logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką pocztę email używacie i polecacie?

metromint8 07 Lip 2025 19:38 3450 21
REKLAMA
  • #1 21600055
    metromint8
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Jaką pocztę wybrać?
    Wiem, że najlepiej pocztę polską bo polska 😄.

A tak serio to, jaką pocztę elektroniczną polecacie?
    Inną niż gmail od google, bo w któreś z konferencji było chyba, że AI będzie za ciebie odpisywać na mniej ważne maile 😄.
    Nie koniecznie jakieś nie wiem mega prywatne bez reklam, bo np w proton mail miałem problem wysłać do kogoś albo instytucji (dawno nie pamiętam) maila bo skrzynka odbiorcza odrzucała przez szyfrowanie (a przynajmniej tak zapamiętałem). Więc mogą być pokroju poczty wp gdzie są chyba tylko reklamy bez jakiegoś nadmiernego śledzenia.

Jestem ciekaw waszych propozycji.
  • REKLAMA
  • #2 21600168
    pszczyna
    Poziom 33  
    Ocena: 398
    WP notoryczny spam jak się wypiszesz z subskrypcji zaraz w miejsce jednego masz dwa ! zwłaszcza BONUSY, PREMIE, KASYNA , i to za przyzwoleniem WP
    Brak jest funkcji blokowania imeil nadawcy a było .
    Poczta PREMIUM to żart i jeszcze więcej spamu !
  • #3 21600212
    vorlog
    Poziom 40  
    Ocena: 2581
    @metromint8 mam pocztę gmailu od czasów, gdy założenie tam konta wymagało uzyskania zaproszenia od już zarejestrowanego usera i nie zamierzam zmieniać. Bardzo dobre filtrowanie spamu, żadnych reklam.
    Miałem też konto na op.pl i chyba wp.pl- szajs jakich mało, dawno pozamykałem.
    V.
  • REKLAMA
  • #5 21600335
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3804
    Citizen75 napisał:
    Choć mogą być podobne problemy jak z protonem.
    A jakie to problemy?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 21600380
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 935
    Ja mam yahoo. Yahoo.pl

20 lat temu to była wiodąca firma "internetowa" - walczyła równo równo z googlem.
    Ale przegrała

A założyłem bo chciałem coś za granicą załatwić a polskie poczty były wtedy jakoś niewidoczne w USA, naprawdę - i tak jakoś zostało :-)
  • #7 21600399
    kokosz1981
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    r103 napisał:
    Ja mam yahoo. Yahoo.pl

20 lat temu to była wiodąca firma "internetowa" - walczyła równo równo z googlem.
    Ale przegrała

A założyłem bo chciałem coś za granicą załatwić a polskie poczty były wtedy jakoś niewidoczne w USA, naprawdę - i tak jakoś zostało :-)

U mnie problem z Yahoo taki, że nie współpracuje z Gmail - mejle dochodzą nawet kilka dni po wysłaniu, nawet na wcześniej obsługiwane już konto.
  • #8 21600404
    r103
    Poziom 37  
    20 lat temu jeszcze nie było gmaila :-)
  • #9 21600405
    modziul
    Poziom 33  
    Ocena: 443
    int.pl
  • #11 21600456
    Mobali
    Poziom 43  
    modziul napisał:
    int.pl
    Może i tak, ale... Miałem kiedyś konta na interii, które po wielu latach użytkowania po prostu mi wyłączyli. Niestety, mam bardzo złe doświadczenia z tą firmą. Z kolei wp czy o2 to już kompletny śmietnik, z którego nie da się korzystać. Chyba lepiej odpuścić sobie i poszukać gdzieś dalej? Gmail działa, Proton także. Przy okazji ponawiam pytanie, co jest nie tak z Protonem? Jakie to "problemy"?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 21600461
    r103
    Poziom 37  
    No on jest czasami za bardzo tajny.
    Ja próbowałem tak dawno temu i straciłem dostęp bo coś tam zawaliłem :-)
  • #13 21600532
    Imekxus
    Poziom 20  
    Ocena: 232
    Niestety gmail, kolejnym atutem poza już wymienionymi jest to, że jak gdzieś jakaś strona pozwala na autentykację przez maila to będzie to właśnie gmail
  • #14 21600624
    Mobali
    Poziom 43  
    r103 napisał:
    Ja próbowałem tak dawno temu i straciłem dostęp bo coś tam zawaliłem
    Czyli jak każda inna poczta. Czyli "coś tam zawalisz", stracisz dostęp i tyle.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 21600888
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1040
    Thunderbird i wp da się używać - przez pierwszy miesiąc zaznaczasz wszystkie "niechciane", a potem już pusto - system wp wysyła spam, myśli że dociera - a u mnie ląduje od razu w śmietniku. Obie strony zadowolone.
  • #16 21600906
    modziul
    Poziom 33  
    Ocena: 443
    Mobali napisał:
    Miałem kiedyś konta na interii,

int.pl to też Interia ale to nie ta sama poczta.
  • #17 21600910
    Staszek_Staszek
    Poziom 34  
    Ocena: 840
    Używam Yahoo od 30 lat i raczej już tak zostanie.
    Cenię ją za niezmienność w czasie.
  • REKLAMA
  • #18 21601021
    Mobali
    Poziom 43  
    modziul napisał:
    int.pl to też Interia ale to nie ta sama poczta.
    I cóż z tego, jeśli jeszcze mi się interią odbija ;-) Zresztą nie ma co kombinować, skoro są inne i lepiej działające.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #19 21601420
    Ordine
    Poziom 25  
    Ocena: 161
    Na pewno nie o2, tlen, wp i reszta 'rodzimych' skarbów - tragicznie niebezpieczne skrzynki, pierwszy cel dla rozmaitych atakujących ze względu na banalną prostotę wejścia.

Dla użytkownika 'zwykłego' najlepszy będzie Gmail, iCloud lub Outlook. Dla lekko schizofrenicznego wygra Tuta, dla self-hostera z domeną wygra Zoho Mail (tu są rzekomo jakieś podejrzane myki z prywatnością użytkowników, nie wiem, mi działa), w biznesie Microsoft 365 + domena.
  • #20 21601433
    Citizen75
    Poziom 30  
    Ocena: 470
    Mobali napisał:
    Citizen75 napisał:
    Choć mogą być podobne problemy jak z protonem.
    A jakie to problemy?

metromint8 napisał:
    bo np w proton mail miałem problem wysłać do kogoś albo instytucji (dawno nie pamiętam) maila bo skrzynka odbiorcza odrzucała przez szyfrowanie (a przynajmniej tak zapamiętałem).

Ja korzystam z tuta.com i jak na razie nie zauważyłem żadnych niedogodności.
  • #21 21607422
    metromint8
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Ordine napisał:
    Na pewno nie o2, tlen, wp i reszta 'rodzimych' skarbów - tragicznie niebezpieczne skrzynki, pierwszy cel dla rozmaitych atakujących ze względu na banalną prostotę wejścia.

Dla użytkownika 'zwykłego' najlepszy będzie Gmail, iCloud lub Outlook. Dla lekko schizofrenicznego wygra Tuta, dla self-hostera z domeną wygra Zoho Mail (tu są rzekomo jakieś podejrzane myki z prywatnością użytkowników, nie wiem, mi działa), w biznesie Microsoft 365 + domena.

A możesz coś więcej o tych zabezpieczeniach?
    Jakieś artykuły na ten temat?

Do iCloud nie trzeba mieć przypadkiem maila już stworzonego?

A te self host to chodzi o to że kupić gotowce np od ovh https://www.ovhcloud.com/pl/mail/ czy jakiś serwer z drirectadmin lub cpanel które chyba z Exim korzystają czy może VPS i któreś z tych https://github.com/awesome-selfhosted/awesome-selfhosted?tab=readme-ov-file#communication---email---complete-solutions ?

Staszek_Staszek napisał:
    Używam Yahoo od 30 lat i raczej już tak zostanie.
    Cenię ją za niezmienność w czasie.

Też się zastanawiałem mają dużą pojemność. I teraz wiem że konto google można robić z własną skrzynką nie trzeba z gmail.

Chris_W napisał:
    Thunderbird i wp da się używać - przez pierwszy miesiąc zaznaczasz wszystkie "niechciane", a potem już pusto - system wp wysyła spam, myśli że dociera - a u mnie ląduje od razu w śmietniku. Obie strony zadowolone.

Teraz Thunderbird jest też na androida. Nie testowałem ale spodziewam się podobnej funkcjonalności.

Imekxus napisał:
    Niestety gmail, kolejnym atutem poza już wymienionymi jest to, że jak gdzieś jakaś strona pozwala na autentykację przez maila to będzie to właśnie gmail

A to nie jest tak że przez konto google autoryzacja a nie przez samego gmail?
    Bo konto google moża mieć z własnym mailem, nawet jak ma się tam gmail usługę podłączoną to moża ją wyłączyć o ile poda się nowy sposób logowania do konta google to jest inny mail.
    https://support.google.com/accounts/answer/61177?hl=pl&co=GENIE.Platform%3DAndroid&sjid=15596982696131801168-EU
    https://support.google.com/accounts/answer/61177?hl=en&co=GENIE.Platform%3DAndroid

Problem z gmail jest taki że na androidzie nie da się dodać samej poczty tylko trzeba wszystko chyba że się użyje Tunderbird by obsługiwało pozostałem konta gmail.
  • #22 21607450
    Ordine
    Poziom 25  
    Ocena: 161
    metromint8 napisał:
    A możesz coś więcej o tych zabezpieczeniach?
    Jakieś artykuły na ten temat?

Nie mam na ten temat żadnych artykułów, mam wiedzę z niechlubnych czasów słusznie minionych. Plus zobacz na dużą część ostatnich zgłoszeń włamań na np. konta FB - większość użytkowników miało mail u jakiegoś polskiego dostawcy typu agregat reklam.

metromint8 napisał:
    Do iCloud nie trzeba mieć przypadkiem maila już stworzonego?

Nie, trzeba wiedzieć co przeklikać. Gdzieś przy zakładaniu konta na urządzeniu można zaznaczyć 'chcę nowy e-mail'.

metromint8 napisał:
    A te self host to chodzi o to że kupić gotowce

Chodziło mi o przypadek, w którym chcesz mieć własną domenę. Stawianie serwera samemu w dzisiejszych czasach jest absolutnie problematyczne, trzeba się zdecydowanie zbyt dużo nakombinować, żeby Google i Microsoft akceptowało od Ciebie maile.

---

Z darmowych warty polecenia jest jeszcze riseup.net.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru alternatywnej do Gmaila poczty elektronicznej, z uwzględnieniem polskich i zagranicznych dostawców. Użytkownicy wskazują na problemy z polskimi skrzynkami, takimi jak WP (spam, brak skutecznej blokady nadawców), Interia (zamknięcie kont), O2 i Tlen (niska bezpieczeństwo). Gmail jest chwalony za skuteczne filtrowanie spamu, brak reklam i szeroką akceptację w usługach internetowych, mimo obaw o prywatność. ProtonMail i Tuta.com są wymieniane jako opcje dbające o prywatność, choć ProtonMail może powodować problemy z dostarczaniem maili do niektórych odbiorców z powodu szyfrowania. Yahoo jest używane przez niektórych od wielu lat, ale ma problemy z synchronizacją z Gmail. Rozważane są także rozwiązania self-hosted, np. Zoho Mail, serwery OVH, czy własne VPS z Exim, jednak ich konfiguracja jest skomplikowana i wymaga wiedzy technicznej. Thunderbird jest polecany jako klient poczty, także na Androida. iCloud i Outlook są wymieniane jako alternatywy dla użytkowników szukających stabilnych rozwiązań. Wskazano również na ryzyko związane z polskimi dostawcami i zalecenie korzystania z bardziej renomowanych usług.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA