logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] JVC UX-G48 - Pisk sekcji zasilania w okolicy układu MIP419MD i kondensatora 330pF

SzumonK 28 Gru 2022 22:08 891 7
REKLAMA
  • #1 20356751
    SzumonK
    Poziom 7  
    Dobry wieczór,
    Wszedłem w posiadanie mini wieży JVC UX-G48, generalnie sprzęt działa prawidłowo, jednak wydaje z siebie pisk w zasadzie dyskwalifikujący użytkowanie w pokoju. Po rozkręceniu, piski dochodzą z okolicy układu MIP419MD po stronie pierwotnej, zwłaszcza małego kondensatora ceramicznego 330 pF. Zauważalna jest zmiana częstotliwości pisku po wsadzeniu w jego okolice śrubokręta, zarówno przy dotknięciu kondensatora, jak i "ekranowaniu" nim między kondensatorem a wspomnianym układem, a także kondenstatorem a obecnym obok zlepionym rezystorem z kondensatorem.
    Na ten moment zmierzyłem wartości kondensatorów elektrolitycznych w okolicy, wymieniłem największy (100 u/400 V), mimo, że jego pojemność nie była tragiczna, wymieniłem kondensatory polimerowe (?), gdyż nie reprezentowały sobą nadrukowanych wartości, wspomniany kondensator ceramiczny 330 pF/1000 V trzyma swoją wartość (332 p dokładnie), a w związku z chwilowym brakiem w lokalnym sklepie został wlutowany z powrotem. Pobliskie diody (SF) wydają się w porządku.
    Weryfikację kolejnych elementów bardzo utrudnia mi brak dokumentacji do tego egzemplarza, udało mi się znaleźć wiele schematów do podobnych modeli, niestety żaden nie zawiera takiej płyty zasilania, co poruszane było już w podobnym temacie tutaj.

Z powyższego tematu pozwoliłem sobie też pożyczyć zdjęcie na ten moment, płyta zasilania jest ta sama. Zielonym kolorem zaznaczyłem elementy wymienione, czerwona strzałka wskazuje "hałasujący" kondensator.
    JVC UX-G48 - Pisk sekcji zasilania w okolicy układu MIP419MD i kondensatora 330pF
    Zwracam się z uprzejmą prośbą o wskazówki co można by zweryfikować w kolejnych krokach oraz jeśli ktoś ma dostęp - o schemat tego układu.
    Domyślam się, że układ pracuje z niewłaściwą obecnie częstotliwością, czy można wnioskować, że będzie to wina samego MIP419MD? Jak można zweryfikować jego prawidłowe działanie? Jako laik proszę też o ewentualne wspomnienie o rzeczach, które doświadczonym osobom mogą wydawać się kompletnie oczywiste.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20363374
    aaanteka
    Poziom 42  
    Ocena: 1186
    Musisz przeanalizować miejsce lokalizacji tego kondensatora na dostępnym schemacie sterownika MIP419MD. W zasadzie to jest to kondesator zalewany szczelnie i efekt o jakim piszesz nie powinien mieć miejsca. Jeżeli jest to część snubbera to należy go wymienić jak i resztę elementów. Przyczyną może być uszkodzona rezystancja równoległa kondensatora w takim rozwiązaniu lub nawet diody. Musisz zweryfikować tą część obwodu - rozrysować. :)

JVC UX-G48 - Pisk sekcji zasilania w okolicy układu MIP419MD i kondensatora 330pF
  • REKLAMA
  • #3 20363404
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2009
    "Pisk" piskowi nie równy.Typowo w przetwornicach, jako że jest to jedyny "ruchomy" element, piszcza rdzenie cewek. Powinny być one klejone, i jak klej "puści" to mamy takie efekty. Piszczenie powinno sie zmieniać z warunkami pracy przetwornicy, a więc głównie pod obciążeniem jak i sterowaniu (pośrednio wynikającym z obciążenia).
    Obawiam się, że to co zaobserwowałeś to wpływ zmiany pojemności w układzie wywołane dołożeniem "kawalka matalu", nie mniej układ nie powienien być, aż tak wrażliwy.Sprawdż dla pewności, czy dotknięcie (nie metalem) rdzenia transformatora głównego coś zmieni, sprawdź też rdzenie filtrów wejściowych (dwa identyczne na górze zdjecia).
  • REKLAMA
  • #4 20368175
    SzumonK
    Poziom 7  
    Dziękuję za odpowiedzi, to może być dobry trop ze snubberem, na szybko wygląda na to, że zaznaczony przez aaanteka fragment to sklejony kondensator z rezystorem i kondensator faktycznie też delikatnie reaguje na dotknięcie niemetalem nawet.
    Co do transformatora to "atakowanie" każdego z nich nie przynosi zmian w dźwięku czy funkcjonowaniu (tym razem męczyłem obwód patyczkiem od pędzelka), natomiast czego nie zauważyłem wcześniej, to wyraźna zmiana częstotliwości przy dociśnięciu malutkiej diody D906 znajdującej się tuż obok pinu nr 1 czyli feedbacku (FB) układu MIP, jak odczytuję ze schematu, tak samo jak samego pinu. Dioda wygląda na nieuszkodzoną póki co.
    Chwilowo mam troszkę mniej czasu, ale w najbliższych dniach sprawdzę to porządniej i dam znać, czy są nowe fakty w sprawie.
  • Pomocny post
    #5 20368277
    Olkus
    Poziom 32  
    Ocena: 915
    SzumonK napisał:
    wyraźna zmiana częstotliwości przy dociśnięciu malutkiej diody D906

Może zły kontakt, tj. zimny lut?

Pozdrawiam,
    A.
  • REKLAMA
  • #6 20371078
    matrix1
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Czasami jak kolega wyżej pisał piszczenie powoduje luźne uzwojenie na rdzeniu.
  • #7 20403766
    SzumonK
    Poziom 7  
    Dobry wieczór ponownie,
    Trochę mi zajął powrót do tematu, natomiast zimny lut był chyba dobrą uwagą w przypadku małej diody, oraz pinu nr 1, w każdym razie po "przelutowaniu" tych elementów, nie reagują one na nacisk.
    Elementy snubbera wykazują parametry katalogowe (a przynajmniej nadrukowane ;)), natomiast po ich ponownym wlutowaniu piski dalej są obecne i "badanie patyczkiem" ewidentnie sugeruje właśnie C909 (zlepiony z rezystorem) oraz w nieco mniejszym stopniu obecny obok C911 (wspomniany w pierwszym poście). W najbliższych dniach spróbuję kupić takie nowe elementy i przylutować porządnie możliwie nisko. Jeśli to nie pomoże, to zobaczę jak z dostępnością MIPa i na tym bym zakończył zabawę, jeśli nikt nie zasugeruje jeszcze czegoś ciekawego. Uzwojenia/rdzenie na tyle ile mogę to testować wydają się być w porządku.
    Bardzo dziękuję za dotychczasowe porady.

14.02.2023
    Wymiana elementów układu snubbera faktycznie przyniosła całkiem niezły rezultat. Niestety nie perfekcyjny - wciąż dają się słyszeć pewne piski, acz jest to już bardziej znośne. Co ciekawe piszczy głównie na wyłączonym radyjku, po włączeniu dźwięki praktycznie całkiem zanikają. Dzięki za pomoc, może w wolnej chwili wymienię jeszcze dla świętego spokoju sam układ, w każdym razie na ten moment zamykam temat - gdyby ktoś jeszcze miał ochotę coś dodać, to proszę o wiadomość.
  • #8 20439495
    SzumonK
    Poziom 7  
    Wymiana elementów subbera znacząco wpłynęła na obniżenie hałasu - nie jest idealnie, ale już bardzo znośnie. Pewne hałasy wciąż słychać przy wyłączonej wieży.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z piskiem w mini wieży JVC UX-G48, który wydobywa się z okolicy układu MIP419MD oraz kondensatora ceramicznego 330 pF. Po rozkręceniu urządzenia, zauważono, że pisk zmienia się pod wpływem dotyku metalowych narzędzi. Wymieniono kilka kondensatorów, jednak problem nie ustąpił. Użytkownicy zasugerowali sprawdzenie schematu, wymianę elementów snubbera oraz możliwość zimnych lutów. Po wymianie elementów snubbera hałas znacznie się zmniejszył, ale nie zniknął całkowicie. Użytkownik planuje dalsze testy i ewentualną wymianę układu MIP419MD.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA