logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dlaczego pojawia się błąd: 'Kein Ventil 2'? Oczyszczalnia SBR.

adamus221 25 Lis 2022 14:20 1191 9
REKLAMA
  • #1 20302811
    adamus221
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Witam, mam oczyszczalnię biologiczną ze sterownikiem Solid Clair, pojawił się piszczący alarm i błąd "Keine Ventil 2", który nie daje się skasować. Niestety firma instalująca już nie istnieje i nie bardzo jest kogo wezwać. Sprawdziłem narazie bezpieczniki w środku i wszystkie są ok. jak sprawdzic cewkę na takim zaworze, może to ona jest padnieta lub co jeszcze można sprawdzić? Dzięki za wszystkie sugestie. Dlaczego pojawia się błąd: 'Kein Ventil 2'? Oczyszczalnia SBR.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20303233
    Romulus7874
    Poziom 29  
    Ocena: 457
    Najprościej zamienić miejscami i czy błąd się "przeniesie". Cewki wyglądają na takie same. Mając zwykły multimetr pomierz sprawne 1 3 4 i porównaj z 2.
  • REKLAMA
  • #4 20304413
    adamus221
    Poziom 11  
    Zamieniłem miejscami 2 z 3 i teraz jest "Keine Ventil 3" wychodzi więc na to, że jednak cewka padnięta. Da się jakoś naprawić to cudo lub kupić nowe? Dlaczego pojawia się błąd: 'Kein Ventil 2'? Oczyszczalnia SBR.
  • REKLAMA
  • #6 20305864
    adamus221
    Poziom 11  
    Ja znalazłem też katalog z firmy HEB z takimi cewkami i tylko muszę do nich napisać czy jest możliwość kupienia.
    Pytanie teraz tylko czy oczyszczalnia może pracować bez tego jednego zaworu czy lepiej ją wyłączyć? Dlaczego pojawia się błąd: 'Kein Ventil 2'? Oczyszczalnia SBR.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 20306328
    Romulus7874
    Poziom 29  
    Ocena: 457
    https://shop.aquato.de/de/item/252
    To jeszcze znalazł.
    Z wysyłkami może być problem, bo albo nie wysyłają za granicę w ogóle lub tylko do niemieckojęzycznych krajów. Lub jeśli- doliczają zaporowe dopłaty. Zwykle odpisują (niemcy) na zapytania.
    Co do działania oczyszczalni (vide instrukcja) ale jeśli wadliwy zawór nie blokuje jej działania (lub tylko nieznacznie upośledza) zostawiłbym ją włączoną. Może jeszcze można podmienić cewkę wadliwą na obwód, który doraźnie może nie działać. Wtedy działanie oczyszczalni byłoby nieznacznie "zmniejszone" tylko. Ale- instrukcja; jaki obwód za co odpowiada.
  • #9 20308707
    adamus221
    Poziom 11  
    Translator podpowiada, że Ventil 2 jest odpowiedzialny za wentylację (Belüftung)
    Dlaczego pojawia się błąd: 'Kein Ventil 2'? Oczyszczalnia SBR.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z oczyszczalnią biologiczną Solid Clair, gdzie pojawił się błąd "Keine Ventil 2" oraz alarm. Po sprawdzeniu bezpieczników i zamianie cewki 2 z 3, błąd przeniósł się, co sugeruje uszkodzenie cewki. Użytkownik poszukiwał informacji o naprawie lub zakupie nowej cewki. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie dostępnych części zamiennych na niemieckich stronach oraz możliwość działania oczyszczalni bez uszkodzonego zaworu. Ostatecznie użytkownik zamówił nową cewkę, co przywróciło prawidłowe działanie urządzenia.
REKLAMA