logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Bosch SMV50E70EU/59 zmywarka mruga kranik i gwiazdka i cykanie przy panelu.

przemoprzem 22 Gru 2022 23:35 1485 6
REKLAMA
  • #1 20348583
    przemoprzem
    Poziom 12  
    Ocena: 21
    Cześć.
    Zmywarka Bosch SMV50E70EU/59 - w ostatnich miesiącach padła pompogrzałka, później pompa do opróżniania, dziś znów niespodzianka w postaci cykania przy panelu sterującym, mruga kranik i śnieżynka.

Zaczęło się od program 70°C. Po 20 minutach coś zaczęło pikać jak przy końcu zmywania, ale po otwarciu drzwiczek migał symbol kranika i ciche buczenie. Nawet wyłączenie z prądu nic nie pomagało. Po 2 godzinach kolejna próba - program 40°C i wszystko ok. Teraz znów 40°C i cykanie przy programatorze, ale za którymś razem włącz/wyłącz ruszyło. Ale z reguły te 40°C to ok 40 minut, a tu po godzinie i dalej nie było 3 dźwięków. Otworzyłem drzwiczki i mrugał symbol suszenia - było pary trochę, wyłączyłem zmywarkę. Co tym razem mogło się zepsuć?
  • REKLAMA
  • #2 20348730
    domel.an
    Poziom 24  
    Ocena: 136
    przemoprzem napisał:
    Po 20 minutach coś zaczęło pikać jak przy końcu zmywania, ale po otwarciu drzwiczek migał symbol kranika i ciche buczenie

Oznacza to wyciek ze zmywarki i pompa spustowa pracuje cały czas.
  • REKLAMA
  • #3 20348736
    przemoprzem
    Poziom 12  
    Ale nic nie słychać właśnie było. Przecież pompę bym słyszał jak pracuje.
  • REKLAMA
  • #4 20348790
    domel.an
    Poziom 24  
    przemoprzem napisał:
    po otwarciu drzwiczek migał symbol kranika i ciche buczenie.

To ciche buczenie to pompka spustowa. Tak skonstruowana jest zmywarka, że po wycieku, podnosi pływak i pompa spustowa pracuje cały czas, nawet po otwarciu drzwiczek.

Dodano po 2 [minuty]:

Kto wcześniej naprawiał zmywarkę ?
    Jeśli serwis to reklamuj, bo gdzieś jest nieszczelność.
  • REKLAMA
  • #5 20348800
    przemoprzem
    Poziom 12  
    Pompogrzałkę naprawiał serwis, pompę spustową ja sam wymieniałem - jest mój temat na forum.

To "buczenie" to zeznanie żony :) Wieczorem zmywarka domyła garnki tylko po 1 godzinie już nie czekałem - było po 23 - jak sama zakończy program i otworzyłem drzwiczki i było osuszanie.

Otworzyłem teraz drzwiczki i było cykanie takie "prr" przy panelu + kranik + nabłyszczacz. ALE jak się otworzy drzwiczki dosłownie 5 cm to wszystko jest OK. Wezmę otworzę drzwiczki bardziej i znów "prr". Po południu zajrzę pod spód czy jest sucho czy mokro, ale coś mi się zdaje, że to będą jakieś jaja ze sterownikiem (panelem)?
  • #6 20349331
    domel.an
    Poziom 24  
    przemoprzem napisał:
    ALE jak się otworzy drzwiczki dosłownie 5 cm to wszystko jest OK. Wezmę otworzę drzwiczki bardziej i znów "prr"

To zdecydowanie zmienia postać rzeczy. Z tego można wnioskować że problemem jest jakiś słaby styk. Pierwsze zdiagnozuj skąd ten odgłos się wydobywa, zanim będzie całkiem źle, sprawdź wszystkie wtyczki czy któraś nie jest luźna. Problem najprawdopodobniej może znajdować się w drzwiczkach, być może ktoś przy naprawach siłował się z wiązką, i coś się wypięło, lub jest uszkodzony któryś kabelek. Zdarzają się takie przypadki...
  • #7 21017242
    przemoprzem
    Poziom 12  

Oczywiście był przerwany jeden z przewodów przy zawiasie drzwiczek. Zlutowany i koszulka i działa.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z zmywarką Bosch SMV50E70EU/59, w tym cykanie przy panelu sterującym oraz migające symbole kranika i gwiazdki. Po wcześniejszych naprawach, w tym wymianie pomp, zmywarka działała poprawnie na programie 40°C, ale występowały nieprawidłowości przy programie 70°C. Użytkownik podejrzewał problem z przewodami lub sterownikiem. Ostatecznie zdiagnozowano przerwany przewód przy zawiasie drzwiczek, który został naprawiony, co przywróciło prawidłowe działanie urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA