logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja urządzenia na zdjęciach - co to jest i do czego służyło?

karwanp 06 Sty 2023 23:35 627 10
REKLAMA
  • #1 20372147
    karwanp
    Poziom 4  
    Proszę o pomoc w identyfikacji tego urządzenia pokazanego na zdjęciach. Chciałbym się dowiedzieć co to jest i do czego służyło.
    Identyfikacja urządzenia na zdjęciach - co to jest i do czego służyło? Identyfikacja urządzenia na zdjęciach - co to jest i do czego służyło?
  • REKLAMA
  • #2 20372221
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2532
    Rurka doprowadzenia chłodziwa do przedmiotu obrabianego jakiejś obrabiarki np. tokarki/frezarki?
  • #3 20372332
    karwanp
    Poziom 4  
    Dzień Dobry.
    Dziękuję za odpowiedź, ale czy na pewno jest to rurka doprowadzająca chłodziwo?
    We wtyczce tego urządzenia są kable.

Przesyłam zdjęcia: Identyfikacja urządzenia na zdjęciach - co to jest i do czego służyło? Identyfikacja urządzenia na zdjęciach - co to jest i do czego służyło? Identyfikacja urządzenia na zdjęciach - co to jest i do czego służyło?
  • REKLAMA
  • #4 20373186
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2532
    W takim razie jest to zapewne niekompletny element oświetlenia stosowany w starych obrabiarkach.
  • #6 20374822
    LENIWIEC_PL
    Poziom 28  
    Ocena: 322
    Witam, czy na rączce są wygrawerowane jakieś oznaczenia?
  • REKLAMA
  • #7 20375065
    karwanp
    Poziom 4  
    LENIWIEC_PL napisał:
    Witam, czy na rączce są wygrawerowane jakieś oznaczenia?

Niestety nie ma grawerów, ale na pewno by to pomogło.
    Było by super jeśli udało by się to zidentyfikować.
  • REKLAMA
  • #8 20375084
    vorlog
    Poziom 40  
    Ocena: 2587
    Zrób takie doświadczenie jeszcze- do wyprowadzeń na końcach przewodów podłącz miernik na zakresie miliwoltów i podgrzej tę blaszkę w "głowicy", nawet zapalniczką. Jak się jakieś napięcie pojawi to może akurat jest to element jakiegoś układu pomiaru temperatury z termoparą w postaci blaszki (w rzeczywistości dwóch blaszek zespawanych ze sobą). Pomiar byłby przeprowadzany przez przyłożenie "blaszki" do badanej powierzchni, a te szpikulce robiłyby jako ograniczniki docisku, coby blaszki nie zdeformować.
    Podobne sprzęty, choć inaczej wykonane, widywałem w latach '80 na wyposażeniu ekipy pomiarowców AKP.
    V.
  • #9 20375099
    karwanp
    Poziom 4  
    vorlog napisał:
    Zrób takie doświadczenie jeszcze- do wyprowadzeń na końcach przewodów podłącz miernik na zakresie miliwoltów i podgrzej tę blaszkę w "głowicy", nawet zapalniczką. Jak się jakieś napięcie pojawi to może akurat jest to element jakiegoś układu pomiaru temperatury z termoparą w postaci blaszki (w rzeczywistości dwóch blaszek zespawanych ze sobą). Pomiar byłby przeprowadzany przez przyłożenie "blaszki" do badanej powierzchni, a te szpikulce robiłyby jako ograniczniki docisku, coby blaszki nie zdeformować.
    Podobne sprzęty, choć inaczej wykonane, widywałem w latach '80 na wyposażeniu ekipy pomiarowców AKP.
    V.

Bardzo dziękuję za odpowiedź.
    Jutro przeprowadzę doświadczenie i się odezwę.
  • #10 20375107
    vorlog
    Poziom 40  
    Ocena: 2587
    Może zanim zaczniesz wyczyść do połysku końcówki wyprowadzeń gdzie podłączysz miernik- napięcie termopar jest naprawdę niewielkie i byle zabrudzenie spowoduje brak przewodzenia.
    V.
  • #11 20376660
    karwanp
    Poziom 4  
    vorlog napisał:
    V.

Wykonałem doświadczenie podłączając miernik do bolców we wtyczce i podgrzewałem blaszkę na "głowiczce". Miernik trochę wariował ale myślę że raczej z powodu drżenia rąk, poza tym nic się nie działo. Spróbowałem też podłączyć miernik do jednego bolca wtyczki i do blaszki na głowiczce jednocześnie blaszkę podgrzewając i wtedy napięcie wzrastało w miarę podgrzewania i opadało w miarę stygnięcia.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukiwał identyfikacji urządzenia przedstawionego na zdjęciach, które początkowo zidentyfikowano jako rurkę doprowadzającą chłodziwo do obrabiarki. Po dalszej dyskusji, pojawiły się sugestie, że może to być niekompletny element oświetlenia starych obrabiarek lub głowica wilgotnościomierza. Użytkownik przeprowadził eksperyment z miernikiem, który wykazał zmiany napięcia podczas podgrzewania blaszki, co sugeruje, że urządzenie może być elementem pomiarowym, prawdopodobnie związanym z termoparą. Wskazówki dotyczące czyszczenia styków oraz dalszych testów zostały również udzielone.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA