logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cyfrowy Polsat (PLUS) × router domowy TP Link Archer MR600

staszeklange 18 Lis 2022 08:19 1095 14
  • #1 20290344
    staszeklange
    Poziom 4  
    Ocena: 2
    Mam nienajlepsze połączenie Cyfrowy Polsat + Router TP link -Archer MR600
    Teren poza miastem i działka trochę w dołku. Dokładna lokalizacja (Blękwit, powiat złotowski, Wielkopolska). Proszę o pomoc i doradztwo w sprawie doboru sprzętu aby wzmocnić sygnał. Mam koncentryk wypuszczony po za dom. Dlugosc kabla 15 m. Obecnie internet nie funkcjonuje kompletnie (1,5 - 2 Mbs). Poproszę o wwlersje budżetową w miarę. Nie oczekuje cudów ale dla mnie już każda poprawa to będzie coś.

Dodano po 1 [godziny] 12 [minuty]:

Tutaj moja sytuacja z BTS.

Najbliższy z Plusa to 2,8 km. Nie znam się ta wartość jest bardzo zła czy w porządku? Umowa na cyfrowy mi się kończy mogę przejść do Tmobile czy Orange. Do stacji tych operatorów jest 2 km.

Pytanie podstawowe czy z moim gratem T-link coś da się tutaj wymyśleć. Cyfrowy Polsat (PLUS) × router domowy TP Link Archer MR600 Cyfrowy Polsat (PLUS) × router domowy TP Link Archer MR600
  • #2 20290444
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5757
    A dlaczego akurat wybór padł na CP i zakupiłeś ten router ? Wybór operatora watpliwy, Plus/CP posiadaja najsłabszą infrastrukturę LTE w Złotowie w oparciu o 2 stacje bazowe. Router tez tyłka nie urywa, wart jet ze 200 zł ale chociąz agreguje 2 pasma LTE w QAM64 i do PLUSA jest wystarczajacy.
    Korzystanie w tej lokalizcji z jakiegokolwiek operatora wymaga anteny zewnętrznej do routera lub skorzystania z CPE LTE tylko porzadnego a nie z wynalazku typu IDU-ODU300 jakI jest w CP/Plusie.
    Najblizsza stacja bazowa Plusa to przy Za Dworcem 3 na kominie ZEC. Na niej LTE2600+1800+900 Plusa, LTE900 się nie liczy bo to pasmo zasięgowe o szerokości 5MHz, zatkane na amen.
    Dlatego agregacja LTE2600+1800 na 40MHz pasma ma znaczenie i poprawa parametrów sygnału na 1800-2600MHz skuteczna anteną kierunkową.
    W obecnej sytuacji wewnatrz domu korzystasz zapewne z LTE900 stad nędza. Jeśli ten MR600 ma jakąś diagnostykę sygnału LTE to pokaż screena z niej. Dodatkowo wykonaj test na zewnatrz na telefonie Android z aplikacją https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.mroczis.netmonster&hl=pl&gl=US , karta CP/Plusa w nim i screen z zakładki Live i wynik speedtestu, potem tak samo ale przy MR600. Koszt anteny około 200 zł, koncentryk ci niepotrzebny bo antena ma 2 kable ale o impedancji 50OHm, długość kabli antenowych na wymiar ale nie dłuzsze niż 10m.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 20290498
    staszeklange
    Poziom 4  
    Wybór operatora oraz routera nie był przemyślany. Była końcówka budowy (2 lata temu) i już chciałem się wprowadzić i nad niczym już się nie zastanawiać. Efekt jest jaki jest. Satel i Netflix działa takie minimum ale pobieranie plików to w pracy ;-)

Jaką antenę lub CPE do mojego routera byś proponował? Dzięki że uprzedasz odnośnie IDU-ODU bo już o tym myślałem.

Test wykonam po południu jak wrócę.

A jak 15 m kabla antenowego będzie to jest to duży problem? Mam antenę polsatu zawieszoną na ogrodzeniu akurat w takim miejscu a tam pociągnięte kilka szt antenówek. Wiem, gdzie zwoje mam zakopane. Nie wiem czy cofając się 5-10 m do tyłu czy jak zacznę kopać to znajdę te kable.

Dodano po 22 [minuty]:

Umowa mi się kończy z końcem roku na Internet to mogę zmienić ten Internet z Plusa. Która sieć najlepiej rokuje w moim rejonie?
  • #4 20290553
    matek451
    Poziom 43  
    Do anteny zewnętrznej LTE potrzeba dwóch kabli, te do TV mają impedancję 75OHm i one się nie nadają. Antena musi być wyzej niz na ogrodzeniu, kable do niej musisz poprowadzić do routera, kable maja tłumienność około 0,5-0,6dB/m na 1800/2600MHz czyli dodatkowe 5m kabla to strata około 3dBi z zysku anteny. Dlatego stosuje się kabel na wymiar i nie więcej jak 10m aby uniknąć strat sygnału.
    W przypadku zastosowania zewnętrznego punktu dostępowego CPE LTE/5G połaczony jest on kablem Ethernet z routerem wewnętrznym i tu strat sygnału nie ma bo antenaz z modemem LTE/5g znajduje się w ODU.
    W przypadku Plusa i IDU-ODU300 zastosowano kabel koncentryczny jak do TV ale to słabe rozwiążanie. W ODU są dwie pseudo antenki dookólne PCB o zysku 1-2dBi , takie po 1$ za sztukę. Działa to fatalnie, zasięg na 1800-2600MHz tak do kilometra od BTS-a. CP doskonale wie jaki to szajs dlatego od wersji ODU300 wypuścił 2 dodatkowe złacza SMA do podłaczenia skutecznej anteny kierunkowej i wydatku kolejnych 200 zł, choć w ratach kasuje za ten szajs 900 zł. To kpina z klienta i zaprzeczenie idei CPE LTE/5g gdzie w ODU powinna znajdować się skuteczna antena MIMO4X4.
    Pokaż te testy to zadecydujemy co dalej. Jesli chodzi o zmianę operatora to zawsze po testach na jego karcie i telefonie, na tym drugim pobliskim kominie ZEC NetWorks ma LTE2100+1800+800 dla Orange i T-mobile, blizej ale przy 2 km antena też konieczna.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 20290608
    staszeklange
    Poziom 4  
    Mam kartę SIM z nju mobile (Orange). Jeśli ona też się też nadaje do testu to go zrobię również z tą kartą. T mobile jakiś by się przydał. Chyba teściu ma to go poproszę.

A umiejscowienie anteny na strychu mocno by ucięło sygnał. Najwyższy możliwy punkt ale jest ściana. Na środku ściany kratka metalowa z gęstym oczkiem. Blacha na dachu. Ostatecznie przez ścianę bym się przebijał ale może da radę i bez tego. Teraz mając 1,5 mbs to naprawdę mając 10 - 20 mbs to już dla mnie będzie luks. Z tego strychu mam fajny dostęp bo od razu po lewej na dole jest kotłownia z routerem (parter a to jest strych nad piętrem). Są peszle z rozdzielni gdzie znajduję sie router na ten strych, więc nie ma problemu kabli przeciągnąć.

Teraz to miałem router w rewizji blaszanej schowany i czy go wyciągałem po za tą rewizję i wieszałem koło okna to nie było różnicy.

Dom mam w polu 5 metrów niżej posadowiony niż poziom drogi wyjazdowej. Więc umieszczając na strychu antenę na wysokości 7-8 metrów od mojego poziomu ,,0" jestem tak naprawdę 2-3 m ponad poziom terenu drogi.

Dodano po 1 [minuty]:

Cyfrowy Polsat (PLUS) × router domowy TP Link Archer MR600 Cyfrowy Polsat (PLUS) × router domowy TP Link Archer MR600
  • #6 20290632
    matek451
    Poziom 43  
    Antena ma być na zewnatrz a nie na strychu. Jesli sa peszle to nimi poprowadzisz kable do routera, jak to wyglada dalej, router w kotłowni na dodatek w metalowej puszcze to nie jest dobry pomysł, masz tam sieć lokalną Ethernet?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 20297205
    staszeklange
    Poziom 4  
    Tak. Jest normalna sieć Ethernet.

W weekend potestowałem na moim telefonie komórkowym prędkości Internetu. Karta z cyfrowego (Plus) taka sama bida jak w routerze. Mam też drugi nr z nju (Orange) i tu totalne zaskoczenie prędkości rzędu 75 - 140 mb/s w zależności od pory dnia. Wybór zatem jest oczywisty. Przejdę na Orange. Dołączam screeny. Powiem szczerze, że taka prędkość mnie satysfakcjonuje. Raczej nie będę inwestowałem w antenę ale na przyszłość proszę poleć jakąś antenę dopasowaną do moich warunków.

Cyfrowy Polsat (PLUS) × router domowy TP Link Archer MR600 Cyfrowy Polsat (PLUS) × router domowy TP Link Archer MR600 Cyfrowy Polsat (PLUS) × router domowy TP Link Archer MR600 Cyfrowy Polsat (PLUS) × router domowy TP Link Archer MR600 Cyfrowy Polsat (PLUS) × router domowy TP Link Archer MR600 Cyfrowy Polsat (PLUS) × router domowy TP Link Archer MR600
  • #8 20297252
    matek451
    Poziom 43  
    Pomyśl jeszcze o testach T-mobile bo ten operator ma oferty bez limitu danych z róznymi limitami na prędkość, teraz ma promocję. Do tego w ofercie lepszy sprzęt niż Orange i praktycznie za grosze. Zrób test na karcie T-mobile, moze być pre-paid, tak jak dla Orange. Korzystasz w ORANGE z tego BTS-a na Brzozowej, agregacja 3 pasm LTE, jako podstawowe LTE800 , sygnał dostateczny, na LTE2100/1800 duzo slabszy. Test wykonany w domu czy na zewnatrz ?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 20297412
    matek451
    Poziom 43  
    T-mobile , 555GB/m-c za 17,5 zł, starter Heyah UA za tyle, na nim na start 55GB i promocyjne 500GB do końca roku.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 20297448
    staszeklange
    Poziom 4  
    W nju mobile jest z kolei za 29 zł za msc. 60 gb Internetu a po pół roku wskakuje na 120 gb i dalej za te 29 zł. Im dłużej tym wiecej 150, 180 gb. Pierwszy rok bez promocji na GB tylko promocja że pierwsze 3 msc za 9 zł.
  • #12 20322545
    staszeklange
    Poziom 4  
    Mam ostatecznie ten Orange (nju mobile). W moim routerze i użytkowaniu domowym gdzie ktoś coś ogląda, kilka urządzeń jest podłączonych to tak realnie 40 Mb/s wychodzi.

Może jednak się zdecyduje na antenę. Jaka będzie godna uwagi? Uwzględniając mój router i dane sieci.
  • #13 21085401
    staszeklange
    Poziom 4  
    Witam,

Odnawiam temat. Jadę bez anteny i byłem zadowolony ale ostatnio zaczęli podbijać na widoczne na telefonie "5G" a jedyne co się zmieniło to, że na komórkach 40-60 Mb/s idzie a na routerze spadło do 10-15 Mb/s. Taki Internet to już słabo na mój dom.

1. Czy używanie telefonu jako router to dobry stabilny pomysł? Musiałby być cały czas podłączony do ładowarki. Czy są jakieś inteligentne aby ładowała tylko wtedy gdy jest potrzeba aby się przegrzewał i nie potrzebnie tracił prądu?

2 . Czy jest jakiś sposób aby telefon współpracował z routerem lub innym sprzętem? Aby oprócz Wifi po kablu też Internet był w domu. Mam system alarmowy czy rekuperator obecnie podpięte na stałe pod kable. Routery 5G to widzę nie tanie sprawy i raczej bym nie chciał.
  • #14 21085666
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5405
    @staszeklange
    Z telefonu routera nie zrobisz.
    Inteligentna ładowarka, takie to najczęściej są w cenie telefonu. Wszystko też zależy jaka bateria, w jakim telefonie i jaki proces ładowania dla tej baterii przewidział producent.

Odpuść taki temat w tym wykonaniu.

Ten TP link jako router LTE, to dramat.
  • #15 21085722
    staszeklange
    Poziom 4  
    Czyli jednak wymiana routera bardziej. A na jaki sprzęt warto zwrócić uwagę?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z połączeniem internetowym Cyfrowego Polsatu przy użyciu routera TP Link Archer MR600, szczególnie w lokalizacji wiejskiej, gdzie sygnał jest słaby (1,5 - 2 Mbps). Wskazano na potrzebę zastosowania zewnętrznej anteny lub lepszego sprzętu CPE LTE, aby poprawić jakość sygnału. Użytkownik rozważa zmianę operatora na T-Mobile lub Orange, po testach, które wykazały lepsze prędkości z Orange (75 - 140 Mbps). W dyskusji podkreślono znaczenie umiejscowienia anteny oraz ograniczenia związane z długością kabla. Użytkownik ostatecznie zdecydował się na Orange, ale rozważa zakup anteny. Pojawiły się również pytania dotyczące używania telefonu jako routera oraz możliwości współpracy z innym sprzętem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA