logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amica ACZ 3105P - lodówka nie pracuje w dobrym cyklu, słabo chłodzi

krecik5421 14 Gru 2022 20:27 477 3
REKLAMA
  • #1 20335111
    krecik5421
    Poziom 2  
    Cześć forumowicze
    posiadam lodówkę Amica ACZ 3105P i zaczęły się z nią problemy (jest dość leciwa).
    Głównie mam pytanie odnośnie cyklu pracy w jakim powinna działać ta lodówka - obserwuję ją od dłuższego czasu i widzę że czasem uruchamia się co 30minut i chodzi 30 minut, a czasem nie włącza się przez 2-3h po czym tyra 3h, żeby nachłodzić do zadanej temperatury co w moim odczuciu jest nie tak jak powinno być. Jak to jest z tym cyklem pracy? Podczas chłodzenia słychać taki dziwny dźwięk, tak jakby wiał wiatr, czasem takie popiskiwanie - nie wiem czego on dotyczy, przypuszczam, że gazu, bo był on wymieniany jakoś 3 miesiące temu (po wymianie lodówka chodziła jak złoto)
    Dodatkowo zauważyłem jeszcze, że temperatura w zamrażarce jest bardzo niestabilna - jak lodówka nachłodzi do -18 to za 2h jest już -9 - zamontowałem nową uszczelkę, ale nic to nie dało. Z tego co widzę to w zamrażarce jest szron i lód więc raczej działa dobrze.
    Czy ktoś mógłby mi doradzić co się mogło w niej popsuć i jak to ewentualnie sprawdzić/potwierdzić? Ten model ma panel elektroniczny do ustawiania temperatury.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20336110
    Sebastian_M26
    Poziom 30  
    Ocena: 432
    krecik5421 napisał:
    przypuszczam, że gazu, bo był on wymieniany jakoś 3 miesiące temu (po wymianie lodówka chodziła jak złoto)

Gazu się nie wymienia, była nieszczelność i gaz został uzupełniony, znowu nastąpił ubytek, już trzy miesiące temu powinna iść na recykling, ale ktoś chciał zarobić. Składać reklamację na naprawę.
    krecik5421 napisał:
    nachłodzi do -18 to za 2h jest już -9

Nieszczelność komory zamrażarki, a -9C nie nadaje się do przechowywania mrożonek, no chyba że tydzień/dwa.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20336560
    skryn
    Specjalista AGD
    Ocena: 1008
    krecik5421 napisał:
    Cześć forumowicze
    posiadam lodówkę Amica ACZ 3105P i zaczęły się z nią problemy (jest dość leciwa).
    Głównie mam pytanie odnośnie cyklu pracy w jakim powinna działać ta lodówka - obserwuję ją od dłuższego czasu i widzę że czasem uruchamia się co 30minut i chodzi 30 minut, a czasem nie włącza się przez 2-3h po czym tyra 3h, żeby nachłodzić do zadanej temperatury co w moim odczuciu jest nie tak jak powinno być. Jak to jest z tym cyklem pracy? Podczas chłodzenia słychać taki dziwny dźwięk, tak jakby wiał wiatr, czasem takie popiskiwanie - nie wiem czego on dotyczy, przypuszczam, że gazu, bo był on wymieniany jakoś 3 miesiące temu (po wymianie lodówka chodziła jak złoto)
    Dodatkowo zauważyłem jeszcze, że temperatura w zamrażarce jest bardzo niestabilna - jak lodówka nachłodzi do -18 to za 2h jest już -9 - zamontowałem nową uszczelkę, ale nic to nie dało. Z tego co widzę to w zamrażarce jest szron i lód więc raczej działa dobrze.
    Czy ktoś mógłby mi doradzić co się mogło w niej popsuć i jak to ewentualnie sprawdzić/potwierdzić? Ten model ma panel elektroniczny do ustawiania temperatury.

Weź tego klamota wymień na nowszy model. I nie pytaj, dlaczego.
  • #4 20338602
    krecik5421
    Poziom 2  
    Tak, lodówka pójdzie do wymiany, jednak zastanawia mnie w którym miejscu może być nieszczelność komory zamrażarki - tam dosłownie wszystko jest "jedną ścianą", poza drzwiczkami oraz rurką która wchodzi do komory zamrażarki.
REKLAMA