logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Podłączenie dodatkowej kamery do videofonu "BERNSTEIN" VDS-01

Pedrocaramba 31 Gru 2022 13:14 495 13
  • #1 20361057
    Pedrocaramba
    Poziom 5  
    Ocena: 8
    Witam.
    Proszę o pomoc Chcę podłączyć dodatkową kamerę do videofonu "BERNSTEIN" VDS-01. Kamerka firmy TAVIO TB23G nastawiona na AHD standard wideo. Kamerkę zasiliłem regulowanym zasilaczem DIN60W12 (na razie na mimimum ). Jak zasłonię kamerkę to podczerwień świeci.
    Oznacza to , że jest zasilona. Problem polega na tym , że nie ma obrazu na ekranie videofonu. Oczywiście kabel do widea w monitorze jest podłączony ( GND i VIDEO ) zaś przy kamerce zastosowałem transformator dwukierunkowy Pulsar P-TR1HD. Odległość kamerki do monitora to ok.30m zaś zasilacza do kamerki to 18m. Czy mam podkręcić prąd? Będę wdzięczny za podpowiedź.
  • #2 20361312
    dawidedziu
    specjalista-kamery przemysłowe
    Ocena: 637
    Z opisu wideodomofonu wynika, że obsługuje on kamery w standardzie AHD(no i raczej też musi CVBS widzieć), więc tryb AHD lub CVBS powinien on normalnie obsłużyć.
    W menu monitora nie ma przypadkiem opcji do włączenia obrazu z tej kamery?
    Na krótko też nie działa?
    + i - od wizji nie pomylone?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 20361496
    Pedrocaramba
    Poziom 5  
    Witam.
    Dziękuję za podpowiedź. Przede wszystkim nie wiem czy do końca rozszyfrowałem wskazówkę na kablu kamery dotyczącą standardu wideo. Tę "szachownicę". Przyjąłem , że te ciemne kratki to pozycje przełączników 1 i 2 a białe puste. W menu monitora pokazane jest miejsce jak ma być podłączona kamera czyli VIDEO i GND. Obrazu nie było ani przez moment. W menu monitora mam ustawione na AHD ( załącznik ). A czy zamiana biegunów na wideo ma duże znaczenie ? Żyły te są sztukowane po drodze i nie mam pewności czy minus przy kamerce jest na końcu minusem i to samo dotyczy plusa. Proszę o ewentualną dalszą podpowiedź.
    Załączniki:
    • Podłączenie dodatkowej kamery do videofonu "BERNSTEIN" VDS-01 IMG_20221231_175225[1].jpg (2.6 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 20361619
    dawidedziu
    W "Rodzaj sygnału" masz więcej opcji do wyboru?

Pedrocaramba napisał:
    A czy zamiana biegunów na wideo ma duże znaczenie ?

Ma, ponieważ obraz będzie lub nie.
    Interesuje Cię tryb AHD lub CVBS tj przełączniki na górze(CVBS) lub na dole(AHD).
    GND to minus, a VIDEO to plus.
    Sprawdź działanie kamery przy samym monitorku.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 20361634
    Pedrocaramba
    Poziom 5  
    Byłem jeszcze teraz zamienić kabelki wideo. Kamerka działa. Jedynie co się stało to pogorszył się obraz z kamerki przy furtce. Może jakieś sugestie. Ale wielkie dzięki za wszystko. Pozdrawiam .
  • #6 20361642
    dawidedziu
    Do czego masz(metal, drewno, beton) zamontowana kamerkę, która jest tą dodatkową?
    Zasilanie tej dodatkowej kamery jest na innym zasilaczu niż zasilanie całego wideodomofonu?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 20361681
    Pedrocaramba
    Poziom 5  
    Dodatkowa kamerka jest przymocowana do drewna. Każda ma osobny zasilacz. Jedyne co mają wspólnego to skrętka komputerowa. Wideo dodatkowej kamerki leci na 2 drutach z wiązki gdzie podłączony jest zasilacz monitora. Może poregulować prądem któregoś z zasilacza ?
    Ale i tak już jest wielki sukces. Dzięki i DOSIEGO ROKU.
  • #8 20361725
    dawidedziu
    Pedrocaramba napisał:
    Jedyne co mają wspólnego to skrętka komputerowa.

Raczej tutaj jest problem. Kwestia zasilania tj regulacji jest chyba zbędna.
    Spróbuj wykorzystać inne żyły na sygnał wizyjny. Jakie masz obecnie?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 20362004
    Pedrocaramba
    Poziom 5  
    Witam ponownie.
    To są jedyne 2 żyły wolne biegnące do monitora. Zasilacz regulowany kamerki przy furtce jest zainstalowany przed monitorem ok.3m ( w tej samej skrętce co zasilanie dodatkowej kamerki )gdyż oddalony o dodatkowe 10m nie zasilił tej kamerki przy furtce. Do furtki od monitora jest 60m.
  • #10 20362429
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3599
    Jeśli masz w tej skrętce jeszcze jakieś wolne żyły - daj do masy (chyba że w/w tekście jedyne 2 żyły - oznacza że już nie ma żadnej wolnej).
    I daj więcej prądu z tych regulowanych zasilaczy - kamera weźmie ile jej trzeba i nic sie nie spali, a na każde kilkadziesiąt metrów skrętki potrzeba kilkadziesiąt dodatkowy miliamperów.
  • #11 20365884
    Pedrocaramba
    Poziom 5  
    Witam
    Tak to są ostatnie 2 żyły. Założyłem większej mocy zasilacz (12V6A na max )do kamerki przy furtce podkręciłem ten przy dodatkowej kamerce ( 12V5A tak do połowy mocy ) i praktycznie nic się nie poprawiło. Obraz z zakłóceniami jest na kamerce przy furtce. Dodam , że zasilacz dodatkowej kamerki jest podłączony w szafie sterowniczej furtki i bramy . Po odłączeniu jednej żyły z tego zasilacza obraz z kamerki przy furtce jest nienaganny. O co chodzi z tym uziemieniem. Mam możliwość ewentualnego pociągnięcia dodatkowego przewodu z uziemienia fotowoltaiki tylko jak to mam zrobić. Pozdrawiam
  • #12 20366097
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3599
    Cytat:
    Dodam , że zasilacz dodatkowej kamerki jest podłączony w szafie sterowniczej furtki i bramy

Tzn w domu a zasilanie dodatkowej kamerki idzie wspólnym kablem razem z przewodami domofonu i Video?
    Spróbuj zastosować zasilacz nie impulsowy a teransformatorowy - i z konkretnym kondensatorem filtrującym. Dla potwierdzenia przypuszczenia - zasil testowo kamerkę z akumulatora samochodowego - jeśli zakłócenia znikną - to zasilacz sieje zakłóceniami.
    Co do uziemienia - przy pracy na granicy zasięgu kamery i nadmiarze żył - podłączenie pozostałych żył do masy robiło coś w rodzaju ekranu w przewodzie i nieco izolowało od zakłóceń. Dokładanie obok przewodu z masą raczej nie pomoże.
  • #13 20367909
    Pedrocaramba
    Poziom 5  
    Witam
    Tak wszystko biegnie wspólny kablem. Zgodnie z sugestią podłączyłem zasilanie kamerki do akumulatora. Obraz z dodatkowej kamerki idealny zaś zakłócenia kamerki przy furtce nie zniknęły. Mam pytanie czy gdyby zasilić ( jest taka możliwość ) dod. kamerkę bezpośrednio z innego miejsca ale wideo tym kablem do monitora i tak musi biegnąć. Czy to może coś dać?
  • #14 20379283
    Pedrocaramba
    Poziom 5  
    Zostawiłem tak jak jest. Mimo podłączenia dodatkowej kamerki do zasilania w innym miejscu obraz się nie poprawił ale ogólnie mimo zakłóceń jest to do przyjęcia. Na pewno będę jeszcze szukał rozwiązania.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał pomocy w podłączeniu dodatkowej kamery TAVIO TB23G do wideofonu BERNSTEIN VDS-01. Kamera została zasilona regulowanym zasilaczem DIN60W12, jednak nie wyświetlała obrazu na monitorze. Po wymianie biegunów sygnału wideo, kamera zaczęła działać, ale pojawiły się zakłócenia obrazu z innej kamery. Użytkownik rozważał regulację zasilania oraz podłączenie kamery do innego źródła zasilania, co nie przyniosło poprawy. Sugerowano również użycie zasilacza transformatorowego oraz testowanie zasilania z akumulatora, co poprawiło jakość obrazu z dodatkowej kamery, ale nie rozwiązało problemu z zakłóceniami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA