logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modyfikacja Amigi CD32 do CDTV32

pawellucak 27 Gru 2022 20:22 10872 6
REKLAMA
  • Witam.
    Chciałem się pochwalić swoją Amigą CD32.
    Miałem dostęp do sprawnej płyty głównej z uszkodzoną obudową, więc zaadaptowałem obudowę odtwarzacza CD.
    Wykorzystana obudowa to z Sony CDP-270. Ma identyczny laser jak amiga KSS-150 więc można go użyć.
    Dobudowałem płytkę pośredniczącą na adruino. Steruje ona otwieraniem szuflady, zegarem i symuluje pada aby można było używać przycisków na płycie czołowej do odtwarzania płyt CD.
    Amiga ma dołożone TF330. Na risterze trzeba było odwrócić gniazdo klawiatury.
    Na razie jest to wstępnie złożone do testów.
    Modyfikacja Amigi CD32 do CDTV32 Modyfikacja Amigi CD32 do CDTV32 Modyfikacja Amigi CD32 do CDTV32 Modyfikacja Amigi CD32 do CDTV32

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    pawellucak
    Poziom 1  
    pawellucak napisał 1 postów o ocenie 19. Jest z nami od 2022 roku.
  • REKLAMA
  • #2 20354956
    krzbor
    Poziom 29  
    Ocena: 1066
    pawellucak napisał:
    Chciałem się pochwalić swoją Amigą CD32

No właśnie "pochwalić się". Co wynika z tego opisu DIY? Tylko tyle że można. To trochę mało. Brak schematu, dokładniejszego opisu, wsadu arduino. Krytykuję sam opis, bo projekt wygląda na ciekawy.
  • REKLAMA
  • #3 20378744
    roman_partyka
    Poziom 27  
    Ocena: 294
    Miejsce na zasilacz wybrałeś niezbyt fortunnie. Trochę rozmieszczenie nie wygląda do końca na przemyślane, ale doceniam nakład pracy i to że Ci się chciało.
  • REKLAMA
  • #4 20378814
    pabelo76
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Zasilacz w tym projekcie był problemem. Miał być przy CD (jest tam miejsce) ale tak "siał" że napęd nie działał i nie widział płyt. To miejsce jest najdalej dlatego taka dziwna pozycja. Jeśli by to nie pomogło musiały być na zewnątrz tak jak w oryginale.
    Też się sobie dziwię że mi się chciało.
  • REKLAMA
  • #5 20387599
    bobycob
    Poziom 21  
    Ocena: 82
    krzbor napisał:
    [...] wsadu arduino. [...].

Niby dlaczego miałby go publikować. Sam opis lakoniczny, ale zdjęcia wystarczająco dużo pokazują.
    Kolega pokazał wynik swojej pracy i należy to szanować, nie każdy prezentując (pozornie) prosty projekt musi pisać "Przygody Alicji po drugiej stronie stronie lustra". Choć przyznaję chciałbym się dowiedzieć co robi Arduino i jak jest to zintegrowane z Amigą. Więc Autorze, jeśli możesz napisz ze dwa słowa na ten temat.
    Pozdrawiam.
  • #6 21783265
    Kocury
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    Przypadkiem kolega znalazł temat. Gratuluję Pawle projektu - podoba mi się i jeżeli to Ty o którym myślę, dziękuję za pomoc w kodzeniu przy grach amigowych :)
  • #7 21785412
    tomek3232
    Poziom 16  
    Ocena: 29
    Super, ale opis lakoniczny ;)

Podsumowanie tematu

✨ Przedstawiono modyfikację Amigi CD32 polegającą na adaptacji obudowy odtwarzacza CD Sony CDP-270, wykorzystującej identyczny laser KSS-150 jak w oryginalnej Amidze. Do projektu dołączono płytkę pośredniczącą opartą na Arduino, która steruje mechanizmem otwierania szuflady, zegarem oraz symuluje pada, umożliwiając obsługę przycisków na panelu czołowym do odtwarzania płyt CD. Amiga została wyposażona w kartę TF330, a na riserze odwrócono gniazdo klawiatury. Dyskusja poruszała kwestie rozmieszczenia zasilacza, który w oryginalnym miejscu powodował problemy z napędem, co wymusiło nietypową lokalizację lub konieczność umieszczenia zasilacza na zewnątrz. Użytkownicy docenili projekt, choć wskazano na brak szczegółowych schematów, opisu i kodu Arduino. Projekt jest w fazie testów, a zdjęcia dokumentują wykonanie modyfikacji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA