Witam, mam w urządzeniu 4 silniki 3 fazowe od 1,5 do 2,0 kW i chciałbym zrobić sterowanie nimi aby się wszystkie jednocześnie włączały i wyłączały. Sterowanie będzie impulsem z innego urządzenia, myślałem aby podłączyć do każdego silnika oddzielny stycznik i te styczniki sterować dodatkowym stycznikiem ( nazwijmy go k1) z 4 stykami na każdy silnik osobny. Urządzenie z którego będzie podawany sygnał po podaniu sygnału będzie załączać stycznik k1 który będzie podawał 4 sygnały do załączania styczników przy silnikach. 4 oddzielne ponieważ chciał bym zrobić przełącznik na sterowanie automatyczne czyli takie jak wyżej i oddzielnie na ręczne gdzie silniki dało by się uruchamiać pojedynczo przyciskiem ręcznym. Przełączanie automatyczne a ręczne było by na zasadzie że przełącznik odcina napięcie do stycznika k1 a podaje prąd na przyciski zwierne ręczne (po jednym na każdy silnik) a te przyciski podawały by prąd do styczników na silnik. Mam do Was prośbę o ocenę tego rozwiązania? Bo teoretycznie będzie wszystko działać ale czy można zastosować takie rozwiązanie ? Będę bardzo wdzięczny za pomoc oraz wszystkie sugestie.