Witam,
Chciałbym dziś przedstawić swój ostatni zakup i wrażenia z jego użytkowania. Jest to chiński DAC zakupiony na Ali, przyjemność ta kosztowała mnie 111zł. Urządzenie jest oparte o interfejs USB typu CM6631A i przetwornik cyfrowo-analogowy ES9023P. Od dłuższego czasu szukałem czegoś tego typu. Na chińskich portalach jest w sumie sporo różnych DAC-ów, ale niestety często o ile sam układ przetwornika ma dobre parametry, to jest niestety popsuty kiepskim interfejsem USB (bottle neck
Paczka dotarła do mnie po około 1,5 tygodnia, opakowanie bardzo solidne, chyba nie miałem do tej pory tak dobrze opakowanej przesyłki z Azji. Dodatkowo samo urządzenie było w torebce antystatycznej:
Wygląd zewnętrzny:
Obudowa jest porządna, w całości z aluminium, posiada nóżki, które częściowo zapobiegają ślizganiu. Z przodu mamy gniazda RCA, gniazdo JACK 3,5mm opisane jako słuchawkowe oraz niebieską diodę LED. Z tyłu dwa gniazda USB, jedno typu B i w standardzie Micro, obecnie mało popularnym bo wypartym przez typ C. Jest też gniazdo SPDIF i wejście optyczne. Gniazda są dobrej jakości, wtyczki nie są luźne a wszystkie RCA pozłacane.
Pora na środek:
Brak elementów od drugiej strony PCB. Przy wyjściach widać kilka kondensatorów foliowych, w tym czerwone marki Wima. Są też pady dla złącza I2S. Widać gniazda, trafko izolacyjne przy SPDIF, kondensatory filtrujące zasilanie, stabilizator i parę innych układów scalonych, w tym największy CM6631A:
Interfejs USB obsługujący do 32 bitów/192kHz.
Do tego jest układ od firmy PMC, pamięć FLASH Pm39LV512:
Jest też druga pamięć, EEPROM, 24C08:
No i oczywiście przetwornik cyfrowo-analogowy, ES9023P:
Obsługuje 24 bity/192kHz.
Do tego stabilizator LDO typu 1117, który z 5V z USB robi 3,3V - klasyka. Towarzyszą mu kondensatory MLCC, mamy też 4 kondensatory 820uF/10V, marki CapXon, zdecydowanie nie słynącej z jakości. Ale po spojrzeniu w datasheet pozytywne zaskoczenie, to kondensatory polimerowe a nie klasyczne elektrolity:
Z opisu konstrukcji to chyba byłoby na tyle. Jak widać nie jest to bardzo skomplikowany sprzęt i nie zawiera wielu elementów, układy scalone mają tylko kilka niezbędnych towarzyszących komponentów.
Krótkie podsumowanie i moje osobiste wrażenia:
Nie mam jak zrobić pomiarów całości, bo kartę dźwiękową mam tylko taką wbudowaną w płytę główną PC, więc nic wybitnego.
Ale ogólne wrażenia są bardzo pozytywne. Brzmienie jest naprawdę dobre, ciężko się do czegoś przyczepić. Nie jestem audiofilem, więc nie opiszę dźwięku, bo nie mam takich umiejętności
Złącze I2S daje szansę na dodanie w przyszłości np. modułu bluetooth. Micro USB po drobnej modyfikacji umożliwiłoby zapewne zasilanie odrębne od PC, które mogłoby być "czystsze".
Dziękuję za uwagę.
Pozdrawiam,
A.
Fajne? Ranking DIY