyt długo. Lepiej z niego korzystać, czy nie? Bo może np. zdrowiej dla środowiska ale chorzej dla podłączonych sprzętów?

2. Piszą zawsze, by pamiętać, aby nie gasić silnika pod obciążeniem. Czym może grozić, gdy się nam zapomni? A co, gdy w trakcie eksploatacji pod obciążeniem skończy się paliwo?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik nabył agregat inwertorowy "Grom" o mocy około 2 kW i zauważył niepokojącą różnicę potencjałów wynoszącą 115 V między obudową a biegunami. Po przeprowadzeniu testów z żarówką i amperomierzem, potwierdził, że nie ma istotnych prądów, co sugeruje, że agregat jest odizolowany. Dyskusja dotyczyła również kwestii bezpieczeństwa, braku widocznych bezpieczników oraz konieczności stosowania różnicówki. Uczestnicy rozmowy poruszyli również temat konstrukcji agregatów inwertorowych i ich sposobu przetwarzania napięcia, a także różnic między agregatami inwertorowymi a tradycyjnymi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA