Niniejszy artykuł jest o sterowniku z Aliexpress – jest to wersja 8 kanałowa. Dostępne są także wersje o innej liczbie kanałów. Szukałem sterownika z MQTT, sterowanego poprzez Ethernet i nie wymagającego „chmury”. Będzie służył do sterowania ogrzewania podłogowego. Zamontuję go w szafce z rozdzielaczem – szafka ma tzw. półkę na sterownik. Zależało mi na sterowaniu poprzez Ethernet ze względu na większą niezawodność oraz fakt, że szafka rozdzielacza jest cała metalowa – połączenie radiowe nie wchodzi w grę. Docelowo rozwiązanie będzie się opierać o termometry ZigBee, oraz oprogramowanie ZigBee2MQTT i Mosquitto. Automatyzację zamierzam zrobić w oparciu o mój projekt Link, , ale oczywiście bez problemu można ją zrobić np. w HA. Od razu zastrzegam, że nie jest to reklama i nie pobieram żadnych profitów z tytułu niniejszej prezentacji. Po prostu znalazłem na Ali coś, czego trochę się naszukałem i miało bardzo dobre opinie kupujących. Obecnie mam jeden sterownik 8CH, który kupiłem do testów. Ponieważ działa dobrze zakupiłem kolejny do drugiego rozdzielacza i jeden 2CH do sterowania oświetleniem LED klatki schodowej.
Sterownik sprzedawany w Aliexpress: Link.
Sprzedawany jest w wersjach od 2 do 32 przekaźników. Dostępne są także obudowy, którą także zakupiłem ze względu na montaż na szynie DIN. Są dostępne wersje z ETH, WiFi i dodatkowo z RS458 lub CAN. Sterownik posiada wejścia cyfrowe (zwierane do masy), które mogą sterować przekaźnikami, ale mogą też pracować zupełnie niezależnie. Tu strona producenta: Link.
Rozwiązanie jest dobrze udokumentowane są też i przykłady. Wszystko jest dostępne po angielsku, a firma bardzo sprawnie odpisuje na emaile. Zadałem pytanie, czy mogę samodzielnie zmienić oprogramowanie. Dostałem szybką odpowiedź:
W przypadku naszego domyślnego oprogramowania sprzętowego nie można zmienić oprogramowania na inne, zablokowaliśmy pamięć flash Jeśli chcesz zaprogramować i sflashować oprogramowanie, możesz przy składaniu zamówienia zostawić wiadomość „wyślij kartę przekaźnikową z testowym oprogramowaniem sprzętowym”. Zapewniamy definicję i kod źródłowy wersji demonstracyjnej gpio dla esp-idf, bez żadnej innej pomocy technicznej.
Dołączony był także opis wyprowadzeń do programowania:
Jak widać można w oparciu o ich hardware rozwijać własny projekt.
Na początek co dostajemy:
Proponuję dokładnie przyjrzeć się etykiecie – jest na niej wiele informacji, które mogą być przydatne. Woreczek obok zawiera „gratisy” – na Ali nie było o nich mowy:
Dostajemy między innymi przewód do zasilania. Nie jest on najwyższej jakości, ale do testów bardzo się przydał.
Widok obudowy od tyłu:
Oraz samej płytki:
Zaciekawił mnie ten układ:
Okazało się, że jest to kontroler Ethernet.
Całość zasilana jest z przetwornicy 5V:
Moduł może być zasilany napięciem 12/24V
W komentarzach pozakupowych część użytkowników wytykała to jako wadę i wskazywała, że lepsze byłoby zasilanie 230V. Jest w tym sporo racji – będę musiał dokupić osobny zasilacz na szynę DIN.
Wyjścia są kontrolowane przez 8-bitowy rejestr przesuwny SM74HC595:
A na wejściu też jest rejestr, tym razem z wejściem równoległym i wyjściem szeregowym (74HC165)
Widok od spodu:
Płytka bardzo czysta i jak widać z drugiej strony brak elementów. Nie wiem, jak te ścieżki wytrzymają 10A – gdybym potrzebował tych 10A, to chyba warto dolutować przewód miedziany 1.5mm2 bezpośrednio do wyprowadzeń złącza i przekaźnika. Martwią mnie też odległości pomiędzy ścieżkami w przypadku, gdy chcemy sterować urządzeniami z różnych faz. Warto podłączać zasilanie w taki sposób, aby na sąsiadujących NC i NO nie było napięcia międzyfazowego np. doprowadzając prąd na NO i odbierając go z COM.
Oprogramowanie
Zarządzanie sterownikiem obywa się poprzez przeglądarkę. To moja ulubiona forma zarządzania, gdyż nie trzeba instalować dodatkowego oprogramowania aby coś skonfigurować. Urządzenie ma możliwość połączenia się do sieci internet – wykorzystuje to do synchronizacji czasu prze NTP. Mi jednak zależało, aby się nie łączyło. Wpisałem więc błędną bramę i teraz sterownik nie wychodzi na zewnątrz. W takim ustawieniu działa bardzo dobrze – oczywiście czas nie jest ustawiany.
Sam interfejs jest bardzo bogaty jeśli chodzi o opcje sterowania. Z lewej strony mamy funkcjonalne menu, a z prawej karty konfiguracyjne. Niestety estetyka pozostawia wiele do życzenia – czasem wydaje się, że wystarczyłby dobry CSS. Przyciski są nieproporcjonalnie duże, a teksty często niemal dotykają ramek tabeli.
Podstawowe okno ustawień:
Mamy tu podstawowe okno konfiguracyjne. Jeśli nie używamy WiFi warto je wyłączyć gdyż wówczas maleje pobór prądu.
Kolejne okno, to konfiguracja przekaźników, a właściwie sposobu ich sterowania:
Widać tu wiele opcji konfiguracyjnych. Nie będę ich omawiał – zainteresowanych odsyłam do dokumentacji na stronie producenta. Oglądając dokumentacje i aktualny widok można zauważyć znaczną rozbudowę opcji związanych z MQTT. Widoczne są przyciski HA Discover i HA Clear. Ten ostatni jest całkiem fajny przy testowaniu możemy dać Clear zmienić parametry (np. nazwę topic) i ponownie zrobić Discovery.
Okno Relay Control:
Okno Relay Task:
Okno to umożliwia wykonanie automatyzacji bezpośrednio w sterowniku. Właśnie w tym celu sterownik potrzebuje internetu i NTP.
Konfiguracja sterowania wejść poprzez URL:
Tu bardzo ciekawe okno umożliwiające połączenie wejść z przekaźnikami:
Dowolne wejście może sterować dowolnym wyjściem lub całą serią wyjść – konfiguracja jest naprawdę bogata.
Ponieważ urządzenie będzie pracować non-stop warto zmierzyć jego pobór prądu.
Bez WiFi i AP: 60mA, co daje 0,72W (czyli 6,3kWh na rok). Z AP to już 110mA.
Powyższe wyniki są dla wyłączonych przekaźników.
Przy aktywnych przekaźnikach (wyłączone WiFi):
1p. – 100mA
2p. – 140mA
8p. – 360 mA
Zapraszam do komentowania. Jeśli artykuł Wam się spodobał dajcie „plusa”.
Fajne? Ranking DIY