logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 50" LED 50PFH4509 - Spalone podświetlanie ekranu

Robak 07 Lis 2022 11:18 321 8
REKLAMA
  • #1 20272449
    Robak
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam
    Dostałem TV Philips 50" LED 50PFH4509 w którym było padnięte podświetlanie ekranu - chyba norma. Podświetlanie składa się z 6 dwuczęściowych pasków podzielonych na 3 moduły. Moduły zasilane równolegle. Na każdym module 22 diody na napięcie 3V - co daje napięcie zasilania 66 V.
    Odszukałem uszkodzone diody, pozamieniałem połówki pasków i udało mi się uruchomić 2/3 podświetlenia. Niestety tylko na chwilę, powiedzmy na 3 lub 4 uruchomienia TV. Okazało się że podczas włączania TV na podświetlenie idzie napięcie sięgające 80V, później spada do poprawnych 66V. Napięcie od 80V do 66V spada kilkanaście sekund.
    Tutaj moje zasadnicze pytanie - czy to jest normalne zachowanie zasilacza podświetlenia, że na początku przez chwilę podaje wyższe napięcie na LEDy, czy może zasilacz podświetlania jest uszkodzony i tutaj musze szukać usterki w pierwszej kolejności ?
  • REKLAMA
  • #2 20272491
    borg77
    Poziom 31  
    Ocena: 446
    Robak napisał:
    Odszukałem uszkodzone diody, pozamieniałem połówki pasków i udało mi się uruchomić 2/3 podświetlenia

Dołóż brakujące 1/3 podświetlenia i problem zniknie. Najlepiej jakbyś wymienił całe podświetlenie na nowe.
  • REKLAMA
  • #3 20272639
    Robak
    Poziom 12  
    Zamówiłem już całe nowe podświetlenie - czekam na przesyłkę, ale mam obawy żeby nie spalić nowego przez uszkodzony zasilacz.
    Dzięki za info - dam jak się zachowuje zasilanie przy pełnym obciążeniu.
  • REKLAMA
  • #4 20272691
    tomtim123
    Poziom 37  
    Ocena: 759
    Tak jak kolega wyżej pisze, wymień całe podświetlanie. Te 80V, to dalej za mało, ale to normalne skoro masz 3*22LED=66LED po 3V=198V. więc jak zamontujesz nowe paski, to napięcie wzrośnie prawie do poziomu 198V. Posprawdzaj wszystkie pola lutownicze w zasilaczu, czy nie ma zimnych lutów. Dodatkowo możesz profilaktycznie wymienić kondensatory elektrolityczne w driverze LED. Ja zawsze jak wymieniam podświetlanie LED, to sprawdzam tętnienia na kondensatorach, jak są, to te kondensatory wymieniam i jest poprawa filtracji. Pozdrawiam
  • #5 20272900
    kazikszach
    Poziom 39  
    Ocena: 1100
    tomtim123 napisał:
    ak jak kolega wyżej pisze, wymień całe podświetlanie. Te 80V, to dalej za mało, ale to normalne skoro masz 3*22LED=66LED po 3V=198V. więc jak zamontujesz nowe paski, to napięcie wzrośnie prawie do poziomu 198V

Jesteś pewien, że takie napięcie ma być?
    Philips lubi łączyć listwy równolegle i tak potwierdza to autor.
    Zasilacz w momencie startu testuje diody maksymalnym prądem i stąd wyższe napięcie, bo masz uszkodzone diody, na których jest wyższy spadek napięcia.
    Jedynym rozwiązaniem jest wymiana wszystkich listew na nowe, wtedy prąd rozłoży się równomiernie.
  • #6 20273283
    tomtim123
    Poziom 37  
    kazikszach napisał:
    tomtim123 napisał:
    ak jak kolega wyżej pisze, wymień całe podświetlanie. Te 80V, to dalej za mało, ale to normalne skoro masz 3*22LED=66LED po 3V=198V. więc jak zamontujesz nowe paski, to napięcie wzrośnie prawie do poziomu 198V

Jesteś pewien, że takie napięcie ma być?
    Philips lubi łączyć listwy równolegle i tak potwierdza to autor.
    Zasilacz w momencie startu testuje diody maksymalnym prądem i stąd wyższe napięcie, bo masz uszkodzone diody, na których jest wyższy spadek napięcia.
    Jedynym rozwiązaniem jest wymiana wszystkich listew na nowe, wtedy prąd rozłoży się równomiernie.

Masz rację, faktycznie są łączone równolegle, natomiast diody na pojedynczych listwach są łączone szeregowo.
    Tak czy siak po wymianie na nowe powinno działać. Dziękuję za sprostowanie. Pozdrawiam
  • #7 20302545
    Robak
    Poziom 12  
    Witam
    Faktycznie po założeniu całego nowego podświetlenia TV maksymalne napięcie nie przekracza teraz 66V. Wygląda to tak że po załączeniu TV napięcie kilkukrotnie zmienia zwoją wartość - max. 66V - po czym stabilizuje się obecnie na wartości 58 V. Zastanawia mnie tyko to, po co telewizor robi takie "testowanie" LED skoro użytkownik nie otrzymuje z powrotem żadnej informacji. Według mnie jest to robione tylko po to aby skrócić żywotność LED - jeżeli się mylę proszę o sprostowanie.
    W każdym razie teraz podświetlenie działa, gorzej z obrazem który po pierwsze stracił prawie całkowicie odświeżanie a po drugie wyświetla wszystkie kolory o ile jest to czerwony. Albo uszkodziłem matrycę podczas składania, albo mam problemy z kablem pomiędzy matrycą a płytą sterującą.

Pozdrawiam
    Paweł
  • #8 20302839
    tomtim123
    Poziom 37  
    Robak napisał:
    Witam
    Faktycznie po założeniu całego nowego podświetlenia TV maksymalne napięcie nie przekracza teraz 66V. Wygląda to tak że po załączeniu TV napięcie kilkukrotnie zmienia zwoją wartość - max. 66V - po czym stabilizuje się obecnie na wartości 58 V. Zastanawia mnie tyko to, po co telewizor robi takie "testowanie" LED skoro użytkownik nie otrzymuje z powrotem żadnej informacji. Według mnie jest to robione tylko po to aby skrócić żywotność LED - jeżeli się mylę proszę o sprostowanie.
    W każdym razie teraz podświetlenie działa, gorzej z obrazem który po pierwsze stracił prawie całkowicie odświeżanie a po drugie wyświetla wszystkie kolory o ile jest to czerwony. Albo uszkodziłem matrycę podczas składania, albo mam problemy z kablem pomiędzy matrycą a płytą sterującą.

Pozdrawiam
    Paweł

Wrzuć zdjęcie jak to wygląda z tymi kolorami.
    To skaczące napięcie zapewne wynika z tego, że masz diody o innych parametrach, po czym zasilacz sobie mierzy prąd i sam sobie reguluje po przez PWM. Ile taka przeróbka pochodzi ? ciężko powiedzieć.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 20302898
    kazikszach
    Poziom 39  
    Ocena: 1100
    tomtim123 napisał:
    To skaczące napięcie zapewne wynika z tego, że masz diody o innych parametrach, po czym zasilacz sobie mierzy prąd i sam sobie reguluje po przez PWM. Ile taka przeróbka pochodzi ? ciężko powiedzieć.

W telewizorach z którymi miałem do czynienia, to zasilacz w momencie uruchomienia testuje diody maksymalnym prądem zadanym przez konstruktora, a dopiero po uruchomieniu całej procedury startowej procesor zadaje przez PWM jasność zadaną przez użytkownika i w tym procesie nie ma znaczenia odchyłka napięcia na diodach, bo zasilacz stabilizuje prąd płynący przez nie.
    Mogłeś co uszkodzić w matrycy, bo pewnie była przyklejona.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z telewizorem Philips 50" LED 50PFH4509, w którym wystąpiło uszkodzenie podświetlenia ekranu. Po wymianie uszkodzonych diod udało się uruchomić 2/3 podświetlenia, jednak występowały problemy z napięciem, które początkowo wzrastało do 80V, a następnie stabilizowało się na 66V. Użytkownicy sugerowali wymianę całego podświetlenia oraz sprawdzenie zasilacza i kondensatorów. Po wymianie podświetlenia, napięcie nie przekraczało 66V, ale pojawiły się nowe problemy z obrazem, w tym z odświeżaniem i wyświetlaniem kolorów. Użytkownik zastanawiał się nad przyczynami testowania diod przez zasilacz oraz ewentualnym uszkodzeniem matrycy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA