logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Whirlpool ACM918/BA - podłączenie płyty indukcyjnej

michal xxxx 10 Lis 2022 23:19 1464 7
REKLAMA
  • #1 20278540
    michal xxxx
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Witam.
    Jak lepiej podłączyć płytę indukcyjną Whirlpool ACM 918/BA. Pytam, ponieważ mam dwa schematy podłączenia z instrukcji tej płyty. Na jednym schemacie są podłączone trzy fazy, a na drugim schemacie dwie fazy. Na dołączonym obrazku przesyłam schematy. Z góry dziękuję za opinie.
    Whirlpool ACM918/BA - podłączenie płyty indukcyjnej
  • REKLAMA
  • #2 20278556
    chudymj
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    Jak masz instalację trójfazową, to podłącz trzy fazy. Nie ma się co doktoryzować.
  • REKLAMA
  • #3 20278573
    michal xxxx
    Poziom 10  
    tak mam instalacje trójfazową. ale pomyślałem, że jak do płyty wystarczą dwie fazy to do trzeciej podłączył bym zmywarkę. Czy to zły pomysł?
  • REKLAMA
  • #4 20278586
    chudymj
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    Podłącz normalnie indukcję pod 3 fazy, zmywarkę pod osobny obwód, który i tak pewnie masz przygotowany. Zły pomysł nie jest, wszystko zależy od tego jak masz przygotowana instalację i jaki współczynnik jednoczesności zakładasz.
  • REKLAMA
  • #5 20278708
    michal xxxx
    Poziom 10  
    Właśnie o to chodzi, że nie mam osobnego obwodu od zmywarki. Pod osobny obwód podłączyłem piekarnik. Natomiast zmywarka musiała by być podłączona pod obwód z lodówką i innymi gniazdami w kuchni. Dlatego pomyślałem, że jakby się dało to bym to rozdzielił. Tylko czy płyta będzie normalnie działać?
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • Pomocny post
    #7 20280282
    NIXIE_123
    Poziom 34  
    Ocena: 607
    Płyta ma 4 pola po 2 na każdą fazę łącznie dwie fazy. 3 fazy ciężko podzielić na 4 pola. Mam wrażenie że ten drugi schemat na 3 fazy jest "aby przewód nie wisiał luzem"
  • #8 20289414
    michal xxxx
    Poziom 10  
    Podłączyłem płytę pod dwie fazy i wszystko działa :)
    Dziękuje za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o sposób podłączenia płyty indukcyjnej Whirlpool ACM 918/BA, mając do dyspozycji dwa schematy: jeden dla podłączenia trójfazowego, a drugi dla dwufazowego. Odpowiedzi sugerują, że płyta może działać poprawnie przy podłączeniu do dwóch faz, co potwierdza jeden z uczestników dyskusji, który zrealizował takie połączenie. Wskazano również, że płyta nie wymaga trzeciej fazy do prawidłowego działania, a podłączenie zmywarki do osobnego obwodu byłoby optymalne, jednak nie jest to konieczne.
REKLAMA