logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Piec elektrodowy 9 kW 3-fazowy - uruchomienie, mieszanka, bezpieczniki i praca na 1 fazie

Fabrina 10 Sty 2023 22:27 1824 4
REKLAMA
  • #1 20378831
    Fabrina
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam

Jakiś czas temu kupiłem piec elektrodowy 9 kW - 3-fazowy.
    Obieg uzupełniłem mieszanką wody destylowanej z sodą oczyszczoną.
    Przy uruchomieniu wywaliło zadziałały dwa bezpieczniki 20 A z trzech.
    Nie wiem czy to wina mieszanki czy może kocioł trzeba włączyć powoli, każdą fazę po kilku sekundach a nie wszystkie naraz.
    I drugie pytanie:
    Czy taki kocioł można używać na 1 fazie?

Pozdrawiam
    Fabrina :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20379320
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2544
    Może problemem jest to, że kocioł ma elektrody. W roztworze zasad lub kwasów elektrody przewodzą prąd. Czysta woda prądu nie przewodzi. Może tylko pomyliłeś grzałki z elektrodami, ale kto by się tam przejmował? Grzałki są włączone pomiędzy fazy czy od fazy do do zera, czyli to jest połączenie w trójkąt czy w gwiazdę.
    Wielu rzeczy dowiesz się z podręcznika do elektrotechniki, np. autorstwa Romana Kurdziela. Pełno tego teraz na Allegro. Wiedza nie jest w cenie, dopóki nie trzeba zapłacić komuś, komu chciało się uczyć i zapamiętać.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20379340
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1679
    Piece elektrodowe są nieprzewidywalne, a w przypadku takiej mieszanki, nawet wody z dużą zawartością żelaza to pobór prądu przez taki kocił jest często naprawdę WIELKI. U znajomego jak robiliśmy testy na Galanie to 9tka potrafiła brać ponad 32A po eksperymentach z mieszanką w instalacji :) zeszło do 9-12A na fazę i chodzi :D
  • REKLAMA
  • #4 20380602
    Fabrina
    Poziom 2  
    OK

Czyli rozumiem, że powinny być trzy elektrody naraz włączone.
    Spróbuję pokombinować z mieszanką.
    Dam znać jak wyszło.
  • #5 20391119
    Fabrina
    Poziom 2  
    Kupiłem w międzyczasie elektroniczny czytnik mocy trójfazowy - powinni dawać go w zestawie. Bez tego trudno zorientować się ile Amperów jest na fazie.
    I tak spuszczałem trochę mieszanki i dolewałem do obiegu wody destylowanej. Aż doszedłem do 9-12 A max.
    Zatem mieszankę mam już ustawioną ale mam jeszcze problem z pompką, ponieważ długo się załącza a nie od razu startuje i jak nie włączę jej ręcznie wcześniej to mi przy tej mieszance gotowej zadziałały bezpieczniki 20 A.
    Musi być woda w biegu inaczej ..... Bum :)

Pozdrawiam wszystkich, którzy mają takie piece :)
REKLAMA