woodpecker0 napisał: Zależy co taki składacz robi w wolnym czasie, bo jak tylko doradza na elektrodzie, to pewnie siedzi jeszcze na jakimś C2D.
I dla niego to jest wystarczające i to jest jego sensowna granica.
Co ma wolny czas do granic? :V
Powiem tak, u mnie najnowszy sprzęt (serwer) jest na ivy bridge (istotne przy poborze prądu). Tak to siedzę na sandy bridge-ep czyli platforma 10 letnia

Nie przeszkadza mi to w okazjonalnym składaniu nowszych i dużo lepszych sprzętów. Zależy od tego kto jakie ma priorytety, ja wolę sobie składać sprzęty retro, albo zrobić coś przy aucie. I żeby nie było, nie nie uniosłem się przez twoją wypowiedź piszę to z bananem na twarzy
Nie wchodźmy szczególnie ile sprzęt traci itp. Spójrzcie ile nowe samochody kosztują i ile tracą na wartości. Komputer to tylko ułamek tego.
Trochę filozoficzny wątek, ale jak dla mnie granic nie ma. Każdy powinien założyć sobie jakiś budżet, oczekiwania, sprawdzić jak sprzęt którym jesteśmy zainteresowani wypada na tle ogółu, jaka jest jego przyszłościowość itp.
Na ten moment najwięcej pochłonie GPU w takim PC. Jak bym miał nieograniczony budżet to pewnie nie kupił bym wszystkiego z najwyższej półki. Tak kontynuując filozoficzne rozważanie... Zestaw typowo pod gry:
GPU: Np. taki RTX4090 ma gorszy stosunek wydajność/pobór prądu od RTX4080. Więc jak dla mnie wyższy koszt 4090 jak i mniejsza sprawność dyskwalifikuje topowy produkt. RTX4080 jest najciekawszą opcją na ten moment (cena ok. 7000 zł).
CPU: Chyba lepiej poczekać na ryzeny 7000 z x3d, bo po ryzenach 7000 trochę więcej się spodziewałem. Albo kupić intela (np. 13700kf), ale ogółem nie przemawiają do mnie CPU z oszczędnymi rdzeniami. HEDT w zasadzie umarło więc zostają "konsumenckie" platformy. (13700kf ok. 2000 zł)
RAM - 32GB do większości zastosowań to aż nadto. Oczywiście na ten moment szybki zestaw DDR5 (ok. 1200 zł).
SSD - np. 2x 2TB Samsung 990 PRO Ale to wg. uznania kto ile potrzebuje przestrzeni i na co (ok. 3000 zł)
MB: Wypasiona płyta na Z790 - ok. 2000 zł
Obudowa: najbardziej dobrana pod upodobania - dla mnie fractal define 7 - ok. 1000 zł.
Zasilanie: Seasonic Prime TX 1000W - 1000W z zapasem pod OC. ok. 1400 zł. Jak ktoś nie robi OC to wystarczy ok 750W z lekkim zapasem.
Do tego jakieś drobiazgi typu chłodzenie CPU (AIO lub custom), wentylatory itp. Przy tańszej wersji czyli AIO to pewnie koło 1000zł.
Ogólnie w 20 tyś. by się zamknęło. Czy bym tyle wydał? Pewnie nie, ale powyżej jest hipotetyczny zestaw z nieograniczonym budżetem.
Popieram zdanie @n.vision że 1440p jest najlepszym celem. Więc docelowo można celować nawet w jakiegoś RTX3060ti , 13600kf, słabszy zasilacz i już magicznie cały komputer tanieje o dobre kilka tys. Tyle SSD też bym osobiście nie kupował a dołożył sobie kilka HDD po np. 8TB do serwera (obecnie mam 20TB w RAID1 więc 10TB przestrzeni i to wszystko prawie zajęte). 1TB NVME w PC mi starcza. Więc z okolic 18 tys zrobiło by się nagle 10 tys. Oszczędność spora, a że nie gram tyle co kiedyś to by mi to starczyło na bardzo długo