logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radmor 3035 - brak odbioru/nadawania po montażu sterownika syntezy

Miglandz 24 Lip 2018 07:50 3501 14
REKLAMA
  • #1 17346495
    Miglandz
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam,
    Jakiś czas temu nabyłem radiotelefon Radmor 3035 z jakieś taxi standardowo radio miało 2 kanały: 152.200 oraz 152.3625 i było sprawne. Postanowiłem dorobić do niego sterownik do syntezy autorstwa kolegi SP5SAA z tego linku https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1940452.html#9269491 wersja max aby móc użytkować to radio na paśmie amatorskim 2m i niestety mam pewne trudności z odpaleniem tego sterownika, mianowicie po uruchomieniu radia jest cisza radio nic nie odbiera oraz nic nie nadaje. Mój blok syntezy wygląda tak:

Radmor 3035 - brak odbioru/nadawania po montażu sterownika syntezyRadmor 3035 - brak odbioru/nadawania po montażu sterownika syntezyRadmor 3035 - brak odbioru/nadawania po montażu sterownika syntezyRadmor 3035 - brak odbioru/nadawania po montażu sterownika syntezy

2 razy już sprawdziłem wszystkie połączenia oraz sprawność elementów. Oscyloskopem sprawdzałem czy do układu TDD1742 dochodzą dane na pinie PE1 - jakąś transmisje widać.

Jedyne podejrzenia co mogę robić źle to ustawienia programu który autor dołącza. Na początek mam kilka pytań :
    Jaka pośrednią ustawić 45MHz czy 21.4Mhz?
    Jaki preskaler 40 tak jak sugeruje autor programu?
    Jak sprawdzić czy TDD1742 odebrało dane?

Poniżej moje ustawienia programu:
    Kod: VB.net
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Pozdrawiam
    M
  • REKLAMA
  • #2 17346925
    sp3ots
    Poziom 38  
    Ocena: 673
    Witam !
    Częstotliwość pośrednia - sprawdź jaki jest filtr kwarcowy, nie znam tego Radmora.
    Prawdopodobnie urządzenia na 430MHz mają pośrednią 45MHz, a 170MHz mają p.cz. 21,4MHz.
    Nie wiem co oznacza prescaler 40.

Powodzenia życzę w uruchomieniu. Stefan
  • REKLAMA
  • #3 17347359
    Miglandz
    Poziom 12  
    Znalazłem filtr 21400
    oraz jeszcze taki:

według internetu scalak 12025 to preskaler 64.

Lecz po zaprogramowaniu układu takimi parametrami nadal cisza.
  • #4 17347462
    abart64
    Poziom 33  
    Ocena: 630
    Na drugim obrazku to nie filtr a zwykły kwarc do przemiany z 21,4MHz na 455kHz.
  • #5 17349687
    Miglandz
    Poziom 12  
    Koledzy jest pewien sukces synteza zaczęła działać. Widać moje radio odbiega od tego z programu, posiadam w nim preskaler 64 a co za tym idzie wybrałem typ radia 1 (' 1 = krok 12,5kHz / kwarc 6.5MHz / preskaler 64 / pasmo 70cm) ale niestety najniżej z częstotliwością zszedłem do 147,775.

Proszę o podpowiedź jak zejść z częstotliwością niżej?
  • #6 17350232
    marcin_oizo
    Poziom 28  
    Ocena: 190
    Cześć! Zrób podstrojkę trymerem w częsci syntezy odpowiedzialnej za RX jesli nie odbiera niżej albo TX jeśli nie nadaje niżej. Program masz dobrze przerobiony na 2m? Ja to przerabialem i kilka Radmorków ,,ożywiłem''. Trzeba w programie wybrać jaki kwarc, pośrednia, preskaler i tyle. Na płycie radiotelefonu już nie pamietam ale chyba trzeba było dodać jakiś kondensator smd 100nF oraz kilka zworek. Ale nie pamiętam czy to nie tyczyło się płyty na 70cm która była trochę młodsza. W razie czego mogę podesłać hex. Pamietam, że jak nie miałem modulacji nośnej z mikrofonu to trzeba było zewrzeć dwa piny w podstawce, w której był wpięty moduł selektywnego.
    To bardzo wdzięczne, porządne i proste radiotelefony. Ja siedzę teraz nad programem do Radmora na 4m czyli 70MHz ale jest problem. No i niestety SP5SAA chyba jest silent key a zawsze pomagał :-( .
    Pozdrawiam, Marcin sq9myu
  • #7 17350375
    sp3ots
    Poziom 38  
    Ocena: 673
    @marcin_oizo
    Witaj Marcin, czy miałeś problemy że Radmor na "2metry" nagle tracił odbiór z kanału na kanał ?
    Może VFO nie chce niżej zejść.
  • REKLAMA
  • #8 17351652
    Miglandz
    Poziom 12  
    uporałem się z blokadą szumów, efekt taki że radio cichnie nagle poniżej 147,775.
    Moja synteza z góry wygląda tak:
    Gdzie tu czym kręcić ? w otworach tych metalowych ekranów brak trymerów.
  • #9 17359734
    marcin_oizo
    Poziom 28  
    Witam. Przepraszam że nie odpisywałem, nie mam czasu siedzieć przy komputerze a tym bardziej na forach.
    W puszkach które sfotografowałeś powinny być trymerki w tych otworkach. Jeśli ich nie ma to wypadało by albo je tam wlutować bo wtedy mamy możliwość regulacji vco albo dołożyć po 4.7pF równolegle do istniejącego tam ceramika. Oczywiscie niezbędne jest ostrożne odlutowanie puszki od PCB. Jeśli będziesz lutował trymerki to takie około 10-15pF. Oryginalnie były syfiaste jednorazowe smd, po kilku ruszeniach były bezużyteczne więc ktoś wlutował stałe ceramiki, to częsty przypadek.
    Powodzenia!
  • #10 17360374
    Miglandz
    Poziom 12  
    Dzisiaj przyszły do mnie trymery efekt taki że już odbieram to co chce czyli od 144 do 146, wlutowałem tam takie od 4-20pf, zostaje jeszcze nadawanie tylko na chwilę oświeca mi się dioda z nadawania i w drugim odbiorniku tylko krótkie "pyknięcie" jest. Mam podłączone sztuczne obciążenie, gdzieś czytałem że ktoś miał podobny problem i chodziło wtedy o niedopasowaną antenę. być może po podłączeniu do anteny zacznie to działać.

Kolego @marcin_oizo podpowiedz mi jeszcze jeśli możesz które nóżki z selektywnego wywołania trzeba zewrzeć aby można było nadawać? Bo w tej chwili tylko gdy mam podłączony kabel/tasiemkę do selektywnego wywołania mam jakąkolwiek reakcje na przycisk na gruszce.
  • #11 17361753
    generator
    Poziom 20  
    Ocena: 32
    Sprawdż zaskok syntezy podczas TX.
  • #12 17363817
    Miglandz
    Poziom 12  
    zaskok syntezy jest według schematu pin 10 w tym 11 pinowym gnieździe w syntezie, podczas przełączania na chwilę pojawia wyższe napięcie, a potem znów 0.1v
  • #13 17364458
    marcin_oizo
    Poziom 28  
    Kolego Miglandz podeślij fotkę płyty bazowej Murzynka, od góry i od spodu. Było kilka wersji to odszukam tą która Ciebie interesuje i odeślę Ci fotkę swojego sprzętu po wywałce selektywnego ze zworkami na tej płycie. Już nie pamiętam ale trzeba było coś pozwierać w podstawce gdzie było wpięte selektywne wywołanie. Zazwyczaj od razu wywalałem selektywne i podłączałem sterownik ale nigdy nie uruchamiałem fabrycznego Radmorka bez selektywnego.
    W innym temacie poruszyłem kwestię wywalenia selektywnego bez innej ingerencji w układ radia. Chcę pozostać przy standardowym wyglądzie Murzynka by mieć kilka kanłów w 70cm.
    Pozdrawiam!
    PS. Udało się, da się uruchomić to cudo bez dodatkowej płytki!
  • REKLAMA
  • #14 17365653
    Miglandz
    Poziom 12  
    Moja płytka była nieźle grzebana wczoraj skupiłem się na tym czy tor audio z mikrofonu dochodzi do syntezy, no i okazało się że noc była długa ale znalazłem 2 brakujące zworki. udało mi się również coś nadać. skręcając jeden z potencjometrów w bloku w. cz.
    lecz po tym zabiegu miernik mocy wyjściowej nie wychyla się oraz dioda z nadawania nawet nie zaświeci się na chwilę.
    Czekam teraz za wskazówką jednego z kolegów na sonde w.cz. i będę szukać gdzie gubi się sygnał.
  • #15 17367221
    marcin_oizo
    Poziom 28  
    Zasada nr. 1 nie kręć niczym prócz trymerami w syntezie! Radio jest dobrze poustawiane fabrycznie. Może rozjechało Ci się VCO TX? ,,Kopnij'' trymerek i powinno być dobrze.
    Patrząc na Twoje zdjęcie widzę, że jest ten kondensator o którym pisałem. Jest tylko jeden taki ceramik smd o obudowie 1206. Bez niego nie pamietam, chyba nie było modulacji. Wieczorem siądę do komputera i zaznaczę Ci zworki. Mam Murzyna z taką płytą tylko muszę się doń dostać.
    PS dostałem się, tak to wygląda. Dodatkowo widać płytkę z tonem 1750Hz :-)Radmor 3035 - brak odbioru/nadawania po montażu sterownika syntezy
    Radmor 3035 - brak odbioru/nadawania po montażu sterownika syntezyRadmor 3035 - brak odbioru/nadawania po montażu sterownika syntezy

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik nabył radiotelefon Radmor 3035, który po dodaniu sterownika syntezy przestał odbierać i nadawać. Po kilku próbach i sprawdzeniu połączeń, udało się uruchomić syntezę, jednak radio nie schodziło poniżej 147,775 MHz. Użytkownik zainstalował trymerki, co pozwoliło na odbiór w zakresie 144-146 MHz, ale nadal występowały problemy z nadawaniem. Wskazówki dotyczące regulacji VCO, dodawania kondensatorów oraz zworki w module selektywnego wywołania były kluczowe w dalszym diagnozowaniu problemu. Użytkownicy forum dzielili się doświadczeniami i rozwiązaniami, co pomogło w dalszym postępie prac.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA