logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Które kolumny Tonsil warto wybrać zamiast Altusów? Porównanie modeli i opinie użytkowników

plpwer 30 Gru 2022 21:08 873 4
REKLAMA
  • #1 20360206
    plpwer
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    Witam,

Moje już tytułowe pytanie, to jakie inne kolumny byłby warte uwagi kupna zamiast wspomnianych altusów lub innych kolumn tonsila. Czytałem wiele o nich ale jak wiadomo to duże pudła z takimi nawet mniej jak przeciętnymi niskimi częstotliwościami które jest nic nie warte uwagi. Myślę, że mogłby mi się jednak spodobać ze względu na to jakiej muzyki słucham ale wolę nie ryzykować ze względu na ich opinie. Myślałem o altusach 75 ponieważ tak owe podobnoć jeszcze ten bass jakiś mają, ogólnie jakość jeszcze w nich jakaś podobno jest.. ale znając tą serię po altusy 140 można spodziewać się wiele. Poszukiwał bym kolumn właśnie w miarę mniejszych, by nie były to kolumny wielkości sprzętu estradowego. Zależałoby mi na tym by były to kolumny od tonsila, ponieważ te posiadają wiele części zamiennych a generalnie powiedzmy gdybym spalił jakiś głośniki to chciałbym sobie go samemu zregenerować niż dawać do regeneracji osobie która możliwe że, jednak weźmie więcej niż jakby kupić gotowy zestaw naprawczy w przypadku konieczności powiedzmy całego układu dragającego bo spalona cewka jednak nie jest na tyle prosta do wymiany jeśli dobrze wiem. Oczywiście jestem otwarty na inne marki bo jednak to słaby pomysł kierować się zawsze ideą tego, iż "tonsil/unitra to nasze więc polskie" i ogólnie sentymentem do kolumn produkcji tego zjednoczenia. Przechodząc jednak do sedna mojego pytania czytałem wiele na forach i większość tam osób zawsze dawało posty o tym jakie altusy są złe, lecz przeważnie nigdy nikt w poście nie pochwalił się co mogłoby być od nich lepsze. Pojawiła się w jednym jednak z nich "Cerwin Vega" ale czytałem, że podobno koszty wysokie, zresztą patrząc na olx z wpisaną frazą "Cerwin Vega Kolumny" ceny są jednak jak na mój budżet kosmiczne. Chciałbym by były to kolumny typowo jako zestaw stereo do (w moim przypadku) jednak drobnym przygrzaniu niskimi częstotliwościami w kompromisie z niskim zejściem i jednak dobrą barwą dźwięku ze względu, że nie tylko ja możliwe słuchałbym na nich lecz także moja mama która jak może nie każdemu wiadomo lubi tak zwany kop bassu "Nie lubię jak to tak uderza..". ale jak wiadomo wystarczy kilka pokręteł na wzmacniaczu "rach-ciach" i jest tak jak w upodobaniach. Ponadto chciałbym by kolumny te nie miały jakiejść ultra dużej mocy bo wiadomo wzmacniacze/amplitunery/końcówki mocy jednak kosztują swoje :). Proszę o propozycje bo szczerzę szukałem już trochę ale szczerze nie mam pomysłu co wybrać by to oczywiście grało w sensowny sposób.

Pozdrawiam Serdecznie, Bartosz.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 20360943
    grzehu82
    Poziom 21  
    Ocena: 39
    A może jeszcze jaki budżet, z czym ma to grać i w jakim pomieszczeniu?
  • #5 20362954
    plpwer
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    Postanowiłem, że zrobię swoje kolumny.
REKLAMA