logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radmor 3001 z syntezą 144/430 MHz - problem z nadawaniem po włączeniu

trabik78 18 Lis 2005 00:27 3351 7
REKLAMA
  • #1 2001090
    trabik78
    Poziom 11  
    Witam,
    Dostałem radmora 3001 z podwójną syntezą na 144/430 MHz (podobno to jest ulepszona synteza "łódzka") ale coś z nim jest nie tak.
    Synteza w ogóle nie chodzi. Radio po podaniu zasilania od razu zaskakuje w "nadawanie". Po odłączeniu przekaźnika też nic...
    Chyb coś jest w syntezie, bo bloki radmora pomierzyłem i wygląda ok.
    W ogóle nie mam pojęcia jak to ugryźć...
    Spotkał się może ktoś z taką syntezą? Może jakiś lepszy schemat, sugestie?

pomóżcie!!!!!!

proszę :-)
    Załączniki:
    • synteza.pdf (816.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2001251
    sq6fmy
    Poziom 22  
    Ocena: 60
    opis na pewno byl w Swiecie Radio - ale nie umiem powiedziec w ktorym numerze wiec masz 10 rocznikow do przegladniecia. Synteza dualband miala wyswietlacz 2x16 lub 2x20 znakow

pozdr
    Jacek
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2003245
    zm_m
    Poziom 16  
    Ocena: 36
    Omawiana synteza jest opublikowana w Swiat Radio nr,4 /97 rok.Szeroki opis ze schematem niestety niemam możliwosci zeskanowania.
  • REKLAMA
  • #4 2003359
    trabik78
    Poziom 11  
    dzięki za obie informacje. już przynajmniej szukanie właściwego numeru mam z głowy :-)
    jakby jeszcze ktoś miał jakiśpomysł co do usterki...

pozdrowionka,
    trabik78
  • #5 2004498
    sp9xkx
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witaj. Widzę, że męczysz się z tym Radmorkiem... :( Nie jestem elektronikiem, ale mam taki pomysł, żeby odłączyć w ogóle kabelki od gniazda mikrofonowego - może tam jest jakieś zwarcie? Powodzenia!
  • #6 2004821
    zm_m
    Poziom 16  
    Ocena: 36
    Witam.Jak zapoznasz sie ze schematem to dojdziesz do tego ,jak odłączysz przewód PTT od płytki to niepowinien się przełączac a jesli mimoto nastąpi to musisz sprawdzic tranzystor odpowiedzialny zato.
  • REKLAMA
  • #7 2004847
    trabik78
    Poziom 11  
    też nie jestem elektronikiem........
    faktycznie przy gnieździe mikrofonowym coś może być pokopane, bo poprzedni właściciel pisał mi że próbował wymienić mikrofon na nowszy, a gniazdo jet oryginalne ( nie zwróciłem wcześniej na to uwagi ).
    tylko czy mimo to synteza nie powinna wyświetlać?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy radmora 3001 z podwójną syntezą na pasma 144/430 MHz, określaną jako ulepszona synteza "łódzka". Po włączeniu radio natychmiast przechodzi w tryb nadawania, a synteza nie działa – nie wyświetla się i nie generuje sygnału. Pomiar bloków radmora nie wykazał usterek, co sugeruje problem w samej syntezie. Wskazano, że szczegółowy schemat syntezy znajduje się w czasopiśmie Świat Radio nr 4/1997. Podejrzenia padły na gniazdo mikrofonowe, które mogło zostać uszkodzone lub nieprawidłowo podłączone przez poprzedniego właściciela, co może powodować zwarcie i wymuszać nadawanie. Zalecane jest odłączenie przewodu PTT, który powinien zapobiegać przełączaniu w nadawanie, a w przypadku braku efektu sprawdzenie tranzystora sterującego tym obwodem. Działanie syntezy może też zależeć od oprogramowania sterownika, które może wymagać określonych sygnałów do uruchomienia wyświetlacza i generowania częstotliwości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA