Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamvorlog napisał:Zrób takie doświadczenie jeszcze- do wyprowadzeń na końcach przewodów podłącz miernik na zakresie miliwoltów i podgrzej tę blaszkę w "głowicy", nawet zapalniczką. Jak się jakieś napięcie pojawi to może akurat jest to element jakiegoś układu pomiaru temperatury z termoparą w postaci blaszki (w rzeczywistości dwóch blaszek zespawanych ze sobą). Pomiar byłby przeprowadzany przez przyłożenie "blaszki" do badanej powierzchni, a te szpikulce robiłyby jako ograniczniki docisku, coby blaszki nie zdeformować.
Podobne sprzęty, choć inaczej wykonane, widywałem w latach '80 na wyposażeniu ekipy pomiarowców AKP.
V.
vorlog napisał:Zrób takie doświadczenie jeszcze- do wyprowadzeń na końcach przewodów podłącz miernik na zakresie miliwoltów i podgrzej tę blaszkę w "głowicy", nawet zapalniczką. Jak się jakieś napięcie pojawi to może akurat jest to element jakiegoś układu pomiaru temperatury z termoparą w postaci blaszki (w rzeczywistości dwóch blaszek zespawanych ze sobą). Pomiar byłby przeprowadzany przez przyłożenie "blaszki" do badanej powierzchni, a te szpikulce robiłyby jako ograniczniki docisku, coby blaszki nie zdeformować.
Podobne sprzęty, choć inaczej wykonane, widywałem w latach '80 na wyposażeniu ekipy pomiarowców AKP.
V.