logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Symbole i elementy na schemacie ideowym wzmacniacza radiowego - rezystory, kondensatory, AutoCAD

kamil200202 28 Lis 2022 18:54 435 4
REKLAMA
  • #1 20308248
    kamil200202
    Poziom 3  
    Witam,
    na schemacie ideowym wzmacniacza od odbiornika radiowego znalazłem symbole widoczne w lewym dolnym rogu schematu (niebieski prostokąt), wyglądające na jakieś rodzaje rezystorów i kondensatorów (pomijam oczywiście standardowe symbole rezystora i kondensatora, nr 2 (0,25 W) i 6 (63 V)).
    Moją uwagę przykuły również elementy zaznaczone na czerwono na schemacie wzmacniacza.
    Mógłby ktoś mi napisać, co symbolizują? Mam za zadanie stworzyć kopię tego schematu w AutoCAD i chciałbym wiedzieć mniej więcej jak nazywają się elementy, które przerysowuję :) Próbowałem znaleźć informacje w internecie, lecz bezskutecznie.
    Będę wdzięczny za pomoc.

Symbole i elementy na schemacie ideowym wzmacniacza radiowego - rezystory, kondensatory, AutoCAD
  • REKLAMA
  • #2 20308265
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2097
    kamil200202 napisał:
    znalazłem symbole widoczne w lewym dolnym rogu schematu (niebieski prostokąt), wyglądające na jakieś rodzaje rezystorów i kondensatorów (pomijam oczywiście standardowe symbole rezystora i kondensatora, nr 2 (0,25 W) i 6 (63 V)).

Tam jest do tego wyraźny opis, chodzi o moc rezystorów i napięcie pracy kondensatorów.
  • REKLAMA
  • #3 20308291
    jurand87sca
    Poziom 31  
    Ocena: 317
    Jako że to lekko wiekowy schemat wzmacniacza audio, ale lampowego, w niebieskim prostokącie jest legenda mocy użytych rezystorów, jak i dopuszczalnych napięć kondensatorów. Czerwone prostokąty od góry dwa wyglądające jak "rozbudowana neonówka" to właśnie lampa elektronowa oznaczona na schemacie jako "L4". W tym wypadku jest nią ECL86, po lewej to styki przełącznika zespolonego kilkusekcyjnego, dwupozycyjnego. A po prawej za mostkiem prostowniczym to po prostu podwójny kondensator elektrolityczny ze "wspólnym pinem -". Tak ja to widzę. ;)
  • REKLAMA
  • #5 20308630
    kamil200202
    Poziom 3  
    kokapetyl napisał:
    kamil200202 napisał:
    znalazłem symbole widoczne w lewym dolnym rogu schematu (niebieski prostokąt), wyglądające na jakieś rodzaje rezystorów i kondensatorów (pomijam oczywiście standardowe symbole rezystora i kondensatora, nr 2 (0,25 W) i 6 (63 V)).

Tam jest do tego wyraźny opis, chodzi o moc rezystorów i napięcie pracy kondensatorów.

Czyli rozumiem, że to nie są jakieś specjalne rodzaje rezystorów i kondensatorów, tylko oznaczenia pozwalające przyporządkować moc/napięcie do elementu?
REKLAMA