logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Czy kupilibyście zestaw PC za 20000zł i jeśli tak to jaki?

iOskar 15 Gru 2022 19:17 2022 21
  • #1 20336591
    iOskar
    Poziom 7  
    Ocena: 13
    Jeśli mielibyście hipotetyczny budżet 20000 zł na budowę PC to jak by on wyglądał? Czy w ogóle jest sens budować tak drogie zestawy? Czy może jest jakiś pułap cenowy, którego przekraczanie graniczy z marnowaniem pieniędzy? Na przykład dopłacanie kilku tysięcy PLN dla 5% wzrostu wydajności skrzynki? Czy jest to według was 10k, 15k, a może w ogóle nie ma górnej granicy? Zawsze zastanawiało mnie gdzie doświadczony składacz PC'towy postawiłaby granicę, której przekraczanie jest już zwyczajnie nieopłacalne. Temat może brzmi trochę filozoficznie, ale nie ukrywam, że rezultat wypłynie zapewne znacząco na zakup mojej przyszłej skrzynki.
  • #2 20336598
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2029
    iOskar napisał:
    eśli mielibyście hipotetyczny budżet 20000 zł na budowę PC to jak by on wyglądał?
    Nieco brakuje do zestawu marzeń.

iOskar napisał:
    której przekraczanie jest już zwyczajnie nieopłacalne
    Zdefiniuj określenie "opłacalne".
  • Pomocny post
    #3 20336602
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8244
    Witaj.
    Zacznę od drugiego pytania. Sens budowania takich zestawów jest, jeśli mają one zarabiać na siebie. Jeśli ma to być sprzęt do rozrywki to raczej sensu nie ma. Części szybko tracą na wartości, w szczególności topowe modele. Klasa średnio/wyższa znacznie wolniej traci na wartości. Realnie lepiej kupić i tak dobry komputer za 10k (który będzie miał pewnie RTX3080 i I5-13600KF na przykład) - a za 5 lat wymienić krytyczne podzespoły jeszcze raz za kolejne pieniądze. W rezultacie skończy się z lepszym sprzętem aktualizując go raz na jakiś czas rozsądnie, nie drogo.

iOskar napisał:
    Czy może jest jakiś pułap cenowy, którego przekraczanie graniczy z marnowaniem pieniędzy? Na przykład dopłacanie kilku tysięcy PLN dla 5% wzrostu wydajności skrzynki?

Na to pytanie chyba nie trzeba odpowiadać... :)

iOskar napisał:
    Czy jest to według was 10k, 15k, a może w ogóle nie ma górnej granicy?

Tą granicą powinny być realne potrzeby z delikatnym wyprzedzeniem na 2-3 lata do przodu (chociaż ciężko takie i tak przewidzieć).
  • Pomocny post
    #4 20336610
    plpwer
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    Szczerze wydaje mi się, że 20tys na PC to szczerze o wiele za dużo i jest to marnotractwo pieniędzy ponieważ już za 6-8tys zbudujesz sobie nawet wydajny PC, którego jednak no nie porównasz do tego za 20tys ale dalej jednak większość nowych tytułów Ci pójdzie gładko. To w każdym razie bardzo zależy od tego do czego chciałbyś go używać. Dajmy przykład, np jeśli jesteś streamerem i streamujesz na tym youtubie czy twitchu to jednak przyda Ci się pecet, który pociągnie Ci grę równo z transmitowaniem jej na żywo w np 4k 60fps. Do normalnego użytku i pogrania w jakieś nowsze tytuły napewno nie będziesz potrzebował super wypasionego sprzętu gdyż nie wykorzystasz jego maksymalnych możliwości które oferował by w przedstawionym przeze mnie wcześniej przykładzie. Według mnie jak narazie nie ma aż tyle gier czy programów które wymagają do płynnego działania np rtx 4090 a jedyne co to pójdzie Ci szybciej i zapłacisz drożej, może zostanie Ci ona na dłużej ale wiadomo jak jest.

Pozdrawiam Serdecznie, Bartosz.
  • Pomocny post
    #5 20336626
    freebsd
    Poziom 42  
    Może coś gotowego? Bez składania? Np. Apple Mac Studio M1 Ultra? Wyjdzie niedrogo...

iOskar napisał:
    Czy może jest jakiś pułap cenowy, którego przekraczanie graniczy z marnowaniem pieniędzy?

Hmm... Apple Mac Pro 28-Core XeonW 2,5GHz/1,5TB/4TB/2xPVegaIID
    251 679,00 zł - https://www.x-kom.pl/p/534577-desktop-apple-m...-28-core-xeonw-25ghz-15tb-4tb-2xpvegaiid.html
    :-D
  • Pomocny post
    #6 20336730
    woodpecker0
    Poziom 21  
    Ocena: 91
    iOskar napisał:
    Zawsze zastanawiało mnie gdzie doświadczony składacz PC'towy postawiłaby granicę, której przekraczanie jest już zwyczajnie nieopłacalne.

Zależy co taki składacz robi w wolnym czasie, bo jak tylko doradza na elektrodzie, to pewnie siedzi jeszcze na jakimś C2D. :D
    I dla niego to jest wystarczające i to jest jego sensowna granica.

Ja na ten przykład lubię czasem pograć i zestaw sprzed 3 lat na i9-9900k + RTX2070S to wtedy było WOW, 10 kafli włożone w jednostkę.
    Ze znajomych nie mam nikogo, kto ma chociaż odrobinę podobny sprzęt.
    Jakbym dzisiaj miał kupić coś podobnego jakościowo - w sensie znowu i9, znowu jakiś RTX tyle, ze z najnowszych dostępnych, to z lepszą płytą główną wychodzi nie mała sumka.

Nie wiem, wszystko tak czy siak zależy od zasobności portfela. Jak oszczędzałeś te 20 tysięcy złotych przez 5 lat to wydaj to z wielką rozwagą, żeby ci potem na prąd starczyło, ale jak masz tyle co miesiąc, to chyba można sobie pozwolić na coś lepszego. :D Może się przyda, a może i nie, ale jak kogoś stać? Nie trzeba streamować w rozdzielczości 4k, żeby musieć posiadać drogi komputer.
    Istnieje taka gra jak Minecraft. Trochę modów, inne tekstury i nagle taki RTX klęka do 20 FPSów...
  • Pomocny post
    #7 20336953
    freebsd
    Poziom 42  
    Np. ten zestaw wydaje się za drogi: 48 500,00 zł
    https://www.x-kom.pl/p/743656-desktop-x-kom-g...-700-i9-12900ks-64gb-4tb-rtx3090ti-w11px.html
    Intel Core i9-12900KS (16 rdzeni, 24 wątki, 3.40-5.50 GHz, 30 MB cache)
    Intel Z690
    64 GB (DIMM DDR5, 5200 MHz)
    4000 GB (2 x 2000 GB)
    NVIDIA GeForce RTX 3090 Ti
    Mało RAM (ale chociaż DDR5), starszy procesor, grafika w tej cenie też nie zachwyca. miejsce na dyskach też bez szału.
    Zasilacz: 1200 W
  • #8 20337163
    iOskar
    Poziom 7  
    Już sprostuję o co mi chodzi. Tak jak ktoś wyżej wspomniał chodzi bardziej o PC do wszystkiego (i zarazem niczego). Oczywiście zdaję sobie sprawę, że możemy budować superkomputer do bardzo specyficznych zadań i w takim przypadku górnej granicy zapewne nie ma. PC, który miałem na myśli zakładając ten wątek rozmiałem raczej jako narzędzie deweloperskie (unity, blender etc) czy rozrywkowe (gry jednoczenie razem ze streamingiem), które posłużyłoby na kilka najbliższych lat i nie zawiodłoby brakiem mocy. Dla przykładu co miałem na myśli to, że dla takiego Kowalskiego jak ja nie potrzebna będzie np. najlepsza karta graficzna jaka tylko istnieje i że w zupełności wystarczy tańsza i o nieznaczy procent mniej wydajna. Bardziej w takich kategoriach rozmyślałem. Ale po tym co większość z Was napisała widzę, że faktycznie możemy iść cały czas wzwyż. Dzięki :)

Dodano po 3 [minuty]:

dt1 napisał:
    Witaj.
    Zacznę od drugiego pytania. Sens budowania takich zestawów jest, jeśli mają one zarabiać na siebie. Jeśli ma to być sprzęt do rozrywki to raczej sensu nie ma. Części szybko tracą na wartości, w szczególności topowe modele. Klasa średnio/wyższa znacznie wolniej traci na wartości. Realnie lepiej kupić i tak dobry komputer za 10k (który będzie miał pewnie RTX3080 i I5-13600KF na przykład) - a za 5 lat wymienić krytyczne podzespoły jeszcze raz za kolejne pieniądze. W rezultacie skończy się z lepszym sprzętem aktualizując go raz na jakiś czas rozsądnie, nie drogo.

iOskar napisał:
    Czy może jest jakiś pułap cenowy, którego przekraczanie graniczy z marnowaniem pieniędzy? Na przykład dopłacanie kilku tysięcy PLN dla 5% wzrostu wydajności skrzynki?

Na to pytanie chyba nie trzeba odpowiadać... :)

iOskar napisał:
    Czy jest to według was 10k, 15k, a może w ogóle nie ma górnej granicy?

Tą granicą powinny być realne potrzeby z delikatnym wyprzedzeniem na 2-3 lata do przodu (chociaż ciężko takie i tak przewidzieć).

Dzięki, to faktycznie ma sens i tak zrobię.
  • Pomocny post
    #9 20337171
    freebsd
    Poziom 42  
    @iOskar Zerknij jeszcze na procesor i7 z serii 13, oraz na RTX4080 :-)
  • Pomocny post
    #10 20337454
    n.vision
    Poziom 31  
    Ocena: 258
    Twoje pytanie w poście #1 wygląda jakby brakowało Ci podstawowej edukacji finansowej, bez hejtu :D Wkładanie pieniądzy w komputer do grania to konsumpcja, taki komputer straci na cenie bardzo szybko więc możesz policzyć ile złotych będzie kosztować Cię granie na takim komputerze. Zakładając że w ciągu 2 lat sprzedasz go i straci nie wiem, 50% na wartości, to masz 10 000zł na dwa lata, to jest 416zł miesięcznie, 13zł dziennie. Dolicz do tego prąd, szacuję 50-100zł miesięcznie, dolicz koszty gier i dostaniesz przybliżoną wartość, ile Cię to będzie kosztować. Ja takie koszty liczę (a ciekawe że nigdy nie liczyłem dla komputera?) i patrzę na to jak na rodzaj abonamentu.
    Te 500-600zł miesięcznie to mniej więcej koszt posiadania prostego taniego samochodu, jeśli wliczysz cenę spadku wartości, napraw, eksploatacji, ubezpieczeń.

A jeśli pytasz o luksusowy sweet spot, moim zdaniem to jest obecnie komputer pod 1440p, bo budowanie maszyny pod 4k zasadniczo podnosi koszta, a upgrade graficzny przejścia z 1440p na 4k nie jest taki duży, 1440p jest - moim zdaniem - przyzwoite. Z takim komputerem zmieściłbyś się w 10 000zł, 12 000 jeśli lubisz światełka.

Natomiast więcej sensu finansowego ma obecnie chyba X-Box Series S i X, są tanie, wszystko na nich śmiga, mają tani abonament z masą gier. Gdybym chciał coś wyłącznie do grania, kupiłbym X-Boxa. Koszty miesięczne używania tego sprzętu są wielokrotnie niższe. Graficznie będzie wyglądać trochę gorzej niż High-end PC, ale bez przesady.

EDIT: Liczyłem tylko skrzynkę, ale sensowna mysz, klawiatura, pad do PC, jakiś głośnik czy słuchawki, to też pewnie wypada policzyć.
  • Pomocny post
    #11 20337848
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2343
    woodpecker0 napisał:
    Zależy co taki składacz robi w wolnym czasie, bo jak tylko doradza na elektrodzie, to pewnie siedzi jeszcze na jakimś C2D. :D
    I dla niego to jest wystarczające i to jest jego sensowna granica.

Co ma wolny czas do granic? :V

Powiem tak, u mnie najnowszy sprzęt (serwer) jest na ivy bridge (istotne przy poborze prądu). Tak to siedzę na sandy bridge-ep czyli platforma 10 letnia :D Nie przeszkadza mi to w okazjonalnym składaniu nowszych i dużo lepszych sprzętów. Zależy od tego kto jakie ma priorytety, ja wolę sobie składać sprzęty retro, albo zrobić coś przy aucie. I żeby nie było, nie nie uniosłem się przez twoją wypowiedź piszę to z bananem na twarzy ;)

Nie wchodźmy szczególnie ile sprzęt traci itp. Spójrzcie ile nowe samochody kosztują i ile tracą na wartości. Komputer to tylko ułamek tego.

Trochę filozoficzny wątek, ale jak dla mnie granic nie ma. Każdy powinien założyć sobie jakiś budżet, oczekiwania, sprawdzić jak sprzęt którym jesteśmy zainteresowani wypada na tle ogółu, jaka jest jego przyszłościowość itp.
    Na ten moment najwięcej pochłonie GPU w takim PC. Jak bym miał nieograniczony budżet to pewnie nie kupił bym wszystkiego z najwyższej półki. Tak kontynuując filozoficzne rozważanie... Zestaw typowo pod gry:

GPU: Np. taki RTX4090 ma gorszy stosunek wydajność/pobór prądu od RTX4080. Więc jak dla mnie wyższy koszt 4090 jak i mniejsza sprawność dyskwalifikuje topowy produkt. RTX4080 jest najciekawszą opcją na ten moment (cena ok. 7000 zł).
    CPU: Chyba lepiej poczekać na ryzeny 7000 z x3d, bo po ryzenach 7000 trochę więcej się spodziewałem. Albo kupić intela (np. 13700kf), ale ogółem nie przemawiają do mnie CPU z oszczędnymi rdzeniami. HEDT w zasadzie umarło więc zostają "konsumenckie" platformy. (13700kf ok. 2000 zł)
    RAM - 32GB do większości zastosowań to aż nadto. Oczywiście na ten moment szybki zestaw DDR5 (ok. 1200 zł).
    SSD - np. 2x 2TB Samsung 990 PRO Ale to wg. uznania kto ile potrzebuje przestrzeni i na co (ok. 3000 zł)
    MB: Wypasiona płyta na Z790 - ok. 2000 zł
    Obudowa: najbardziej dobrana pod upodobania - dla mnie fractal define 7 - ok. 1000 zł.
    Zasilanie: Seasonic Prime TX 1000W - 1000W z zapasem pod OC. ok. 1400 zł. Jak ktoś nie robi OC to wystarczy ok 750W z lekkim zapasem.
    Do tego jakieś drobiazgi typu chłodzenie CPU (AIO lub custom), wentylatory itp. Przy tańszej wersji czyli AIO to pewnie koło 1000zł.

Ogólnie w 20 tyś. by się zamknęło. Czy bym tyle wydał? Pewnie nie, ale powyżej jest hipotetyczny zestaw z nieograniczonym budżetem.
    Popieram zdanie @n.vision że 1440p jest najlepszym celem. Więc docelowo można celować nawet w jakiegoś RTX3060ti , 13600kf, słabszy zasilacz i już magicznie cały komputer tanieje o dobre kilka tys. Tyle SSD też bym osobiście nie kupował a dołożył sobie kilka HDD po np. 8TB do serwera (obecnie mam 20TB w RAID1 więc 10TB przestrzeni i to wszystko prawie zajęte). 1TB NVME w PC mi starcza. Więc z okolic 18 tys zrobiło by się nagle 10 tys. Oszczędność spora, a że nie gram tyle co kiedyś to by mi to starczyło na bardzo długo :)
  • #12 20337910
    woodpecker0
    Poziom 21  
    sylweksylwina napisał:
    Co ma wolny czas do granic? :V

A nie wiem, tak mi się dziwnie mogło napisać. :P Oczywiście nie umniejszam, komuś wiedzy o sprzęcie jeśli ten ktoś, sam siedzi na czymś "nie najnowszym". Ale mam znajomego (serio znającego się na rzeczy), co każdemu jak coś doradza to wręcz wmawia, coś w stylu "tego nie potrzebujesz, weź starsze i tańsze, bo ja tak mam i jest dobrze". A potem się okazuje, ze w sumie to by się wykorzystało... ale już się ma to gorsze i do sklepu się nie odda. Znaczy taki brak przyszłościowego myślenia.
    Nie, wróć, teraz to brzmi jakbym komuś wmawiał brak myślenia - stop, ja nic nie mówiłem. :D

sylweksylwina napisał:
    I żeby nie było, nie nie uniosłem się przez twoją wypowiedź piszę to z bananem na twarzy ;)

Uff, to dobrze. :)

sylweksylwina napisał:
    GPU: Np. taki RTX4090 ma gorszy stosunek wydajność/pobór prądu od RTX4080. Więc jak dla mnie wyższy koszt 4090 jak i mniejsza sprawność dyskwalifikuje topowy produkt. RTX4080 jest najciekawszą opcją na ten moment (cena ok. 7000 zł).
    Cytuję ten fragment, ale to nie tyle odpowiedź do ciebie, co taka ogólna "rozkmina". :)
    Nie wgłębiałem się w szczegóły techniczne, ale o RTX 4090 sporo pisali tu i ówdzie w temacie palących/topiących się gniazd zasilających, co jeśli serio jest problemem dodatkowo może dyskwalifikować tę kartę graficzną. W ogóle te najwyższe modele - przynajmniej według mnie nie mają wiele sensu. Kiedyś jeden znajomy dołożył do GTX 1080. Wtedy - domyślam się, że wydał majątek, a dzisiaj byle kilku letnia gierka w czasie streamowania mu się przycina, że żal patrzeć. Mógł kupić 1070 albo i 1060 i po kilku latach zmienić, a teraz mu szkoda wymieniać: "bo to jednak xx80!"

sylweksylwina napisał:
    RAM - 32GB do większości zastosowań to aż nadto.

32GB to może i nadto, ale takie 16GB, to chyba już minimum. W tym momencie mam włączoną przeglądarkę, odtwarzacz i komunikator, a jednak 60% z 16GB zajęte...
  • Pomocny post
    #13 20338049
    turkuc11
    Spec od komputerów
    Ocena: 1906
    sylweksylwina napisał:
    RTX4080 jest najciekawszą opcją na ten moment (cena ok. 7000 zł).

Nawet 6300zł:
    https://promocje.x-kom.pl/rtx-weekend

Co do ilości RAMu to poczytajcie o zastosowaniach:
    iOskar napisał:
    PC, który miałem na myśli zakładając ten wątek rozmiałem raczej jako narzędzie deweloperskie (unity, blender etc) czy rozrywkowe (gry jednoczenie razem ze streamingiem)

Do takich rzeczy 32GB minimum. Dalej bym nie szedł w DDR5 tylko DDR4 do 13600K lub 13700K.

Oskar, blendujesz na CPU czy GPU?

Tak wstępnie:
    13600KF lub 13700KF, do obu zalecam UV (1600-2050zł)
    Gigabyte B660 Gaming X lub Z690 Gaming X 700-1000zł
    Kingston Renegade 3600CL16 2x16GB 600zł
    Kingston KC3000 1TB lub 2TB 500-1000zł
    Navis F240 do 13600, F280 to 13700 400-450zł
    Endorgy Regnum 400 400zł
    Krux Generator 850W 500zł
    RTX 4080 za 6300zł
  • #14 20338320
    freebsd
    Poziom 42  
    Z klasy "bussines" przesiadamy się w klasę "ekonomiczną". :-(
    Masz budżet to czemu się ograniczać?
    Po co mocny zestaw? Jak mawiał klasyk z YT :-D "bo mogę i chcę". :->
  • #15 20338369
    n.vision
    Poziom 31  
    Haha, jak to "po co się ograniczać" z wydawaniem pieniędzy? Biedni ludzie tak mówią :P Wydawanie pieniędzy to świetny nawyk, powie to każdy bankowiec, handlowiec i komornik. Szczególnie na rzeczy które nie są specjalnie potrzebne i szybko tanieją, jak wypasione komputery gejmingowe :P A później budzisz się w wieku 40 lat z wypasionym samochodem w leasingu, chatą na kredyt w zabudowie łanowej, żoną której nie widzisz bo ciągle jesteś w pracy albo nie chcesz jej widzieć bo próbujesz się wyluzować i z potarganym życiem :P
  • #16 20340451
    freebsd
    Poziom 42  
    Skoro temat jest o zestawie to jaki monitor do tego? Ile cali i jaki odświeżanie?
    Ja nie gram, nie oglądam meczy, itp. - więc odświeżanie 60 Hz dla mnie jest wystarczające. Lecz HDR1000 jako podstawę przyjmuję, a w 10 bitach koloru głębi to sam nagrywam. Przekątna 32" jako absolutne minimum i "nie trawię" monitorów ultraszerokich o niskiej rozdzielczości pionowej.

Jaka klawiatura? jaka myszka?
    Co jest wartego polecenia, gdy budżet ma dłuższą smycz?
  • #17 20340488
    woodpecker0
    Poziom 21  
    Ja za to nie wiem czy HDR jest taki super potrzebny. Mam i przez to są czasem problemy z konkretnymi grami, czy rozwiązaniami.
    Ja bym za to poszedł bardziej w wyższa częstotliwość odświeżania, różnice widać nawet w kręceniu strzałką w kółko na pulpicie.
    Dla mnie dzisiaj takie 2560x1440p na 120+ Hz to takie optimum. Zapisuję 120+, bo jakby nie ma jednego standardu. Zależnie od firmy czy modelu mamy 120, 140, 144, 165, 170 itd. Na dodatek pewnie sporo modeli (a mój ASUS z serii ROG na pewno) ma możliwość w miarę płynnej regulacji tego parametru.
    Rozdzielczość jak podałem chyba najsensowniejsza. Nie wiem czy jest sens brnąć w 4K. Ja przynajmniej nie widzę sensu (ani jakiejś wielkiej różnicy), a zawsze to trochę więcej niż FHD.
    Rozmiar? Hmm... Ja od chyba 2012 roku mam 27 cali. Wtedy jeszcze FHD. A zdaje się, od roku dwie sztuki w takim rozmiarze i 1440p, i nie narzekam.
    No chyba, że ktoś ma mniej miejsca na biurku, to może główny 27 cali i po jednym 24 cale, na boki tego głównego monitora, czy tam... zależnie od potrzeb.

Klawiatura i myszka? Jeśli dobre czy fajne to już niekoniecznie tanie. Ale taki wydatek na klawiaturę mechaniczną to też raczej jednorazowy wydatek na lata. W końcu ile tam kliknięć wytrzymuje przełącznik... 50 milionów? Tutaj nie wiem czy nie ma znaczeniz trochę taki jakby kaprys do firmy. Dużo ludzi sięga po Logitecha. Ja nie rozglądam się raczej za niczym innym niż Corsair (w sensie jeśli chodzi o klawiaturę i myszkę, chociaż RAM też mam od nich i jakby mieli interesujące mnie słuchawki to może też bym skorzystał).
    Kilka lat temu, może to było coś w okolicach 2016 roku kupiłem Corsair K70 LUX RGB. Kosztowała tam powiedzmy z 600zł. Dużo jak za klawiaturę, gdzie ta za 50zł pisze tak samo, ale właśnie kończy się 2022 rok, a ona działa bez zarzutu. Jedynie się strasznie kurzy, znaczy strasznie to widać na tym szczotkowanym aluminium. :D
  • #18 20340696
    freebsd
    Poziom 42  
    woodpecker0 napisał:
    Dla mnie dzisiaj takie 2560x1440p na 120+ Hz to takie optimum.
    Ciekawa porada, Muszę przy okazji u kogoś, albo w sklepie sprawdzić jak to działa ze mną :-)

woodpecker0 napisał:
    Nie wiem czy jest sens brnąć w 4K
    Pracuję na 4K i stąd monitor w rozmiarze+, ale nawet do terminali jest to bardzo wygodne.
  • #19 20348354
    iOskar
    Poziom 7  
    turkuc11 napisał:
    Oskar, blendujesz na CPU czy GPU?

GPU

Myślałem również o gamingu w 4k a to trochę komplikuje. Pewnie w takim przypadku 4080 to minimum żeby osiągnąć stabilne 50fps w nowszych gierkach z powłączanymi bajerami typu dlss etc. Muszę się zastanowić. Albo po prostu ograniczyć się do gamingu 1440p z dobrymi fpsami i np. kartą 3080. Jeszcze zobaczę jak będą wyglądały ceny po nowym roku bo pewnie będę składał dopiero na styczeń/luty :)

Dodano po 5 [minuty]:

Odnośnie monitorów to jeśli zdecyduję się na 4k to najprawdopodobniej kupię Samsung Odyssey G7A:
    https://www.morele.net/monitor-samsung-odysse...eneo_cid=6838d828-204e-aa6f-a867-7efdcc90ebc5
    Jedyne co niezby mi się podoba to te 28 cali. Trochę mało jak na 4k, ale też mam małe biurko i blisko siedzę ekranu w obecnym setupie.
  • Pomocny post
    #20 20348390
    turkuc11
    Spec od komputerów
    Ocena: 1906
    To tym bardziej można zejść z procka do 13600KF i pójść w jak najmocniejsza kartę.

Alternatywny monitor - Gigabyte M28U.
  • Pomocny post
    #21 20348795
    n.vision
    Poziom 31  
    iOskar napisał:
    Jedyne co niezby mi się podoba to te 28 cali. Trochę mało jak na 4k, ale też mam małe biurko i blisko siedzę ekranu w obecnym setupie.

Ja mam 32 cale 1440p i ostatnio zauważyłem że z wysokimi ustawieniami grafiki w niektórych grach zdecydowanie lepiej gra mi się z monitorem ustawionym bardzo blisko. Zdziwiłbyś się jak blisko. Sądzę że to jest ze 35 centymetrów od środka monitora. Nie wiem czy to zdrowe, pewnie nie... Wynika to z odległości rysowania w niektórych współczesnych grach. Patrząc na monitor z większej odległości po prostu nie widzi się masy, masy detali. Tak mam np. w RDR2, gdzie po przysunięciu się zacząłem widzieć drzewa gdzieś daleeeeeeko daleko na horyzoncie i jakieś drobniutkie sylwetki NPCów, jakieś paski na siodle konia czy elementy obuwia odzieży których z większej odległości nie widać.

Ale też w samochodówkach gdzie następny oddalony zakręt jest dobrze widoczny dopiero właśnie z bliska, inaczej to takie maluteńkie krawężniczki i balustradki że ledwo je widać z odległości powiedzmy metra. Okazało się np. że ma wtedy sens jeżdzenie z kamerą z pierwszej osoby z szerokim ustawieniem FOV. Nowoczesne gry bywają po prostu tak bardzo szczegółowe, że żeby zwrócić uwagę na detale, co ja lubię robić bo czuję się jak w muzeum sztuki współczesnej, muszę mocno przyglądać się, chociaż mam ciągle doskonały wzrok, żadnej wady.

Co do 4k mam jeszcze jedną refleksję: 4k to 3860x2160 = 8,337,600, a 1440p to 2560x1440= 3,686,400, więc potrzebujesz sporo powyżej 2x więcej mocy obliczeniowej żeby to obsłużyć, licząc w pikselach. W praktyce tak jak mówisz, RTX 4090 byłby wskazany do 4k, kiedy do 1440p wystarczy RTX 3080.

Ale jest jeszcze jedna opcja, spokojnie możesz wziąć mocniejszą kartę niż RTX 3080 do 1440p i robić skalowanie w górę, bo renderowanie grafiki w wyższej rozdzielczości np. 4k i downscaling do 1440p wyraźnie i istotnie podbija ilość szczegółów, bo tu trochę nie chodzi o ilość pikseli. Tak samo jak odtwarzasz film z youtube na ekranie 1080p: odtwarzanie go w 4k na monitorze 1080p zapewni znaaacznie lepszą jakość obrazu, niż w natywnej rozdzielczości, zwróciłeś na to uwagę? Taki film ma dużo więcej szczegółów, mimo że rozdzielczość nie powinna na to pozwolić. Nie wiem dlaczego nie mówi się o tym odnośnie monitorów.
    Pojedyńcze piksele potrafią przekazywać więcej informacji niż tylko informacja o tym jednym pikselu. Obraz jest wtedy bardziej miękki niż w natywnej rozdzielczości, ale przy tak wysokich rozdzielczościach nie robi to istotnej różnicy. Z kolei skalowanie w drugą stronę z niższej rozdzielczości do wyższej bez technologii jak FSR czy DLSS wygląda bardzo marnie, w pewnych przypadkach działa kiepsko, a FSR i DLSS mimo wszystko generują sporo artefaktów więc nie jest tylko różowo.

Z tych powodów osobiście zdecydowałem się na 1440p w 32 calach, z tych samych uważam że 4k przy dzisiejszej mocy obliczeniowej jest trochę bez sensu (ale może w każdej mocy obliczeniowej jest tak samo), chyba że naprawdę nie masz co robić z pieniędzmi. Karty graficzne pod 4k są drogie, monitory z wysokim odświeżaniem też są drogie, w praktyce generuje to tego typu problemy, a korzyści nie są tego warte.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat budowy zestawu PC w budżecie 20000 zł, z różnymi opiniami na temat opłacalności takiego wydatku. Uczestnicy wskazali, że dla większości użytkowników bardziej sensowne jest zainwestowanie w sprzęt w przedziale 6000-10000 zł, który zaspokoi potrzeby gier i codziennego użytku. Wskazano, że droższe komponenty, takie jak RTX 4090, mogą nie przynieść proporcjonalnych korzyści w wydajności. Zwrócono uwagę na znaczenie przyszłościowych potrzeb oraz na to, że sprzęt szybko traci na wartości. Uczestnicy sugerowali również konkretne komponenty, takie jak procesory Intel i7 oraz RTX 4080, a także gotowe rozwiązania, jak Apple Mac Studio. W końcu, autor wątku zdecydował się na zakup zestawu z komponentami, które zapewnią mu wydajność w grach i pracy deweloperskiej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA