logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault 145-14 mwm 228-6 - Kolejność przewodów wtryskowych

radoslawleszczynski6 09 Sty 2023 20:02 5880 44
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak ustawić pierwszy cylinder, kolejność przewodów i początek tłoczenia w Renault 145-14 z silnikiem MWM TD228-6, gdy zimny silnik ciężko odpala i dymi na biało-niebiesko?

Pierwszy cylinder w tym silniku ustawiaj od strony rozrządu/pompy wody, a nie według wytłoczeń na bloku od kabiny; pompę montuje się przy GMP pierwszego tłoka i dopiero potem koryguje kąt w fasolkach koła pompy, bo koło pompy i rozrząd pasują tylko w jednej pozycji [#20435163] Jeśli przy takim ustawieniu silnik dalej dymi na biało, to forumowicze wskazywali na zbyt późny wtrysk, więc trzeba regulować początek tłoczenia, a nie zamieniać przewodów [#20395812][#20378646] W praktyce najlepiej uruchomić silnik i metodą prób ustawić kąt na fasolkach tak, aby pracował równo i mniej dymił [#20435163][#20421994]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 20376901
    radoslawleszczynski6
    Poziom 4  
    Ocena: 2
    Dzień dobry, mam problem z ciągnikiem renault 145-14 silnik mwm td228-6 pompa rotodiesel cav, problem polega na tym że ciągnik ciężko odpala i dymi na biało niebieski jak jest zimny,przy rozgrzaniu dym ustępuje, była robiona pompa wtryskowa ustawiona na znaki 3,6 na koło pośrednie 00, wtryski regeneracja dwie końcówki nowe a cztery dobre były nie wiem na ile ustawione były, chodzi mi o przewody wtryskowe przykręcone do pompy paliwowej może pomyliłem kolejność i chce wiedzieć który to pierwszy tłoczy paliwo po ustawieniu na znaki 3, 6 na 00
  • REKLAMA
  • #2 20377330
    michal_rybka
    Poziom 35  
    Ocena: 771
    skoro po rozgrzaniu dymienie ustępuje i pali na wszystkie gary no to przewody dobrze podłączone, przecież się same nie zamieniają po rozgrzaniu :)

poluzuj pompę i sobie ją ustaw "na słuch" czyli tak żeby ładnie chodził i odpalał, to całe ustawianie na zegar starej pompy to jest nic nie warte i tak się właśnie kończy że ciężko odpala dymiąc przy tym przeokropnie
  • #3 20377450
    radoslawleszczynski6
    Poziom 4  
    Sam nie wiem myślałem że może któryś pomyliłem, a masz rację może by ciepła też dymiła, a wtryski jak będą ustawione na duże ciśnienie tzn mają w niej być bodajże 180 bar a są np 220 też będzie dymić ciężko odpalać? Pompa nie dam rady ustawić bo przykręcona na stałe, w środku tryb z fasolkami pod dekielkuem i tam ustawiłem 3,6 na0,0, tylko to jest ustawienie? Coś jeszcze sprawdzić z ustawień ? Może pomyliłem się tzn pompa przyszła w innym położeniu po regeneracji czy coś,sam już nie wiem
  • #4 20377647
    ftp.kowal
    Poziom 36  
    Ocena: 1841
    Kąt wtrysku wyregulujesz kołem pośrednim, ale to cała obudowę rozrzadu musisz wywalić. Koła pompy inaczej nie przykręcisz, ale minimalnie możesz zmienić na nim kąt.
  • #5 20377863
    radoslawleszczynski6
    Poziom 4  
    A może być tak że cały rozrząd jest źle złożony,może któryś wcześniej grzebał,bo pierwszy cylinder mam od kabiny tak pisze na bloku, gdy ustawie koło pośrednie 00 na koło pompy 3,6 na te znaki to wtedy tłok pierwszy od kabiny jest w górze i na nim jest mijanka zaworów a tłok pierwszy od rozrządu (na bloku nr 6) jest w trakcie sprężania bo są zawory zamknięte. Ktoś mi wyjaśni jak to powinno być? Ustawie 00 na te 3,6 na pompie to wtedy wtrysk paliwa na który gar powinien być?

Dodano po 5 [minuty]:

Wtryski mam wyjęte i pojadą do wymiany końcówek i regulacji na te 180 bar,może to pomoże, jeszcze jedno pytanie o luzy zaworowe na zimnym silniku jakie powinny być? I czy mogę tak ustawiać że włożę pręt w otwór od wtryskiwacza ustawie tłok w gmp zawory zamknięte się sprężania i wtedy ustawiam luz zaworowy? Czy jakoś inaczej?
  • #6 20377903
    stasiekb100
    Poziom 31  
    Ocena: 459
    radoslawleszczynski6 napisał:
    polega na tym że ciągnik ciężko odpala i dymi na biało niebieski jak jest zimny
    Zawsze tak było? Kupiłeś go niedawno, czy robiłeś coś przy nim? Możesz pomóc sobie przy zapalaniu opalarką lub suszarką o mocy co najmiej 1.5 kW. Jeszcze ważne są obroty silnika przy zapalaniu, jak układ rozruchu będzie szwankować, to nowy silnik z fabryki nie zapali. Przykładem był nowy ursus z serii 80 z instalacją 12V który przestawał zapalać ponizej 1°C.
  • #7 20377937
    radoslawleszczynski6
    Poziom 4  
    Drugi rok, jeździłem tak ciężko odpala zimny i dymi, zrobiłem pompę paliwa,wtryski dwie nowe końcówki a cztery te same tylko regulacja, teraz rozebrałem bo może wtryski były za dużo ustawione na 220 a powinny być na 180 bar, zobaczę jak włożę czy pomogło. A rozrządu nie rozbierałem tylko pompę wyciągałem i ustawiłem jak wróciła na te znaki 00 pośrednie i na pompie 3,6

Dodano po 2 [godziny] 47 [minuty]:

Koła pompy inaczej nie przykrece,a koło pośrednie może być tak że inaczej przykręcone i dlatego pierwszy tłok od rozrządu mam w suwie sprężania a ten od kabiny ma wtedy mijankę zaworów??

Dodano po 1 [godziny] 21 [minuty]:

Kręciłem wałem ręką i gdy jest wtrysk paliwa na pierwszym garze od kabiny to znaki na kole pompy i na pośrednim kole się nie pokrywają, co mam zrobic
  • REKLAMA
  • #8 20378646
    ftp.kowal
    Poziom 36  
    Miałeś dobrze rozrząd ustawiony. Trzeba było doregulować kąt wtrysku.
  • #9 20378663
    radoslawleszczynski6
    Poziom 4  
    Kręciłem w jedną i drugą stronę pompa na tych fasolkach dymił i ciężko odpalał, jeśli mam ustawione na te znaki 00 posredni na pompie 3,6 to jest wtrysk tłoczenie paliwa na pierwszy cylinder od kabiny? Druga sprawa jeśli te znaki się pokrywają to mam na pierwszym od kabiny mijankę zaworów a powinno być sprężanie.

Dodano po 3 [minuty]:

Może być tak że ktoś wczesniej źle ustawił rozrząd -jest na pierwszy cylinder od strony chłodnicy?

Dodano po 4 [minuty]:

Zauważyłem, że znak 3/6 i 00 podczas GMP nie łączą się dopiero za pół obrotu koła od pompy po GMP się łączą. Tak samo koło od rozrządu podczas GMP znak jest po przeciwnej stronie. Więc chyba będę musiał dokładniej w rozrząd się zagłębić jeżeli podczas GMP znak 3/6 i 00 mają się pokrywać.
  • #11 20379385
    ftp.kowal
    Poziom 36  
    Masz dobrze ustawiony rozrząd. Inaczej by Ci nie palił. Szukaj przyczyny gdzie indziej. Jakie masz ciśnienie sprężania? Świeca płomieniowa działa? Na ile stopni przed GMP masz ustawiony początek tłoczenia?
  • #12 20379393
    radoslawleszczynski6
    Poziom 4  
    Ustawiam tak gdy tłok jest w gmp to cofam go o te 5 mm i trendy znaki na kole pośrednim i kole pompy się schodzą. Świeca płomieniowa działa jest płomień po podgrzaniu.

Dodano po 3 [minuty]:

Ciśnienia sprężania nie sprawdzałem,może załatwię manometr i zobaczę

Dodano po 1 [godziny] 49 [minuty]:

Jak dokładnie sprawdzić ten kąt tłoczenia? Na ile stopni ile mm tłok ma być przed gmp
  • REKLAMA
  • #14 20395806
    radoslawleszczynski6
    Poziom 4  
    Witam po małej przerwie, traktor złożony, wtryski lały wszystkie więc wymienione końcówki i ustawione na 180 atm, kąt wtrysku ustawiony 6 mm przed gmp pierwszego tłoka ( zrobiłem to tak że na rurkę od wtrysku nałożyłem przezroczysty przewód i gdy drgnelo w nim paliwo to tłok ustawiłem na te 6 mm przed gmp) dobrze to zrobiłem? Traktor odpalił przy takim ustawieniu ale nie wchodził na obroty i strasznie dymił na biało więc dalej regulowalem na tych fasolkach pompy i odpalił po długim kręceniu ale dymi bardzo na biało,trzeba zimnego długo kręcić żeby załapał i ten dym
  • #17 20396891
    michalm111
    Poziom 11  
    Ocena: 38
    Aktualnie walczę z takim silnikiem.
    Też zauważyłem że oznaczenia cylindrów na bloku nie pasują..
    Dużo białego, gryzącego dymu. Przy opóźnionym zapłonie mniej dymu. Reguluje na fasolkach na kole zębatym pompy.
    Tutaj czytam że na kole pośrednim można zmienić kat wtrysku ? Mógłby ktoś przybliżyć temat ?
    Ciśnienie sprężania 24 bary.
  • #18 20396969
    abart64
    Poziom 34  
    Ocena: 633
    michalm111 napisał:
    Też zauważyłem że oznaczenia cylindrów na bloku nie pasują..

W osobowych francuzach liczy się że pierwszy cyl. jest od sprzęgła, widocznie w innych też i to normalne dla nich.
  • #19 20397016
    radoslawleszczynski6
    Poziom 4  
    U mnie też oznaczenie na bloku jest że pierwszy cylinder jest od kabiny,ktoś kiedyś źle musiał złożyć ten rozrząd. Wtryski zrobiłem na 180 atm ,pompa jakiś czas temu była na regeneracji. Ustawiłem na 6 mm przed gmp pierwszego tłoka od rozrządu ale traktor odpalił dymił na biało i nie wchodził na obroty. Dziś opuznilem kąt wtrysku tzn teraz znaki na kole pompy i kole pośrednim pokrywają się i traktor odpalił ale już był odpalany wcześniej więc lekko od strzała załapał, trochę dymił na wolnych obrotach. Zobaczę wieczorem lub jutro z rana jak odpali i czy będzie dymil

Dodano po 13 [minuty]:

Wygląda to tak jakby tryb walka rozrządu był przestawiony o 180 stopni.i jest ustawiony rozrząd na pierwszy cylinder od strony chłodnicy. Czy ktoś wie czy ten tryb od walka rozrządu można przestawić o te 180 stopni i będzie pasować czy pasuje tylko w jednym położeniu?
  • #20 20397142
    stasiekb100
    Poziom 31  
    Ocena: 459
    stasiekb100 napisał:
    Biały dym późny wtrysk.

To też nie do końca jest reguła. Silnika sw 680 nie ustawi na dym. Silnik ustawiony prawidłowo pali od strzała. Jeszcze taka informacja z opowieści mojego szefa jak jeździł jelczem. Jelcz dobrze odpalający był słabszy na drodze od tego co słabo zapalał (wcześniejszy wtrysk).
  • #21 20397585
    radoslawleszczynski6
    Poziom 4  
    Kąt wtrysku opuzniony, ciągnik stał cały dzień bez odpalania czyli zimny,teraz odpalałem i nadal ciężko trzeba pokręcić,dym biały wali. Po odpaleniu przygazowka i dym powoli ustępuje co jest? Zawory ustawione na 0,30 ssący i wydechowy. Może gniazda wypalone ale wtedy by nie miał siły chyba

Dodano po 3 [godziny] 27 [minuty]:

Panowie mam jeszcze takie pytanie czy w mwm 228-6 renault 145-14 powinny być podkładki pod wtryskiwaczami? Ja dałem od messeya jakieś,i tu może leży problem ze wtryski nie wystają poza głowice i nie rozpylają tylko skraplają leja,może być tak? Jeśli wyjmę i bez podkładek dam wtryski to tłok w końcówki nie uderzy?
  • #22 20398355
    rekar
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Podkładki powinny być. Do Td228 ciężko o serwisowke na polskich stronach. Kąt wtrysku możesz regulować jak chcesz, ale czuję że i tak będzie ciężko palił jak temperatura spadnie poniżej 10 stopni. Mi wychodzi, że to wina pompy wtryskowej. Powiedz czy ten problem narastał, czy stało się to od razu?
  • #23 20398544
    radoslawleszczynski6
    Poziom 4  
    Witam kolegę. Problem był jak już kupiłem ciągnik. Więc tak jeździłem. Później zrobione zostały wtryskiwacze nie pomogło, pompa wtryskowa została zrobiona koszt 1800 zł w Białymstoku. Dalej było tak samo ( robione rok więcej temu) teraz znowu się za to wziąłem i znów wtryski lały więc znalazłem numery katalogowe i takie wszystkie końcówki nowe i ustawione na 180. Zawory regulacja na 0.30 wydech i ssący. Ustawienie koła pompy z kołem pośrednim na znaki 00 na 3,6 na pompie.

Dodano po 38 [minuty]:

Jeszcze w tym problem gdy znaki na kole pompy i kole pośrednim nakładają się na siebie to wtrysk paliwa jest na pierwszy cylinder od strony chłodnicy. Za to na bloku silnika nad misa olejowa numery cylindrów wytłoczone są i pierwszy zaczyna się od kabiny
  • #24 20398578
    michalm111
    Poziom 11  
    Ocena: 38
    radoslawleszczynski6 napisał:
    Jeszcze w tym problem gdy znaki na kole pompy i kole pośrednim nakładają się na siebie to wtrysk paliwa jest na pierwszy cylinder od strony chłodnicy. Za to na bloku silnika nad misa olejowa numery cylindrów wytłoczone są i pierwszy zaczyna się od kabiny

U mnie jest tak samo
    Obecnie oddałem pompę wtryskowa do regeneracji, za kilka dni napisze jaki efekt.
    Jak w tym silniku wyznaczyć gmp ? Na kole zamachowym są dwa otwory ale gdzie mają się zgrać ? Czy na mijankę ?
  • #25 20398598
    radoslawleszczynski6
    Poziom 4  
    Powiem Ci tak, ja nawet głowice ściągałem z pierwszego cylindra od chłodnicy i ustawiłem w gmp, później cofnelem tłok o te 6,10 mm i pompę ustawiłem żeby w tym czasie tłoczyła na ten gar paliwo. Złożyłem wszystko i ciągnik ciężko odpalił dymił z całej rury na biało gryzący dym i nie wchodził w obroty ( ustawione niby książkowo te tłoczenie 6,10 przed gmp pierwszego tłoka) nic to nie dało . Później opuznilem kąt wtrysku aż zgrały się znaki na kole pośrednim 00 z 3.6 na kole pompy. Pokazało się trochę mniej dymu i wchodzi w obroty normalnie ale ciężkie odpalenie zimnego i dymienie na biało zimnego zostało . Ciepły odpala odrazu od strzała i dymi trochę na wolnych obrotach. Zimny dymi na biało długo trzeba kręcić żeby załapał.

Dodano po 3 [minuty]:

A gdzie na kole zamachowym masz te otwory ?zobaczę u siebie. Ja patrzyłem szukałem znaków na kole wału z przodu ale nic tam nie ma, na obudowie rozrządu i bloku też żadnego znaku bolca itd
  • REKLAMA
  • #26 20398719
    rekar
    Poziom 10  
    Ja zrobiłem remont kapitalny, a dalej nie chciał palić. Wystarczyło pompę delikatnie przestawić, a odpalił na strzała tylko biały dym walił i nie chciał wchodzić na obroty. Po 30 sekundach takiej pracy, można było ustawić pompę tak jak powinna być, silnik odpalał prawie bez dymu i na obroty się wkręcał. Dlatego wydaje mi się, że jest coś z pompą. Podgrzejcie opalarka pompę wtryskową ewentualnie wpuśćcie ciepłego powietrza w kolektor ssący.
  • #27 20398732
    radoslawleszczynski6
    Poziom 4  
    A jak masz ustawione te znaki koła pompy i koła pośredniego pokrywają się i wtedy jest wtrysk paliwa na pierwszy cylinder od chłodnicy? I teraz jak już masz dobrze ustawione to zimny odpala od strzała i bez dialego dymu?
  • #28 20398792
    rekar
    Poziom 10  
    Właśnie jest problem tylko i wyłącznie na zimnym gdy temperatura spadnie poniżej 10 stopni. Gdy jest cieplej pali zawsze na dotyk i bez dymu.
  • #29 20398810
    radoslawleszczynski6
    Poziom 4  
    Dzięki za odp. Może i ten typ tak ma. Mam małą renault i pali nawet w duży mróz po podgrzaniu płomieniówki bez dymu. Mam też news Hollanda wtryski lały to dymił ciężko palił po wymianie i ustawieniu w mrozy nawet nie trzeba grzać płomieniówki w nim i z pół obrotu odpali zero naprawdę zero dymku nie puści. A renault 145-14 mwm 228-6 po tej wymianie wtrysków ustawianiu kąta wtrysku itd odpala jak odpalała ciężko kręcić trzeba idymi biało po rozgrzaniu jest ok może ten typ tak ma
  • #30 20398826
    kowal305
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Wszyscy kręcą pompą, rozrządem, a podstawą dobrego odpalania na zimno jest kompresja, a najbardziej szczelna głowica. jeżeli wtryski są zrobione. pompa też , trzeba sprawdzić stan głowic , tulei, aby wyeliminować proste przyczyny, jeżeli tan silnik od zakupu tak się zachowuje, trzeba zakładać, że sprzedający wiedział ze już jest w słabej kondycji i dlatego się go pozbył. nie wiemy ile bierze oleju, jak zachowuje się pod obciążeniem, bo to, że tylko dymi to jeszcze nic konkretnego nie oznacza. Robiłem wiele takich silników w których niby właściciele mówili, że zrobić wtryski o będzie oki a później się okazywało, że między tłok a tuleję wchodził śrubokręt.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemów z ciągnikiem Renault 145-14, wyposażonym w silnik MWM TD228-6 oraz pompę wtryskową Rotodiesel CAV. Użytkownik zgłasza trudności z uruchomieniem silnika w niskich temperaturach oraz białym dymem przy zimnym silniku, który ustępuje po rozgrzaniu. Wymieniono wtryski, które były ustawione na 180 bar, oraz przeprowadzono regenerację pompy wtryskowej. Uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie ustawienia kąta wtrysku, ciśnienia sprężania oraz stanu zaworów. Wskazano również na możliwość błędnego złożenia rozrządu, co może wpływać na synchronizację wtrysku paliwa. Użytkownik rozważa także wpływ podkładek pod wtryskiwaczami na ich działanie. Problemy z odpalaniem mogą być związane z ciśnieniem sprężania oraz stanem pompy wtryskowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA