logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana uszczelek w 0knach PCV - docinać na rogach czy na okrętkę?

parslej 23 Lis 2022 17:36 3153 10
  • #1 20299582
    parslej
    Poziom 9  
    Ocena: 19
    Stoję przed wymianą uszczelek w swoich oknach i czytając poradniki widzę że większość poleca po prostu 'zakręcić' uszczelką w narożach (tak zresztą mam obecnie w swoich oknach - Drutex)

Natomiast w kilku opiniach i na aukcjach allegro sprzedawców uszczelek jest porada aby jednak docinać pod katem 45 stopni i kleić.
    Na zdrowy rozsadek wydaje się to lepsze bo nie ma tego zgrubienia, dlaczego jednak nie robił tak producent?

Czy sadzicie ze ma to sens? (Nie chce sobie niepotrzebnie dodawać roboty...)
  • #2 20299649
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3661
    Tu nie ma żadnej reguły. W jednych wycina się ząbek, w innych nie. Zależy od uszczelki, skoro jest nacięta i kupiłeś taką samą, to natnij. A przykleić na rogach oczywiście można.
  • #3 20299665
    parslej
    Poziom 9  
    Dzięki - moja właśnie nie jest nacięta, tylko na okrętkę...
  • #4 20299681
    balonika3
    Poziom 43  
    Więc nie nacinaj.
  • #5 20299849
    parslej
    Poziom 9  
    Dzięki, ale przyznam, że liczyłem na jakąś szerszą dyskusje. :) A nie chcesz to nacinaj - nie chcesz to nie nacinaj. :)

W internecie znalazłem coś takiego, co w sumie do mnie przemawia (chociaż nie bardzo mi się chce dodatkowo męczyć, jeżeli to nic nie daje. ):

Cytat:
    Kleju używamy tylko do połączenie uszczelek na narożach. Uszczelki na narożach kiedyś montowane były na tzw. okrętkę, czyli na narożach były po prostu zawijane. Minusem tego rozwiązania jest to, że uszczelka sama potrafi się wysunąć z rowka montażowego i rozszczelnić połączenie. Drugim minusem tego sposobu montażu uszczelki jest to, że uszczelka w tym miejscu zgięta jest pod kontem 90 stopni, co powoduje jej zgrubienie przez które bardzo szybko zaczyna przewiewać, a przez ramę może nawet dostawać się woda.
  • #6 20299910
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1074
    U mnie przy wymianie uszczelek, człowiek miał specjalne urządzenie do nacinania, a później do zgrzewania na gorąco rogów.
    Ale to nie są gumowe uszczelki, tylko jakieś germańskie specjalne.
    Cytat jest prawdziwy. Póki jest nowe, to się trzyma, a później to już loteria.
    Ja bym naciął i uszczelnił nacięcie. Brak prawidłowego uszczelnienia, może też doprowadzić do gromadzenia się wody wewnątrz uszczelki (tej w kształcie litery P).
  • #7 20299968
    balonika3
    Poziom 43  
    Nie wiem, po co chcecie poprawiać producentów profili (nie okien). To oni narzucają technologię produkcji okien. Moi Rodzice mają dwudziestoletnie okna (Plastmo) i uszczelki są nacinane. Ja mam kilkuletnie (Veka) i nie są nacinane, a więc dokładnie odwrotnie niż w cytacie.
  • #8 20313251
    seebbek
    Poziom 12  
    Ocena: 76
    Tylko nie naciągaj uszczelki, zostaw zapas.
  • #9 20313539
    parslej
    Poziom 9  
    Dzięki.
    Ale co masz na myśli mówiąc zapas? Przecież nie wystawie kawałka poza framugę.

Chodzi Ci o to żeby jakby tak "zmarszczyć"?
  • #10 20313692
    balonika3
    Poziom 43  
    parslej napisał:
    Chodzi Ci o to żeby jakby tak "zmarszczyć"?
    Tak trzeba zrobić, bo uszczelka z czasem się kurczy.
  • #11 20314007
    parslej
    Poziom 9  
    OK, dziękuję - z oknami będę walczył w sobotę - mam nadzieję, że nie będzie gorzej niż było. :)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wymiany uszczelek w oknach PCV, z naciskiem na metodę ich montażu. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami, wskazując, że nie ma jednoznacznej reguły dotyczącej nacinania uszczelek. W przypadku uszczelek nienacinanych, zaleca się ich montaż na okrętkę, co jest zgodne z praktykami producentów. Niektórzy użytkownicy sugerują nacinanie pod kątem 45 stopni i klejenie rogów, co może zapewnić lepsze uszczelnienie, ale wiąże się z dodatkowymi trudnościami. Wskazano również na konieczność pozostawienia zapasu uszczelki, aby zrekompensować jej kurczenie się w czasie. Wspomniano o różnych markach okien, takich jak Drutex, Plastmo i Veka, które stosują różne metody montażu uszczelek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA