Jakiś czas temu nabyłem starą przeglądarkę filmów 8mm - Hanimex E300. Nie jestem pierwszym który postanowi przerobić ją na coś użytecznego. W moim przypadku chciałbym stworzyć terminal do komunikacji z ChatGPT. Wszystko z poziomu stylizowanego terminala. I choć w momencie jak piszę te słowa prace są już na poziomie conajmniej zaawansowanym, to im dalej w las... tym więcej mam pomysłów. Jak sama nazwa wskazuje, motywem przewodnim jest HAL 9000. Komputerowy asystent z Odysei Kosmicznej.
Aktualnie plan jest taki:
- opróżnić puszkę
- zrobić miejsce i zamontować wyświetlacz
- zamontować raspberry pi
- ogarnąć akcesoria (głośnik, czerwona dioda reakcyjna)
- dopieścić oprogramowanie
Zestaw zdjęć, niestety niewiele archiwizowałem.
Aktualnie mam ogarnięty kod umożliwiający rozmowę z ChatGPT za pomocą stylizowanego terminala. Zintegrowałem też syntezator Amazon Polly więc wraz z generowaniem tekstu - krindżowo go odczytuje
Dajcie znać jakie są wasze przemyślenia.
P.S.: Będę aktualizował post w miarę postępów.
AKTUALIZACJA 7/04/23
Hanimex to w środku praktycznie pusta puszka. Po usunięciu kilku luster, transformatora, żarówki i soczewki jest mnóstwo miejsca. Użyty przeze mnie wyświetlacz LCD 4:3 o przekątnej 7" pasuje (prawie) jak ulał
. Na zdjęciu widać, mało eleganckie, wycięcie w obudowie na wyświetlacz.
Poniżej kilka dodatkowych zdjęć części i wnętrza.
Aktualnie plan jest taki:
- opróżnić puszkę
- zrobić miejsce i zamontować wyświetlacz
- zamontować raspberry pi
- ogarnąć akcesoria (głośnik, czerwona dioda reakcyjna)
- dopieścić oprogramowanie
Zestaw zdjęć, niestety niewiele archiwizowałem.
Aktualnie mam ogarnięty kod umożliwiający rozmowę z ChatGPT za pomocą stylizowanego terminala. Zintegrowałem też syntezator Amazon Polly więc wraz z generowaniem tekstu - krindżowo go odczytuje
Dajcie znać jakie są wasze przemyślenia.
P.S.: Będę aktualizował post w miarę postępów.
AKTUALIZACJA 7/04/23
Hanimex to w środku praktycznie pusta puszka. Po usunięciu kilku luster, transformatora, żarówki i soczewki jest mnóstwo miejsca. Użyty przeze mnie wyświetlacz LCD 4:3 o przekątnej 7" pasuje (prawie) jak ulał
Poniżej kilka dodatkowych zdjęć części i wnętrza.
Fajne? Ranking DIY