logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens C65 sam się wyłącza - jak wymusić wymianę płyty głównej?

mruczas 17 Lis 2005 13:50 1644 12
REKLAMA
  • #1 1998736
    mruczas
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Mam tel Siemens C65 i bez przyczyny sam się wyłącza .Czasem działa 5min czasem 5godzin i potrafi się wyłączyć.Bateria jest naładowana .Czasem wogóle się nie chce włączyć.Zawiozłem ten tel do serwisu,napisali że wymienili procesor.Po tygodniu znowu zacząłał się wyłączać,acha wgrali też nowy soft .Zawiozłem jeszcze raz i zobaczymy co zrobią.Trzymali w serwisie 2 tygodnie. Teraz głąb z serwisu stwierdził że "wygięta" jest płyta główna.Powiedzcie mi czy to możliwe żeby przy normalnym użytkowaniu tak było.Wydaje mi się że wciskają kit .Co tu robić .Proszę o sugestie.Czytałem gdzieś że cała partia tych C65 miała wadliwe płyty główne.Jak zmusić serwis do wymiany płyty lub telefonu.
  • REKLAMA
  • #2 1999231
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2086
    Co można doradzić, fakt że ten model nie jest za bardzo udanym telefonem i dzieją sie takie rzeczy szczególnie jak telefon jest po upadku. Jeżeli Twój nie upadł i nie był zalany to nie odpuszczaj im, mają Ci naprawiać 3 razy a jeżeli po 3 naprawach telefon dalej jest nie sprawny to masz prawo wymiany na nowy telefon.
    pozdr
  • REKLAMA
  • #3 2000186
    seboxxl
    Poziom 17  
    mi też kiedyś do jednego fona (z padniętm bootcore) napisali cytuję kartę naprawy:
    "Uszkodzenie aparatu powstało na skutek upadku lub zgniecenia, świadczy o tym mechaniczne przegięta płyta główna na wysokości układów logiki. Odmowa naprawy w ramach gwarancji. Możliwa jest jedynie naprawa odpłatna. Koszt to 750,00 zł netto."
    telefonu na razie nie postawiłem, ale nawet nie próbowałem, a wiem że wystarczy tp zrobić i sflaszować.
    Oczywiście cytat dotyczył też telefonu C65.
    Oprócz tego wbili jakąś je***ą poieczątkę na k. gwarancyjnej, i już stracił gwarancje.
    Więc tak jak mówie - zrób tp i wrzuć fubu, chyba że masz spaczowane bc (lub możesz spaczować), wtedy bez tp sie obejdzie.
  • #4 2001489
    mruczas
    Poziom 11  
    Dzięki za inf. Mam pytanko do "seboxxl" co to jest tp. Nie jestem tak oblatany w tych sprawach i nie znam takich skrutów myślowych :).A nie wiesz przypadkiem co to znaczy wygrzać tel. "Hot Air".Ktoś mi taż tak doradził :).
  • #5 2001868
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2086
    TP jest to skrót od test point czyli przecięcie ścieżki na płycie telefonu lub zwarcie jednego punktu do masy itp. natomiast Hot Air to jest lutownica powietrzna i pod pojęciem wygrzanie rozumie się podgrzewanie pewnych elementów na płycie telefonu.
    pozdr
  • REKLAMA
  • #6 2003061
    mruczas
    Poziom 11  
    Dzięki , jak to całe życie człowiek się uczy.Ciekawe czy jak bym zasugerował serwisowi żeby coś takiego zrobili czy posłuchają :)
  • #7 2041305
    mruczas
    Poziom 11  
    Właśnie odebrałem tel.Siemens c65 z serwisu CCS.Panowie z serwisu uznali że tel.ma wygiętą płytę i nie uznali reklamacji gwarancyjnej.Ale jak im oddawałem do naprawy to tel. działał tylko wyłączał się czasami a teraz wogóle jest martwy.Serwis twierdzi że po wyjęci takiej płyty mogły się elementy poodklejać i to nie ich wina.Normalnie sobie jaja robią czy co.Powiedzcie mi dobrzy ludzie co ja mam z tym fantem robić.
  • #8 2126038
    wisp
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Miałem ostatnio taki przypadek jak ty, pomogło przelutowanie procesora i dialoga, tel raz sie załączał a raz nie, teraz chodzi jak nówka, ale do tego musisz mieć odpowiedni sprzęt i troche wprawy, a tego raczej nie masz. Więc lepiej oddać tel do dobrego serwisu, jeśli ten wcześniejszy serwis nie uszkodził go na amen, to z nim zrobią.
  • #9 2126084
    janosik41
    Poziom 11  
    może wymień ccont
  • REKLAMA
  • #10 2127751
    mruczas
    Poziom 11  
    No tak ale taka naprawa będzie sporo kosztować a ten tel. nie jest teraz zbyt drogi na rynku.Normalnie dowiem się co za gnój pracuje w tym serwisie i mu stłukę mordę i połamę łapy żeby już nikomu nic nie zepsuł. :)
  • #11 2127865
    piotras001
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Witam podejrzewam że w ty siemensie c65 jak zwykle sie po procesorem polastykowe oderwały co by wskazywało na upadek alebo noszenie telefonu w obcisłych spodniach słabe te płyty robia czy co? a co dp janosika 24 ccont w siemensie może dialog ???? hmm
  • #12 2291763
    info1986
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    NAPEWNO ZLE WGRANY SOFT ALBO SWAP ZALEZY CO SIE Z NIM ROBILO NO CHYBA ZE TO SIE DZIEJE OD POCZATKU WIEC USTERKA TECHNICZNA WYSLIJ DO SERWISU JA TAK ZROBILEM I DZIALA

Podsumowanie tematu

✨ Telefon Siemens C65 samoczynnie się wyłącza po różnym czasie pracy, mimo naładowanej baterii. Serwis wymienił procesor i wgrał nowy soft, jednak problem powrócił. Serwis stwierdził wygiętą płytę główną, co jest kwestionowane przez użytkownika jako przyczyna usterki przy normalnym użytkowaniu. W dyskusji pojawiły się sugestie, że model ten ma wadliwe płyty główne, a uszkodzenia mogą wynikać z upadków lub noszenia telefonu w obcisłych spodniach. Zalecane są naprawy takie jak przelutowanie procesora i układu dialogowego, wygrzewanie elementów na płycie głównej (lutownica powietrzna - Hot Air) oraz wykonanie test point (TP) w celu naprawy bootcore. Po trzech nieudanych naprawach użytkownik ma prawo do wymiany telefonu na nowy. Koszty napraw mogą być wysokie, a serwisy często odmawiają gwarancji, tłumacząc uszkodzenia mechanicznym wygięciem płyty. Wskazano również, że problem może wynikać z wadliwego softu lub technicznej usterki fabrycznej.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA