Witam,
Dziś przedstawię opis prostej naprawy tego multimetru. Sprzęt na tyle popularny, że może komuś mniej obeznanemu w temacie przyda się ten opis i uratuje swój przyrząd
Miernik na zakresie omomierza wskazywał różne głupoty, np. rezystor 100 omów był identyfikowany jako nawet kilkadziesiąt kiloomów. Bez podpiętych sond też potrafił wyświetlać jakieś bzdury, a po zwarciu sond zamiast zera na wyświetlaczu potrafiło być kilkaset omów lub nawet jeszcze więcej.
Pierwszymi podejrzanymi były baterie. Miernik kupiony w pierwszej połowie 2021 roku i od tego czasu pracuje na tym samym komplecie baterii, a używam go najwięcej ze wszystkich posiadanych mierników. Jednak ogniwa okazały się w całkiem niezłej kondycji, nawet podmieniłem na nowe dla pewności, ale nic to nie dało.
Co zaobserwowałem później, normalne wskazania potrafiło przywrócić (ale nie zawsze) kilkukrotne przełączenie się między zakresami. Tak więc głównym podejrzanym stał się przełącznik. Żeby się do niego dostać miernik trzeba rozebrać, po demontażu obudowy i wyjęciu płytki mamy taki widok:
Widać ścieżki przełącznika, wyglądają na złocone.
Po przyjrzeniu się z bliska widać tłustą maź na płytce:
Prawdopodobnie jest to smar, który wyciekł z przełącznika i dostał się na PCB.
Cześć z pokrętłem od spodu:
Tutaj styki wyglądają OK, jednak na wszelki wypadek też je umyłem.
Ścieżki przełącznika po wyczyszczeniu:
Widać ogromną różnicę, czysto tam nie było:
Korzystając z tego, że miernik miałem otwarty wymieniłem też oryginalny elektrolit 100uF na zasilaniu miernika na 1000uF:
Jest to jedna z polecanych modyfikacji do tego miernika, więcej można przeczytać tu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3713925.html#18825243
No i teraz najważniejsze: Czy naprawa się powiodła, miernik wskazuje tak jak trzeba?? Czas sprawdzić!
Udało się i wskazania wróciły do poprawnych
Cała naprawa zajęła mi ~ pół godziny, koszty 0zł
Swoją drogą przełącznik to częsta bolączka wielu mierników, głównie przez to, że umieszczony w nim jest zazwyczaj także włącznik zasilania, więc przełącznik przez to szybciej się zużywa.
Dziękuję za uwagę.
Pozdrawiam,
A.
Fajne? Ranking DIY