Tak przepraszam nie napisałem tego wczesniej, telewizor po przejsciach po innym serwisie. Procesor przekulkowałem - wcześniej TV się wogóle nie włączał o czym wspomniałem w pierwszym poście .Ta płyta MB tez nie była oryginalna bo był na niej sticker monitorki.pl wiec była wymieniana czy na identyczną? Nie wiem. Teraz widzę ,że konfigurowalne jest sterowanie invertera lub zasilacza poprzez wlutowanie bądź nie rezystora 0Ω od danej funkcji . Właśnie zauważyłem teraz ,ze wogóle nie ma wlutowanego rezystora r8033 do PWM_DIM natomiast nóżkę P.DIM1 steruje funkcja SCAN/FHD_OPC_out (obecność rezystora r8034) co to za funkcja nie wiem ale wiem ze na tej linii pojawia sie stan niski po 20 min i wyłącza podświetlanie.
Tak jak powiedziałem Pdim rozpiąłem na złączu zasilania i telewizor pracuje stabilnie lecz chciałem zjechać trochę z prądem świetlówek, nawet na piechotę - TV robie dla mamy wiec nawet mogę potencjometr wypuścić na zewnątrz albo ustawić go optymalnie i zapomniec.
Odpiąłem także linie ADim ze złącza z zasilacza ale nic się nie zmieniło regulując parametr podświetlenie tez nie ma zmian napięcia na tej linii wychodzącej z MB no chyba ,że to pwm oscyloskopu nie podłączałem
Dlatego pytanie do kolegów może ktoś się bawił takim inverterem i wie jak na piechote da się ustawić jasność świetlówek. datasheet dla BD9270F strasznie ubogi.
Zastanawiam się czy stan niski na n. 11 drivera [Fail] to jednak nie jest zgłoszenie jakiegoś błędu wszak to wyjście open drain. W specyfikacji napisano FAIL ON resistance 100Ω
Edit : wypięcie linii ERROR z wtyczki zasilacza /invertera powoduje błąd i wyłączenie się TV, wiec stan niski to poprawna praca invertera wg tego co zaobserwowałem w praktyce.
Natomiast zwarcie Pinu A.DIM do masy delikatnie przyciemnia świetlówki- to byłby krok w dobrym kierunku. Zastanawiam się czy nie zrobić generatora na 555 i za pomocą klucza sterować linie P.DIM.
Pomierzyłem napięcie na PFC jest 387V wiec jest ok wg mnie.
EDIT: Witam, więc odważne eksperymenty ponad wszystko
doszedłem do ładu co i jak - no nie do końca Michas , jak weryfikuje życie
1) linia P.DIM została odłączona od płyty głównej podświetlanie przestało się wyłączać lecz podświetlanie jest na 100%. - to jest prawda
2)okazało się,że z sposób połączenia rezystorami linii P.DIM do masy nie do końca działa, tzn albo przestało albo, albo musiałem pojemnością ciała wprowadzać sygnał sterujący i jakoś tego nie dostrzegłem.
Zrobie układ pwm na 555 i zobaczymy czy to rozwiązanie da rezultaty.
Wiem ,że to trochę rzeźba i mógłbym szukać prawidłowego PWM na płycie głównej ale boje się ,że w czasie eksperymentu coś na niej uwale

.
i bedzie szkoda bo tv był dobry
Pozdrawiam
Michał