logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

4 silniki 3f - sterowanie wszystkimi jednocześnie, weryfikacja rozwiązania

prezesss89 04 Sty 2023 11:35 744 12
  • #1 20366968
    prezesss89
    Poziom 8  
    Ocena: 15
    Witam, mam w urządzeniu 4 silniki 3 fazowe od 1,5 do 2,0 kW i chciałbym zrobić sterowanie nimi aby się wszystkie jednocześnie włączały i wyłączały. Sterowanie będzie impulsem z innego urządzenia, myślałem aby podłączyć do każdego silnika oddzielny stycznik i te styczniki sterować dodatkowym stycznikiem ( nazwijmy go k1) z 4 stykami na każdy silnik osobny. Urządzenie z którego będzie podawany sygnał po podaniu sygnału będzie załączać stycznik k1 który będzie podawał 4 sygnały do załączania styczników przy silnikach. 4 oddzielne ponieważ chciał bym zrobić przełącznik na sterowanie automatyczne czyli takie jak wyżej i oddzielnie na ręczne gdzie silniki dało by się uruchamiać pojedynczo przyciskiem ręcznym. Przełączanie automatyczne a ręczne było by na zasadzie że przełącznik odcina napięcie do stycznika k1 a podaje prąd na przyciski zwierne ręczne (po jednym na każdy silnik) a te przyciski podawały by prąd do styczników na silnik. Mam do Was prośbę o ocenę tego rozwiązania? Bo teoretycznie będzie wszystko działać ale czy można zastosować takie rozwiązanie ? Będę bardzo wdzięczny za pomoc oraz wszystkie sugestie.
  • Pomocny post
    #2 20367111
    pafciowaw
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 364
    Jeżeli "na dziś" tak to działa - że wszystkie na raz się załączają to będzie działać. :)
    Zamiast "stycznika K1" można dać przekaźnik z 4 torami łączącymi (prąd na zasilenie cewek styczników silników jest mały i styki przekaźnika wystarczą, a cena dużo mniejsza).
    Przełączniki ręczne mogą być stale zasilone.
    Jedna uwaga: całe sterowanie cewkami styczników i przycisków ręcznych musi być z jednej fazy (lub jednego zasilacza - przy prądzie stałym, np. 24 Vdc/lub ac)
  • Pomocny post
    #3 20367895
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1548
    prezesss89 napisał:
    Będę bardzo wdzięczny za pomoc oraz wszystkie sugestie.

Narysuj swoją wizję na schemacie, bo to nie jest takie proste.
  • #4 20369457
    prezesss89
    Poziom 8  
    pafciowaw napisał:
    Jeżeli "na dziś" tak to działa - że wszystkie na raz się załączają to będzie działać.
    Sterowanie robię od zera dokładniej to są 4 osobne urządzenia zestawione razem i muszą się wszystkie włączać i wyłączać jednocześnie.

Dodano po 2 [minuty]:

pafciowaw napisał:
    Zamiast "stycznika K1" można dać przekaźnik z 4 torami łączącymi (prąd na zasilenie cewek styczników silników jest mały i styki przekaźnika wystarczą, a cena dużo mniejsza).
    Styczniki mam kupione ale dziękuję za sugestie, na przyszłość będę wiedział :-)

Dodano po 4 [minuty]:

pafciowaw napisał:
    Jedna uwaga: całe sterowanie cewkami styczników i przycisków ręcznych musi być z jednej fazy (lub jednego zasilacza - przy prądzie stałym, np. 24 Vdc/lub ac)
    Sterowanie będzie 230v dobrze wiedzieć bo z innej maszyny chciałem wziąć + do sterowania ale jest tam wolny styk zwierny do niego doprowadzę + i wtedy będzie mi go ta maszyna tylko zwierać. Niżej dołączę schemat jak wymyśliłem żeby to działało.

Dodano po 7 [minuty]:

Krzysztof Reszka napisał:
    Narysuj swoją wizję na schemacie, bo to nie jest takie proste.
    Narysowałem schemat jak myślałem to podłączyć, przepraszam za kolory wiem że są nie odpowiednie ale takie miałem pod ręką, schemat bardzo amatorski ale mam nadzieję że będzie czytelny. 4 silniki 3f - sterowanie wszystkimi jednocześnie, weryfikacja rozwiązania
  • Pomocny post
    #5 20369557
    Krzysztof Reszka
    Tak więc przeanalizujmy schemat. To że silniki powinny mieć jakieś zabezpieczenia nadprądowe to już chyba wiadomo więc myślę że się tam znajdą. Teraz sprawa " przycisków" według tego co namalowałeś to powinny być to przyciski bistabilne lub przełączniki. Kolejna sprawa to że my nie wiemy bo nie napisałeś co te silniki mają napędzać. A jest to ważne z punktu widzenia tego schematu.
    Jako że silniki są cztery to może jakaś sygnalizacja pracy w postacie kontrolek.
  • #6 20369609
    prezesss89
    Poziom 8  
    To że silniki powinny mieć jakieś zabezpieczenia nadprądowe to już chyba wiadomo więc myślę że się tam znajdą
    Tak zapomniałem dodać między stycznikami a silnikami chciałem zastosować wyłączniki termiczne montowane bezpośrednio pod styczniki

Dodano po 1 [minuty]:

Teraz sprawa " przycisków" według tego co namalowałeś to powinny być to przyciski bistabilne lub przełączniki
    Tak miały to być przyciski które zwierają tylko w momencie naciśnięcia przycisku.

Dodano po 2 [minuty]:

Kolejna sprawa to że my nie wiemy bo nie napisałeś co te silniki mają napędzać. A jest to ważne z punktu widzenia tego schematu.
    Silniki będą napędzać kosz zasypowy i podajniki taśmowe.

Dodano po 12 [minuty]:

Jako że silniki są cztery to może jakaś sygnalizacja pracy w postacie kontrolek.
    No w zasadzie sygnalizacja nie jest głupia, a czy sygnalizacje można wziąć + z jednej fazy z wyjścia wyłącznika termicznego i do kontrolki? Ogólnie to tak jak myślę to przydało by się też podłączyć to tak że w momencie kiedy jeden silnik przestanie pracować to wyłącza się całe zasilanie i zatrzymują się pozostałe.
  • Pomocny post
    #7 20370046
    Krzysztof Reszka
    prezesss89 napisał:
    Tak miały to być przyciski które zwierają tylko w momencie naciśnięcia przycisku.

Czyli nie bistabilne, czyli będą pracować silniki tylko wtedy gdy będziesz trzymać palcem przycisk.
    prezesss89 napisał:
    Silniki będą napędzać kosz zasypowy i podajniki taśmowe.

No i jasne , czyli dodajemy do układu przycisk bezpieczeństwa przerywający zasilanie do układu sterowania (wymagania przepisów) .
    prezesss89 napisał:
    No w zasadzie sygnalizacja nie jest głupia, a czy sygnalizacje można wziąć + z jednej fazy z wyjścia wyłącznika termicznego i do kontrolki?

Tak ale przez styk dodatkowy stycznika czyli jak stycznik trzyma to lampka świeci .
    prezesss89 napisał:
    Ogólnie to tak jak myślę to przydało by się też podłączyć to tak że w momencie kiedy jeden silnik przestanie pracować to wyłącza się całe zasilanie i zatrzymują się pozostałe.

prezesss89 napisał:
    zastosować wyłączniki termiczne montowane bezpośrednio pod styczniki

Je ich styki pomocnicze połączyć w szereg z obwodem zasilania sterowania , wtedy przerwa któregoś termika spowoduje wyłączenie wszystkich.
  • #8 20372236
    prezesss89
    Poziom 8  
    No i jasne , czyli dodajemy do układu przycisk bezpieczeństwa przerywający zasilanie do układu sterowania (wymagania przepisów) .
    W planach miałem zamontować przyciski bezpieczeństwa (grzybki) przy urządzeniach i na skrzynce. A czy można zrobić to w ten sposób że zamontuję przyciski bezpieczeństwa ze stykami NC i zamontuję je na początku sterowania przed przełącznikiem auto/manual? Jeden na skrzynce sterowniczej i po jednym przy każdym urządzeniu, po przyciśnięciu któregokolwiek prąd nie będzie dochodził do sterowania i wszystko wtedy będzie się wyłączało? Tylko czy rozwiązanie tego w ten sposób będzie dobre?

Je ich styki pomocnicze połączyć w szereg z obwodem zasilania sterowania , wtedy przerwa któregoś termika spowoduje wyłączenie wszystkich.
    Czyli trzeba termiki z dodatkowym stykiem NC i poprowadzić przez nie zasilanie do sterowania, kurczę muszę przyznać że nad tym myślałem jak to zrobić bo było by to przydatne i na to nie wpadłem że można to zrobić w tak prosty sposób :-) Ogólnie dopiero się uczę tego wszystkiego, na własne potrzeby.

Też teraz przyszło mi do głowy żeby przy urządzeniach (mimo że nikt się tam nie powinien znaleźć) to zamontować lampki ostrzegawcze takie migające które będą działały w momencie gdy tylko się właczy napięcie wyłącznikiem głównym, ale z tym to bez problemu sobie poradzę.
  • #9 20374238
    Krzysztof Reszka
    prezesss89 napisał:
    to w ten sposób że zamontuję przyciski bezpieczeństwa ze stykami NC i zamontuję je na początku sterowania przed przełącznikiem auto/manual?

Dobry pomysł.
    prezesss89 napisał:
    Czyli trzeba termiki z dodatkowym stykiem NC i poprowadzić przez nie zasilanie do sterowania

Też je dać pomiędzy wyłącz a przełącznik auto/ręcz.
  • #10 20378548
    prezesss89
    Poziom 8  
    Bardzo dziękuję za pomoc i cenne podpowiedzi, powinienem już sobie ze wszystkim poradzić. Pozdrawiam serdecznie
  • #11 20386706
    a2b
    Poziom 15  
    Ocena: 47
    A brałeś pod uwagę warunki zasilania jednokrotność rozruchu wszystkich silników na raz ?
    W zależności co to za maszyna może warto rozważyć rozruch kaskadowy lub z użyciem sofststartów.
    A co do grzybków bezpieczeństwa przy tego typu instalacjach raczej powinno się montować przekaźnik bezpieczeństwa z dwukanałową kontrolą zadziałania grzybków .Z świadomym resetem wykonanym przez obsługę .
  • #12 20388864
    Krzysztof Reszka
    a2b napisał:
    A co do grzybków bezpieczeństwa przy tego typu instalacjach raczej powinno się montować przekaźnik bezpieczeństwa z dwukanałową kontrolą zadziałania grzybków .Z świadomym resetem wykonanym przez obsługę .

By wydawać takie obostrzenia musiałby nasz kolega mieć wykonaną walidację dla poziomu bezpieczeństwa. W tym przypadku nie wiemy czy ona jest w ogóle potrzebna , bo autor nam nie podaje żadnych szczegółów. A choćby je podał to my zza klawiatury ich nie określimy, do tego służą odpowiednie procedury zgodności i znajomość przepisów.
    A świadomy reset znajduje się w przycisku bezpieczeństwa.
  • #13 20389016
    a2b
    Poziom 15  
    Ocena: 47
    Zgadzam się wszystko to jest opisane w Dyrektywy Maszynowej
    W większości aplikacji, zgodnie z przepisami oraz oceną ryzyka, ponowne uruchomienie wymaga celowego zadziałania, np. naciśnięcie przycisku lub sekwencji przycisków. Układ sterowania musi zatem realizować funkcję tzw. blokownia ponownego uruchomienia maszyny. W prostych układach funkcję taką może pełnić urządzenie bezpieczeństwa. Wówczas do odpowiedniego wejścia podłącza się przycisk. Załączenie wejść następuje po naciśnięciu i puszczeniu przycisku, co ma potwierdzać świadome działania operatora.
    Wszystko jest dobrze do czasu aż maszyna komuś nie urwie utnie ręki lub go nie zabije wtedy to się dopiero zaczyna.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat sterowania czterema silnikami trójfazowymi o mocy od 1,5 do 2,0 kW, które mają być włączane i wyłączane jednocześnie. Użytkownik zaproponował użycie styczników do każdego silnika, sterowanych przez dodatkowy stycznik (K1) z czterema stykami. Rozważano również zastosowanie przekaźnika z czterema torami jako tańszej alternatywy. Użytkownik planuje wprowadzenie przełącznika automatycznego i ręcznego, a także zabezpieczeń nadprądowych oraz przycisków bezpieczeństwa. Wskazano na potrzebę sygnalizacji pracy silników oraz na możliwość zastosowania wyłączników termicznych. Dyskutowano również o warunkach zasilania i konieczności rozruchu kaskadowego, a także o przepisach dotyczących bezpieczeństwa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA