logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chiński DAC z CM6631A i ES9023P - wnętrze, moje wrażenia

Olkus 01 Kwi 2026 23:34 1842 14

TL;DR

• Chiński DAC z Ali za 111 zł łączy interfejs USB CM6631A z przetwornikiem ES9023P i ma pokazać wnętrze oraz praktyczne wrażenia z użytkowania.
  • W środku widać aluminiową obudowę, gniazda RCA, jack 3,5 mm, SPDIF i optykę, a na PCB m.in. Wimy, złącze I2S, trafko izolacyjne i układ 1117.
  • CM6631A obsługuje 32 bity/192kHz, a ES9023P 24 bity/192kHz; do tego są pamięci Pm39LV512 i EEPROM 24C08.
  • Brzmienie wypada bardzo dobrze jak na tę cenę, bez słyszalnych śmieci z USB, a jakość wykonania, luty i obudowa są ocenione pozytywnie.
  • Jedyną zauważoną wadą są ciche trzaski po włączeniu komputera z podłączonym DAC-iem, a pełnych pomiarów nie da się tu wykonać bez lepszej karty dźwiękowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
📢 Słuchaj (AI):
  • Wnętrze przetwornika DAC: niebieska płytka PCB z układami scalonymi, kondensatorami i złączami

Witam,

Chciałbym dziś przedstawić swój ostatni zakup i wrażenia z jego użytkowania. Jest to chiński DAC zakupiony na Ali, przyjemność ta kosztowała mnie 111zł. Urządzenie jest oparte o interfejs USB typu CM6631A i przetwornik cyfrowo-analogowy ES9023P. Od dłuższego czasu szukałem czegoś tego typu. Na chińskich portalach jest w sumie sporo różnych DAC-ów, ale niestety często o ile sam układ przetwornika ma dobre parametry, to jest niestety popsuty kiepskim interfejsem USB (bottle neck ;) ), jak np. chyba dość popularny, dostępny też w formie zestawu do montażu, na CM102 i CS4398, który nawet pojawił się na forum czas jakiś temu. Opisane urządzenie nie ma tej wady, dla ścisłości to jednak ma ale w drugą stronę, co akurat przy tych parametrach obu układów jest w sumie bez znaczenia, bo CM6631A obsługuje do 32 bitów 192kHz a ES9023P do 24 bitów 192kHz, więc tego że ES jest gorszy i tak nie usłyszymy.
    Paczka dotarła do mnie po około 1,5 tygodnia, opakowanie bardzo solidne, chyba nie miałem do tej pory tak dobrze opakowanej przesyłki z Azji. Dodatkowo samo urządzenie było w torebce antystatycznej:

Urządzenie elektroniczne w srebrnej torebce antystatycznej na macie w kratkę

Wygląd zewnętrzny:

Czarny aluminiowy DAC na macie w kratkę, z gniazdem optycznym i wyjściami RCA oraz jack 3,5 mm
    Przód aluminiowego DAC-a CM6631A z podłączonym wtykiem i wyjściami RCA „AUDIO OUT”
    Tył czarnego DAC-a USB z gniazdami Optical, SPDIF, PC USB i Micro USB, na macie z siatką.

Obudowa jest porządna, w całości z aluminium, posiada nóżki, które częściowo zapobiegają ślizganiu. Z przodu mamy gniazda RCA, gniazdo JACK 3,5mm opisane jako słuchawkowe oraz niebieską diodę LED. Z tyłu dwa gniazda USB, jedno typu B i w standardzie Micro, obecnie mało popularnym bo wypartym przez typ C. Jest też gniazdo SPDIF i wejście optyczne. Gniazda są dobrej jakości, wtyczki nie są luźne a wszystkie RCA pozłacane.
    Pora na środek:

Płytka USB DAC CM6631A z kondensatorami Wima i gniazdami RCA na niebieskim PCB

Spód niebieskiej płytki PCB urządzenia audio z widocznymi ścieżkami i lutami, na macie w kratkę

Brak elementów od drugiej strony PCB. Przy wyjściach widać kilka kondensatorów foliowych, w tym czerwone marki Wima. Są też pady dla złącza I2S. Widać gniazda, trafko izolacyjne przy SPDIF, kondensatory filtrujące zasilanie, stabilizator i parę innych układów scalonych, w tym największy CM6631A:

Strona noty katalogowej CM6631A z listą funkcji i schematem blokowym

Interfejs USB obsługujący do 32 bitów/192kHz.

Do tego jest układ od firmy PMC, pamięć FLASH Pm39LV512:

Zbliżenie płytki PCB DAC z układami PMC Pm39LV512 i CM6631A oraz czerwonymi kondensatorami WIMA

Strona dokumentacji PMC Pm39LV512, lista funkcji i opis ogólny pamięci Flash

Jest też druga pamięć, EEPROM, 24C08:

Strona datasheet Atmel: „Two-wire Automotive Serial EEPROM” z opisem i pinoutem AT24Cxx

No i oczywiście przetwornik cyfrowo-analogowy, ES9023P:

Zrzut ekranu karty produktu ES9023 SABRE Premier Stereo DAC z tabelą parametrów i listą cech.

Obsługuje 24 bity/192kHz.
    Do tego stabilizator LDO typu 1117, który z 5V z USB robi 3,3V - klasyka. Towarzyszą mu kondensatory MLCC, mamy też 4 kondensatory 820uF/10V, marki CapXon, zdecydowanie nie słynącej z jakości. Ale po spojrzeniu w datasheet pozytywne zaskoczenie, to kondensatory polimerowe a nie klasyczne elektrolity:

Zrzut datasheet CapXon PV Series: kondensator polimerowy SMD i tabela specyfikacji

Z opisu konstrukcji to chyba byłoby na tyle. Jak widać nie jest to bardzo skomplikowany sprzęt i nie zawiera wielu elementów, układy scalone mają tylko kilka niezbędnych towarzyszących komponentów.

Krótkie podsumowanie i moje osobiste wrażenia:

Nie mam jak zrobić pomiarów całości, bo kartę dźwiękową mam tylko taką wbudowaną w płytę główną PC, więc nic wybitnego.
    Ale ogólne wrażenia są bardzo pozytywne. Brzmienie jest naprawdę dobre, ciężko się do czegoś przyczepić. Nie jestem audiofilem, więc nie opiszę dźwięku, bo nie mam takich umiejętności ;) Tym bardziej biorąc pod uwagę cenę, efekt jest bardzo dobry. Nie słychać też żadnych śmieci przedostających się z zasilania, które w końcu jest brane z portu USB komputera. Jedyna wada jaką do tej pory zaobserwowałem to ciche trzaski po włączeniu komputera z podłączonym DAC-iem. Jakość wykonania urządzenia jest bardzo dobra, luty poprawne, bardzo ładnie zrobiona obudowa. Jakość elementów też nie jest zła.
    Złącze I2S daje szansę na dodanie w przyszłości np. modułu bluetooth. Micro USB po drobnej modyfikacji umożliwiłoby zapewne zasilanie odrębne od PC, które mogłoby być "czystsze".
    Dziękuję za uwagę.

Pozdrawiam,
    A.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    Olkus
    Poziom 32  
    Polonista
    Specjalizuje się w: lampy elektronowe, elektronika retro, demontaż
    Olkus napisał 3920 postów o ocenie 917, pomógł 132 razy. Mieszka w mieście kraków. Jest z nami od 2020 roku.
  • REKLAMA
  • #2 21875767
    gebe14
    Poziom 13  
    Ocena: 23
    a gdzie link do tego modelu..albo chociaż nazwa handlowa żeby to znaleźć ... coraz gorzej z wami

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.

• REKLAMA
  • #3 21875777
    _ACeK_
    Poziom 14  
    Ocena: 142
    gebe14 napisał:
    a gdzie link do tego modelu..albo chociaż nazwa handlowa żeby to znaleźć...

:smile: Wystarczy przepisać co jest na pcb "CM6631A PRO USB DAC" i zapytać wujka Googla :idea:
  • REKLAMA
  • #4 21875805
    gebe14
    Poziom 13  
    Ocena: 23
    Dziękuję.
  • #5 21875825
    Olkus
    Poziom 32  
    Ocena: 917
    gebe14 napisał:
    gdzie link do tego modelu..albo chociaż nazwa handlowa żeby to znaleźć ... coraz gorzej z wami

Nie wrzucam linku bo zaraz będzie nieaktywny więc nie ma to sensu.
    Jak wpiszesz nawet samo "CM6631A" to praktycznie pierwsze co wyskakuje to ten układ:

Zrzut ekranu z wynikami wyszukiwania „cm6631a” w aplikacji zakupowej z ofertami układu i interfejsów audio.

Chińczycy różnie to sobie nazywają, nie ma jednej nazwy, pod którą występuje urządzenie, widziałem "interfejs audio", "Hi-Fi audio" i jeszcze inne.
    Na Aliexpress dobrze działa wyszukiwarka za pomocą obrazów...

Pozdrawiam,
    A.
  • #6 21876049
    rjmp
    Poziom 9  
    Ocena: 29
    Sterownik "windowsowy" czy inny zainstalowany "ręcznie"?
  • REKLAMA
  • #7 21876066
    Olkus
    Poziom 32  
    Korzystam z Windowsowego.

Pozdrawiam,
    A.
  • #8 21879920
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 6016
    Dzięki za pokazanie wnętrza taniego DAC-a. Dobrze, że nie piszesz jak to na forach audiofilskich, że ma "głębię sceny", tylko rozkręciłeś, sprawdziłeś element po elemencie, a nawet zajrzałeś do not katalogowych. Moim zdaniem właśnie takie recenzje zasługują na wyróżnienie, a nie audiofilskie "odczucia", bo kable "podwieszono" ;) W wolnej chwili wyślij mi Paczkomat na PW.
  • #9 21880001
    Olkus
    Poziom 32  
    gulson napisał:
    Dzięki za pokazanie wnętrza taniego DAC-a. Dobrze, że nie piszesz jak to na forach audiofilskich, że ma "głębię sceny", tylko rozkręciłeś, sprawdziłeś element po elemencie, a nawet zajrzałeś do not katalogowych. Moim zdaniem właśnie takie recenzje zasługują na wyróżnienie, a nie audiofilskie "odczucia", bo kable "podwieszono"

Nie umiem robić takich opisów dźwięku, może mam zbyt kiepski słuch by to przelać potem na tekst ;) IMHO to po prostu trzeba usłyszeć jak coś gra... Nawet nie wiem jak dokładnie interpretować "głębię sceny" ;)
    A co do kabli, to USB jest mało wymagający, byle nie był najtańszy możliwy a miał jakiś ekran by nie zbierał śmieci. Z RCA w sumie podobnie.

Pozdrawiam,
    A.
  • #10 21896613
    noel200
    Poziom 27  
    Ocena: 813
    A testowałeś wejście spdif albo optical?
  • #11 21896632
    Olkus
    Poziom 32  
    Mówiąc szczerze średnio mam do czego to podłączyć po SPDIF albo optycznym - więc jak na razie nie testowałem. I tak zależało mi głównie na USB, reszta to bardziej jako dodatek do ewentualnego użycia w przyszłości jakby była potrzeba, w każdym razie w moim przypadku.

Pozdrawiam,
    A.
  • #12 21896884
    jaeger
    Poziom 14  
    Olkus napisał:
    Nawet nie wiem jak dokładnie interpretować "głębię sceny" ;)

Głębia sceny to ułożenie planów dźwiękowych na głębokość poza linią głośników. Coś jak perspektywa kulisowa w malarstwie albo kartki w książce.
    Zjawisko jest niesamowite i gdy je usłyszałem to zrobiło na mnie piorunujące wrażenie. Usłyszałem też wtedy zjawisko oderwania dźwięku od głośników : pozorne źródła dźwięku znajdowały się pomiędzy głośnikami , mogły także wyjść poza bazę stereo oraz co już napisałem wcześniej : w głąb.
    Ponoć występuje także zjawisko lokalizacji wysokości źródeł dźwięku tj góra , dół itp .

I kolejna ciekawostka gdy poprosiłem o zamianę kabli głośnikowych na tańsze to zniknął efekt głębi.
    Nie wiem co jest tego przyczyną i nie chce tu szerzyć audiovoodoo ale tak to prawda kable jednak grają.

Usłyszałem to ok 2000 w na ul Szerokiej w nieistniejącym od dawna Zena Studio na krakowskim Kazimierzu. Pomieszczenie odsłuchowe było dość duże lecz nie pamiętam jak duże i miało sporo wytłumienia tj gąbki , dywan itp. Kolumny Castle Severn , wzmacniacz Arcam 7R i CD Thule typu nie pamiętam, muzyka Depeche Mode "Stripped".

Dziś już głuchy jestem i słuchanie muzyki nie jest tym samym czym było za młodu ...

Natomiast aby udało się je odtworzyć w domowych warunkach to należy spełnić kilka warunków : przyzwoity sprzęt audio , pomieszczenie odpowiednio zaadaptowane akustycznie no i raczej nie 10-15m2 lecz tak na oko min 25m2.

Dlatego gdy słyszę podśmiechujki z "głębi sceny" i "grających kabli" to wiem że mam do czynienia z ignorantami którzy w życiu nie słyszeli solidnego i odpowiednio zaimplementowanego systemu stereo.
  • #13 21898828
    Olkus
    Poziom 32  
    jaeger napisał:
    Głębia sceny to ułożenie planów dźwiękowych na głębokość poza linią głośników. Coś jak perspektywa kulisowa w malarstwie albo kartki w książce.
    Zjawisko jest niesamowite i gdy je usłyszałem to zrobiło na mnie piorunujące wrażenie. Usłyszałem też wtedy zjawisko oderwania dźwięku od głośników : pozorne źródła dźwięku znajdowały się pomiędzy głośnikami , mogły także wyjść poza bazę stereo oraz co już napisałem wcześniej : w głąb.
    Ponoć występuje także zjawisko lokalizacji wysokości źródeł dźwięku tj góra , dół itp .

Dzięki za wyjaśnienie.

jaeger napisał:
    kolejna ciekawostka gdy poprosiłem o zamianę kabli głośnikowych na tańsze to zniknął efekt głębi.
    Nie wiem co jest tego przyczyną i nie chce tu szerzyć audiovoodoo ale tak to prawda kable jednak grają.

Jedyna sytuacja kiedy da się usłyszeć faktycznie takie różnice to tzw. "ślepe testy", czyli odsłuchu sprzętu z różnymi zmianami w np. kablach ale o których nie wiemy. W przeciwnym przypadku nasz mózg nas obsługuje, podpowiadając że skoro coś zostało zmienione to musimy usłyszeć różnicę. Jest to normalne działanie naszego mózgu, i tak to działa u wszystkich, stąd wymyślono właśnie "ślepe testy" by ten efekt wyeliminować.
    Dużą różnicę, jak Kolega zauważył, wprowadza też pomieszczenie. Ten sam sprzęt gdzie indziej może grać inaczej.

jaeger napisał:
    Dlatego gdy słyszę podśmiechujki z "głębi sceny" i "grających kabli" to wiem że mam do czynienia z ignorantami którzy w życiu nie słyszeli solidnego i odpowiednio zaimplementowanego systemu stereo.

Może też już jestem głuchy... Albo mój sprzęt nie jest na tyle dobry. Lub kwestia tego, że słucham muzyki w domu, w pokoju "normalnym", nie dostosowanym pod kątem akustyki. A może wszystko po trochu :)

Pozdrawiam,
    A.
  • #14 21898952
    jaeger
    Poziom 14  
    Tak tzw ślepe testy mają za zadanie wyeliminować wpływ psychiki na percepcję audio. Z tym że w opisywanym przeze mnie odsłuchu tenże raczej nie byłby aż tak dramatycznie zauważalny.
    No cóż na dziś i ja mam już spore problemy ze słuchem ..... Aczkolwiek coś tam jeszcze potrafię usłyszeć.  

Dodano po 6 [godziny] 29 [minuty]:

Zastanawiam się nad ewentualnym upgrade tego DAC i przychodzi mi do głowy zewnętrzne zasilanie . Oczywiście na zasilaczu liniowym.
    Optymalnie byłoby zapewne zastosować dwa zasilania czyli dla części cyfrowej i analogowej. Tyle że ze względu na połączenia na pcb będzie to raczej trudne w realizacji.

Do tego jeszcze galwaniczny izolator na ADUM3160. To pozwoli rozdzielić masy PC i DAC. Gotowe i dość niedrogie moduły można kupić na ali
  • #15 21899398
    Olkus
    Poziom 32  
    jaeger napisał:
    Z tym że w opisywanym przeze mnie odsłuchu tenże raczej nie byłby aż tak dramatycznie zauważalny.

Trudno powiedzieć bez "ślepych testów".

jaeger napisał:
    Zastanawiam się nad ewentualnym upgrade tego DAC i przychodzi mi do głowy zewnętrzne zasilanie . Oczywiście na zasilaczu liniowym.

Tak, sam wspomniałem o tym wcześniej, że jest to opcja, którą da się tu zrealizować. Zasilacz liniowy czy dobrej klasy impulsowy też da rady.

jaeger napisał:
    Optymalnie byłoby zapewne zastosować dwa zasilania czyli dla części cyfrowej i analogowej. Tyle że ze względu na połączenia na pcb będzie to raczej trudne w realizacji.

Na płytce jest stabilizator 3,3V, więc w sumie jest to dodatkowy "stopień", który polepsza zasilanie. Kondensatory są porządne. Nie wiem czy gra warta świeczki...

jaeger napisał:
    Do tego jeszcze galwaniczny izolator na ADUM3160. To pozwoli rozdzielić masy PC i DAC. Gotowe i dość niedrogie moduły można kupić na ali

Mam izolator na BA3121, też moduł z Ali, nie jest drogi. Początkowo miałem kupić samą płytkę tego DAC-a ale znalazłem wersję z obudową taniej, więc wziąłem z obudową. Ale do niej moduł mojego izolatora nie wejdzie. Wcześniej planowałem użyć własnej obudowy i połączyć te dwa moduły razem. Przy czym BA nie wpina się w USB, więc ADUM byłby lepszy. Faktycznie nie jest drogi, dzięki, zakupię. Przyda się też do innych rzeczy, nie tylko DAC-a :D

Pozdrawiam,
    A.
📢 Słuchaj (AI):

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy taniego chińskiego DAC-a z AliExpress opartego na interfejsie USB CM6631A i przetworniku ES9023P. Opisano wnętrze urządzenia, dobór układów oraz sens zastosowania mocniejszego interfejsu USB względem ograniczeń samego DAC-a. Wymieniono, że CM6631A obsługuje do 32 bit/192 kHz, a ES9023P do 24 bit/192 kHz, więc w praktyce ograniczenie po stronie przetwornika nie stanowi problemu. Użytkownik korzysta ze sterownika Windowsowego i nie testował jeszcze wejść SPDIF ani optycznego, ponieważ zależało mu głównie na połączeniu USB. W rozmowie pojawiły się też uwagi o wyszukiwaniu urządzenia po oznaczeniu PCB, braku jednej nazwy handlowej oraz ogólne komentarze o jakości tanich DAC-ów i kabli USB/RCA.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA