logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Tipo 1.4 1994 - Iskrzenie w kopułce aparatu zapłonowego po kałużach

tadziu47 18 Lis 2005 11:39 1215 3
REKLAMA
  • #1 2001745
    tadziu47
    Poziom 22  
    Ocena: 45
    Witam !
    Jest to TIPO- 1,4 rocznik 1994 . Silnik jest zbudowany na gażniku Weber 32/34 TLDE , oraz na elektronicznym układzie bezstykowym .
    Uszkodzenie od dłuższego czasu pojawia się takie ; po przejechaniu autem przez dość duże kałuże , silnik gaśnie lub przerywa . Po postoju na noc w garażu , rano jest już dobrze . Wczoraj miałem znów takie same zdarzenie . Stanąłem na drodzie nieoświetlonej . Po otwarciu maski i ponownym zapaleniu silnika stwierdziłem , że wewnątrz w kopułce aparatu zapłonowego są iskrzenia [ ! ]
    Mam pytanie ;
    - czy muszę kopułkę wymienić na nową , czy też ją tylko dobrze wymić od środka
    - czy muszę też wymienić palec rozdzielacza zapłonu ?
    Chciałbym się do tej naprawy przygotować , gdyż jestem już ponad 10 lat użytkownikiem tego TIPO .
    Pozdr.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2004620
    grzebu
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Witam,
    wymień kopułkę i palec ,nie jest to duży wydatek a autko bedzie wdzięczne
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2004720
    geronimmo.80
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    Witaj.
    Z tego co piszesz wynika jednoznacznie ze nalezy wymienic kopolke.
    Jesli chodzi o palec sprawdz w jakim jest stanie, podejzewan ze jest bardzo nadpalony jak iskra przeskakiwala jak chciala i tez przydaloby sie go wymienic. Dobra rada na zime!!! przy wynianie tych elemetow warto zainwestowac w nowe przewody zaplonowe i swiece. (o ile tego jeszcze nie zrobiles)
    pozdrawiam!!!
  • #4 2007740
    tadziu47
    Poziom 22  
    Ocena: 45
    Witam !
    Kupiłem nową kopułkę i ją zainstalowałem . Natomiast palec rozdzielacza zapłonu pozostawiłem . Miał on małe nadpalenia , które iglakiem usunąłem . Ponadto ze świec usunąłem nagar .
    Temat uważam za zakończony !
    Pozdrowienia ! :cry:
REKLAMA